BAŞAKŞEHİR’in forma sponsorluğunda “Bilcee” markasıyla imza töreni için Çırağan Sarayı’ndayız. Masada Başakşehir Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Gümüşdağ, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) önceki Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ve Bil Group Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Bayram Bilce var.
Masada piyasanın nabzı ile ilgili konu açılınca Göksel Gümüşdağ, kendi sektöründen söze girdi:
-Biz küçük ev aletleri üretiyoruz. İşlerimiz çok iyi gidiyor.
Mevcut fabrikasının Halkalı’da olduğunu belirtti:
- Halkalı artık bize küçük geliyor. Fabrikayı Başakşehir’e taşıyoruz. 15 bin metrekarelik yeni kapalı alanımız olacak.
İstihdama değindi:
-Şu anda 400 kişiyle üretim yapıyoruz.
Üretim yaptıkları markalardan örnekler verdi:
- Arçelik, Arzum, Fakir, Karaca gibi markalara üretim yapıyoruz.
Yurt dışına döndü:
- İtalyan Ariette ve Fransız Tefal de küçük ev aletleri ürettiğimiz markalar arasında. Ayrıca İsrail’e de ürün gönderiyoruz.
Gümüşdağ’ı dinlerken 2008 yılı aralık ayındaki ilk karşılaştığımız günü anımsadım. Özak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Gümüşdağ’la ilk buluşmamıza vesile olmuştu.
O günkü notlarıma baktım, bugünün Gümüşdağ Elektronik A.Ş.’si, o günlerde uydu antenleri ve ısıtıcılar üretiyordu. Henüz küçük ev aletleri üretimine girmemişlerdi.
Gümüşdağ, ayrıca o günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün Başkanlığını yürütüyor, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde de Başkanvekilliği koltuğunda oturuyordu. Türkiye Futbol Federasyonu’nda (TFF) da Hasan Doğan yönetiminde görev almıştı.
Gümüşdağ Elektronik’in temellerini 1959 yılında Hasan Gümüşdağ attı, 1964 yılında anten üretimine girdi. 2006 yılında anten üretiminin yanına infrared ısıtıcıları da ekledi. Küçük ev aletleri üretimi ise 2010 yılında devreye girdi.
Küçük ev aletleri üretimindeki 10 yıllık tempo, Gümüşdağ Elektronik’i fabrikayı büyütme, Halkalı’dan Başakşehir’e taşınma noktasına getirdi.
Göksel Gümüşdağ, “Küçük ev aletleri üretimimiz çok iyi gidiyor” sözü, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı’nın geçen haftaki sohbetimizde verdiği mesajla örtüşüyor.
Kolbaşı da sektörle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:
- Küçük ev aletleri sektörü yüzde 25 dolayında büyüyor...
COVID-19 darbesine rağmen işleri rayında giden, büyüyen sektörler olması, moral etkisi yapıyor...
Ayda 50 milyon lira giderimiz var
BEZMİALEM Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Akça, vakfın kira gelirleriyle ilgili bilgiyi paylaştı:
- Aylık 19 milyon lira kira gelirimiz var.
Aylık gidere dikkat çekti:
- Buna karşılık aylık giderimiz 50 milyon lira. Elbette kira dışında başka gelirlerimiz var.
Ardından MİAD üyesi iş insanlarına seslendi:
- Ancak, vakfımızın her zaman desteğe ihtiyacı var. Bizi unutmayın, katkı vermeyi sürdürün.
Akça'nın çağrısı üzerine Beykoz'daki enstitüdeki 9 önemli laboratuvarı düşündüm, buluşmadaki iş insanlarına Yıldız Holding'in Harvard Üniversitesine yaptığı bağışı anımsattım:
- Yıldız Holding, Prof. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibinin Harvard Üniversitesindeki diyabetle ilgili araştırmalarına 25 milyon dolarlık katkı verdi. Bezmialem Üniversitesinin Beykoz’daki laboratuvarlarının her birine yılda 1-2 milyon lira bağışlamayı düşünmez misiniz?
İlk endüstriyel enzim fabrikası Bezmialem Üniversitesi'nde doğdu
BEZMİALEM Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Ramazan Özdemir aradı:
- COVID-19 salgınının ülkemizi etkisi altına aldığı ilk günlerde hastanemize başta maske, tulum olmak üzere hijyen ve tıbbi malzeme desteği veren MİAD üyesi bazı iş insanlarıyla üniversitemiz bahçesinde buluşacağız. Sizi de bekliyoruz.
Malatyalı İş İnsanları Derneği (MİAD) Başkanı Yunus Akdaş başkanlığında Arif Karaca, Hasan Hüseyin Yavuz, Mehmet Çeker, İsmail Kısacık, Mustafa Paşahan, Hacı Bayram Bilce, Ahmet Gülerin aralarında bulunduğu iş insanları, meslektaşlarım Turgay Güler ve Fuat Kozluklu ile birlikte Bezmialem Vakıf Üniversitesi bahçesinde buluştuk.
MİAD ekibini Bezmialem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Akça, Rektör Prof. Rümeyza Kazancıoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. İbrahim Tuncay ve Prof. Ramazan Özdemir'in öncülüğündeki heyet ağırladı. Rektör Prof. Kazancıoğlu şu mesajı verdi:
- Destekler COVID-19’un en sıkıntılı döneminde de, bugün de hep çok değerli. Bezmialem Vakıf Üniversitesine desteklerin devamını bekliyoruz.
Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Akça, Bezmialem Vakıf Üniversitesinin 10 yıl önce kurulduğunu anımsattı:
- 10 yılda çok başarılı bir sağlık üniversitesi olduk.
Başarıyı anlatırken haziran ayında açılan ilk yerli enzim fabrikasını örnek gösterdi:
-Türkiye’nin ilk endüstriyel enzim fabrikasının temelleri üniversitemizin Beykoz’daki Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmalarla atıldı. Yani, Livzym adlı endüstriyel enzim yatırımının doğum yeri Bezmialem Vakıf Üniversitesi oldu.
Akça'yı dinlerken geçen yıl temmuz ayında Beykoz'daki enstitü merkezine ziyaretimi anımsadım. Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Serdar Uysal, üzerinde çalıştığı endüstriyel enzimle ilgili şu bilgileri vermişti:
- Türkiye, ekmek mayası dahil 150 milyon dolarlık endüstriyel enzim ithal ediyor. Endüstriyel enzim üzerinde çalışıyorum.
Dr. Uysal'ın kurduğu Livyzm, endüstriyel enzim ithalatını adım adım frenleyecek gibi görünüyor...