“Küçükçekmece Gölü, İstanbul'un cazibe merkezi olabilir”

Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Küçükçekmece Belediyesi vizyonunu; “Geleceğe güvenle bakabilen, mutlu insanların yaşadığı modern ve yaşanabilir bir şehir olmak” olarak tanımlıyor.

Bu hedefin olmazsa olmazı, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin dediği gibi; çoğulcu, katılımcı, insana yönelik, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten, çevreci, şeffaf ve ortak akılla hareket eden bir yerel yapılanmanın sağlanması.

Gölün temizlenmesi için destek gerekli

770 bin 317 kayıtlı nüfusu olan Küçükçekmece Belediyesi, “Kent Adaleti”, “Kent Barışı”, “Kentte Eşitlik” ve “Kente Saygı” hedeflerini motto olarak belirlemiş durumda.

Çebi, “Kentlerimiz hızlı bir dönüşüm içerisinde. Değişimi belirleyen temel politikalar, kentin kendi dinamikleri tarafından oluşturulmalı. Küçükçekmece Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planı hazırlarken internet sitesi ve sosyal medya hesaplarımızda anket başlattık. Bu anketle ilçemizde yaşayan herkesin düşüncesi ve fikrine başvurduk ve planı oluştururken, anket üzerinden değerlendirmeler yaparak, Küçükçekmecelileri yönetime dahil ettik” bilgisini veriyor.

Kentin sorunlarına yönelik sürdürülebilir çözümler üretirken, aynı zamanda Küçükçekmece’yi bir çekim merkezine dönüştürmeyi hedeflediklerini de söyleyen Çebi, Küçükçekmece Gölü'nün, İstanbul'un ender olarak nefes alabileceği yerlerden biri olduğunu ifade ediyor. Çebi, “Dünyanın sayılı lagün göllerinden birisi niteliğindeki gölümüz, sahip olduğu ekolojisi ve biyolojik çeşitliliğiyle sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin cazibe merkezlerinden biri olmaya aday” yorumunu yapıyor.

Küçükçekmece Belediyesi, gölün temizlenmesi ile ilgili proje çalışmalarına başlamış; ama Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, gölün kıyı komşusu ilçeler ve iş dünyasından da destek bekliyor. Çebi şunları söylüyor: “Projelerimizde hem gölü temizlemek hem de gölden faydalanma üzerine planlamalar yer alıyor. Kültür ve sanatı, gençleri ve iç turizmi buraya çekebiliriz. Bu gölde festivaller yapmayı planlıyoruz. Avusturya'da düzenlenen Bregenz Göl Festivali var; bu festivalden esinlendik. Küçükçekmece Gölü üzerinde dev göl sahnelerini kurmak istiyoruz. Bu yönde geliştirmiş olduğumuz projeler var. Gölü, İstanbul'un kültür ve sanat merkezi haline getirmek istiyoruz. Bir diğer hedefimiz de gölde düzenleyeceğimiz kültür ve sanat faaliyetlerinde gençler için istihdam yaratmak.”

Sosyal belediyecilik, kültür belediyeciliği, kent enstitüleri

Küçükçekmece Belediyesi’nin 2019 yılı bütçesinin 650 milyon lira olduğunu kaydeden Kemal Çebi, belediyenin çalışmaları ve hedefleri hakkında şu bilgileri veriyor:

• “Kültürü günlük yaşama dahil edeceğiz: Sanatı yalnız müzelerde, sanat galerilerinde, merkezlerinde görünür durumdan çıkartmak, caddelere, meydanlara taşımak, günlük yaşamın içine dahil etmek ve herkesin eşit olarak faydalanabilmesi için çalışıyoruz.

• Esnafın sorunlarını dinliyoruz: Ortalama olarak günde 45- 50, haftada 200-250 arası ziyaret gerçekleştiren dış saha ekibimiz, Küçükçekmece’deki esnaflarımızın isteklerini, önerilerini ve şikayetlerini dinliyor, bana ve ilgili birimlere iletiyor.

• Kent Enstitüleri oluşturmayı hedefliyoruz: Yeni nesil öğrenim ve gelişim merkezleri olan Kent Enstitüleri oluşturmayı hedefliyoruz. Bu merkezlerde hem yaşam boyu, sürekli eğitim sistemini hayata geçirmek, hem de girişimcilerin kendilerini yetiştirmelerini sağlamak amacındayız.

• Sosyal belediyecilik anlayışına sahibiz: 65 yaş üstü, engelli ya da kronik rahatsızlığından dolayı bakıma muhtaç kişilere ücretsiz ‘Evde Bakım, Temizlik, Tadilat ve Kuaförlük Hizmeti’ veriyoruz.

• Sokak hayvanları ile ilgili farkındalık kampanyası yaptık: 2020’de tamamladığımız hedeflediğimiz Sokak Hayvanları Yaşam Alanı ve Rehabilitasyon Merkezi’miz toplam 100 köpek, 150-200 kedi, 45 engelli kedi ve 30 kanatlı hayvan kapasiteli olacak.

• Yeşil alan sorunu çok büyük: Kişi başı yeşil dünya ortalaması 8 metrekare. İstanbul ortalaması ise 2.5 metrekare. Önümüzdeki 5 yıl içinde dünya ortalamasına yakın bir seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz.”

Tüm yazılarını göster