Koronavirus tüm sektörleri olduğu gibi pazarlama dünyasında da büyük bir dönüşüm başlattı. Planlar yeniden yapıldı. Reklam yatırımları ertelendi veya sosyal sorumluluk ve bağış projelerine yönlendirildi. Yaratıcı ajanslar, medya şirketleri ve PR kuruluşları da büyük bir hızla dönüşüme ayak uymalarına yardımcı olacak önlemler almaya başladılar. Yaşanan zor döneme Şubat ayından itibaren çalışarak hazırlıklı yakalanan Excel İletişim ve Algı Yönetimi CEO’su Başkanı Burçak Taşkın Yurdakul yaptıklarını Dünya’ya anlattı.
2020’nin ilk çeyreğinde yaşananları nasıl yorumluyorsunuz?
Sık sık ellerimizle birlikte “Geleneksel PR” düşüncemizi de dezenfekte ettiğimiz bir süreçten geçiyoruz. PR, yani Halkla İlişkiler sözcüğü enfekte olmuş, farklı anlamlar kazanmış ve hatta anlamını yitirmiş bir kavramdı. Bu nedenle yaptığımız işi uzun zamandır iletişim ve algı yönetimi olarak tanımlıyoruz.
Dünya ve ülke ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. Ancak daha önceki krizlerde de gördüğümüz gibi, kriz dönemlerinde iletişim yatırımı yapan markalar yükseliyor.
İnsanlığın sınavı olarak nitelendirilen bu salgında iletişim sektörü de sınav vermeye devam ediyor.
Koronavirüs büyük bir hızla bildiğimiz kurallları altüst ediyor, siz bu duruma nasıl uyum sağlıyorsunuz?
Biz bu sınava girerken 3 konuya çok çalıştık: Proaktif olmak, organize olmak ve hazırlıklı olmak. Öncelikle, Excel İletişim ve Algı Yönetimi olarak kendi aldığımız önlemlerden bahsedeyim; Şubat ayı ortası itibariyle yabancı basından Korona gelişmelerini daha dikkatli takip etmeye başladık. Mart ayına girdiğimizde kaçınılmaz görünen salgına hazırlanmamız gerektiği ortadaydı.
Mart'ın ilk haftası, henüz herhangi bir vaka ülkemizde tespit edilmemişken çalışanlarımıza bir bilgilendirme yaptık, bağışıklıklarını güçlü tutmalarına destek olmak amacıyla, propolis, vitamin desteği gibi ürünler dağıttık. Ofisimize dezenfektan temin ettik.
Uzaktan çalışma düzenine nasıl geçtiniz?
Skype, Zoom ve benzeri uzaktan çalışma programlarının tam ve eksiksiz çalıştığına emin olmak için IT çalışmalarına henüz vaka açıklanmadan başlamıştık ve ilk uzaktan çalışma provamızı 13 Mart Cuma günü gerçekleştirdik. Bu süreçte "fazla abarttığımızı" düşünenler de, bazı toplantılara fiziksel olarak katılmadığımız için sitem edenler de oldu.
Maaile Excel geleneğini yine bozmadık ve o günden beri de tüm iş arkadaşlarımla birlikte çalışmalarımızı evden sürdürüyoruz.
Hazırlıklı olmak size ne sağladı?
Bugün baktığımızda “İyi ki böyle yapmışız, önlem almaya erken başlamışız” diyoruz. Bu sayede kendi dertlerimize odaklanmak yerine iş ortaklarımıza odaklanabildik. Bu markalar için de geçerli. Krizlere ne kadar hazırlıklı olursanız çıkan fırsatları o kadar net görebilirsiniz.
Topluma faydalı, sosyal sorumluluğu işinin merkezine koymuş, iyi vatandaş olan markaların tüketiciler tarafından tercih edildiğini zaten her fırsatta ve uzun bir süredir söylüyoruz. Bu durum daha da derinleşti. Kriz sürecine baktığımızda faydalı olan ve proaktif davranan markaların yükseldiğini görüyoruz.
Başka hangi trendleri gözlemliyorsunuz?
Yükselişte olan bir diğer kavram yalın iletişim ya da aracısız iletişim. Kurgusuz, doğal, gerçek etkileşimin bundan sonraki iletişim alışkanlıklarında da kalıcı olacağını düşünüyoruz. Etkinlikler, klasik anlamda basın toplantıları, ürün bültenleri, basın kiti gönderimleri gibi geleneksel PR yöntemlerini devam ettirip ettirmeyeceğimizi süreç bittiğinde hepimiz sorgulayacağız. Tıpkı ofiste olmanın o kadar da gerekli olmadığını anlamak gibi bazı alışkanlıklar, yerini daha yeni ve çağdaş olanına bırakacak.
Müşterilerinizin tepkileri nasıl?
25 yıllık güçlü ve kurumsal yapısını tamamlamış bir ajansız. Pek çok sektörde iş alanları bulunan yaklaşık 50 markaya hizmet veriyoruz. Korona konusunda elimizi güçlü kılan şeylerden biri de markalar arası sağladığımız bilgi alışverişi ve sinerji oldu.
Senarist gibi çalıştığımız bir dönem bu. Her türlü kötü senaryoya hazır olmamız gerekiyor. Olası fırsatları yakalamak ve tehditleri öngörmek için global ve yerel gündemi çok sıkı takip ederek, geniş raporlamalar, günlük/haftalık analizler yapıyoruz. Değişen gündeme ayak uyduracak şekilde, iletişimin devam edebilmesi için proaktif olarak kampanya, proje çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
Geçtiğimiz üç ay size neler öğretti?
Doğru insan kaynağı biriktirmiş olmayı uzaktan çalışma durumunda daha iyi prova ediyorsunuz. Koordinasyon ve planlamanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. İyi bir ekibiz. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bu süreçte hiçbir iş arkadaşımızı mağdur etmeyeceğiz.
Önümüzdeki dönemde sizce neler olacak?
Kriz döneminde tıpkı markalar gibi proaktif olan ajanslar yerlerini sağlamlaştıracak.
Empati kurmak, sağduyulu olmak, faydalı olmak bu krizi atlatmamızdaki anahtar davranışlar olacak.
Ar-Ge’ye 10 yılda 84milyar dolar harcayan Huawei 700 kentin dijital dönüşüm sağlıyor
Dünyanın en büyük teknooji şirketlerinden Huawei, 31 Mart tarihinde 2019 Faaliyet Raporunu yayınladı. Şirketin Schenzen’deki merkezinden canlı yayınla yapılan toplantıda paylaşılan verilere göre Huawei 2019’da yüzde 19.1 oranında büyüdü. Toplam geliri 123 milyar dolara
Kurulduğu ilk günden beri inovasyona yatırım yaparak büyümeyi seçen Huawei, son 10 yılda 84 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı yapmıştı. Geleneği 2019’da da sürdürdü. Gelirinin yüzde 15.5’ini, toplamda 19 milyar doları, Ar-Ge çalışmalarına ayırdı.
Huawei Tüketici Elektroniği Grubu verilerine göre, geçtiğimiz yıl şirket 240 milyon akıllı telefon sattı. Grup, 2019'da gelirini yüzde 34 oranında artırarak 66,9 milyar dolara ulaştı.
RuralStar en ücra köşelere hizmet götürüyor
GSM operatörlerine hizmet sunan Huawei Carrier İş Birimi, 2019 yılında 5G ağlarının ticari olarak kullanılmasına öncülük etti.. Huawei'nin ilk yıllarından itibaren önemli yatırımlarından olan ve 50'den fazla ülkede kullanılan RuralStar baz istasyonu çözümleri, uzak bölgelerdeki kapsama sorunlarını etkin bir şekilde çözüyor. 40 milyondan fazla kişiye mobil internet erişimi sağlayan bu hizmet ve sunulan birçok yenilikle beraber, 2019'da Huawei'nin bu iş biriminden edilen satış geliri, yıllık yüzde 3,8’lik artışla 42,5 milyar dolara ulaştı.
Huawei, dünyada 700'den fazla şehir ve 228 Fortune Global 500 şirketine dijital dönüşüm hizmeti sağlıyor. 2019'da Akıllı Hesaplama alanındaki stratejilerini hayata geçiren kuruluş dünyanın en hızlı yapay zeka işlemcisi olan Ascend 910 ve Atlas 900'ü pazara sundu. Şirketin 2019 yılında Enterprise İş Birimi’nden elde ettiği satış geliriyse yüzde 8,6’lık artışla 12,8 milyar dolara ulaştı.
Koşullar zorlaşıyor
Gelecekte koşulların daha da zorlaşacağını ifade eden Huawei Dönüşümlü CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Eric Xu; “Ürün ve hizmetlerimizin rekabetçi gücünü artırmaya, açık inovasyonu teşvik etmeye, müşterilerimiz ve genel olarak tüm toplum için daha fazla değer yaratmaya devam etmeliyiz. Endüstrilerin dijital ve akıllı dönüşümü ile sunulan tarihi fırsatları yakalamanın tek yolu, uzun vadede bu güçlü büyümeyi devam ettirebilmektir” dedi.
Huawei 2019 yıllık performans değerlendirme raporunda yer alan tüm veriler, uluslararası bir bağımsız kuruluş olan KPMG tarafından denetlendi. Raporun tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir.
https://www.huawei.com/en/press-events/annual-report/2019
Lady Gaga sağlık görevlileri için 35 milyon dolar topladı
Koronavirüs mücadelesinde sağlık görevlilerine yardımcı olabilmek için harekete geçen Lady Gaga, Global Citizen’la birlikte kısa sürede, şirketlerden 35 milyon dolarlık destek sağladı. Toplanan fon, sağlık görevlilerine koruyucu malzeme alınmasında, ilaç ve aşı geliştirme çalışmalarında kullanılacak.
Gaga, bu girişimi çerçevesinde “One World: Together at Home” (Evde Birlikte) başlıklı bir konser oluşmasına öncülük etti. 18 Nisan’da düzenlenecek konsere, Sir Paul McCartney, Stevie Wonder, David Beckham, John Legend, Kerry Washington, Priyanka Chopra Jonas, Shah Rukh Khan, Sesame Street karakterleri, Lizzo, Billie Eilish, Sir Elton John ve korona testleri pozitif çıkan Idris-Sabrina Elba gibi ünlü isimler katılacaklar.
Konser Birleşik Krallık’ta BBC One tarafından yayınlanacak.
ABD’deki TV yayınlarındaysa, üç ünlü Talk Show sunucusu Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel ve
Konser yayını sırasında izleyicilerden bağış alınmayacak. Gaga konseri birlik, beraberlik için yapıldığını vurgulayarak, “Cüzdanlarınızı cebinize koyun, arkanıza yaslanın ve gösterinin tadını çıkarın” diyor.