Koronavirüs tehlikesi, yayıncılık sektörünü de etkilemeye başladı… Yurtdışında bahar aylarında yapılması planlanan fuarlar peş peşe erteleniyor. Bunlardan üçü, Tahran, Bolonya ve Londra Kitap fuarları…
14-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilmesi programlanan, Türkiye’nin Onur Konuğu Ülke olduğu Tahran Kitap Fuarı, koronavirus (COVID-19) tehlikesinden dolayı ertelendi. 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasındaki Bologna Çocuk Kitapları Fuarı ise aynı nedenle 4-7 Mayıs tarihlerine bırakıldı. 10-12 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan 49. Londra Kitap Fuarı da yine aynı nedenle iptal edildi. Bir yıl sonra, 9-11 Mart 2021 tarihleri arasında yapılacak…
Neyse ki ülkemizde şu an için bir tehlike yok. Etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bunlardan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin iki yılda bir düzenlediği Türkiye Yayıncılık Kurultayı'nın dokuzuncusu, 7-8 Nisan tarihlerinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda yapılacak. Farklı alanlarda uzman yayıncıları ve yayıncılık sektörünün paydaşlarını bir araya getirerek yayıncılık dünyasının sorunlarını tüm detaylarıyla tartışmayı hedefleyen 9. Türkiye Yayıncılık Kurultayı'nın programı, önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Ankara Congresium’daki 14. Uluslararası Kitap Fuarı’nın açılış töreni 28 Şubat Cuma günü konuk ülke Fransa’nın Büyükelçisi Charles Fries tarafından yapıldı. Fuar, önümüzdeki pazar akşamına kadar gezilebiliyor.
TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Uludağ Üniversitesi desteği ile düzenlenen Bursa 18. Kitap Fuarı ise 7-15 Mart tarihleri arasında TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek…
Bursa Kitap Fuarı’na bu yıl 300 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Dokuz gün boyunca düzenlenecek panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan doksan kültür etkinliği ve imza günlerinde yazarlar okurlarıyla buluşacak. Fuarın konukları arasında Gülten Dayıoğlu, Altan Öymen, Doğan Cüceloğlu, Canan Tan, Şükrü Erbaş, Enver Aysever, Haydar Ergülen, Bedia Akartürk, Hasan Ali Toptaş, Judith Malika Liberman, Behiç Ak, Bahadır Yenişehirlioğlu, Kate Clow, Irmak Zileli, Yavuz Dizdar, Cihan Demirci, Kemal Hamamcıoğlu, Mine Soysal, Mete Yarar, Erol Mütercimler, Gri Koç, İsmail Saymaz, Hakan Akdoğan, Saygı Öztürk, Gaye Boralıoğlu, Yiğit Bener, Ahmet Şimşirgil, Kaan Murat Yanık, Mine Söğüt, Hikmet Anıl Öztekin, Altay Öktem’in de aralarında bulunduğu yazar, şair ve bilim insanları bulunuyor.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, fuarda düzenlenecek etkinliklerle de kutlanacak. “Edebiyatımızda Kadın Yazarlar” başlığı altında Türk edebiyatındaki önemli kadın yazarların hayatı ve eserleri üzerine söyleşiler gerçekleştirilecek. Bu söyleşilerde kitapseverler, Halide Edip Adıvar, Sevgi Soysal, Leyla Erbil, Suat Derviş, Fatma Aliye, Nezihe Meriç, Sennur Sezer ve daha pek çok kadın yazarı yakından tanıma fırsatı yakalayacak.
Geçtiğimiz günlerde sona eren Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ. işbirliğiyle düzenlediği Karadeniz 6. Kitap Fuarı’nın açılışında konuşan İkinci Başkan Koray Seçkin; 2019’da yayıncıların ve MEB’in bastığı kitaplarla ilgili bilgi verdi.
Seçkin, üretimin 577 milyon 48 bin 957 adet olduğunu açıkladı. TÜİK verilerine göre 31 Aralık 2019 itibarıyla Türkiye nüfusunun 83 milyon 154 bin 997 olduğunu hatırlatan Seçkin, buna göre kişi başına düşen üretilen kitap sayısının 6,9 olduğunu ifade etti.
Koray Seçkin daha sonra, PISA 2018 sonuçlarını değerlendirdi. Türkiye’nin de kurucularından olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 15 yaşa uyguladığı ve 3 yılda bir yapılan PISA testinin 2018 yılı sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. PISA 2018 testine 79 ülke ve ekonomiden, 15 yaşındaki 32 milyon öğrenciyi temsil eden 600 bin öğrenci katılmıştı. PISA testinde okuma, matematik ve fen bilimleri alanları yer alırken, okuma alanına odaklanılan PISA 2018 testinde, bu alanda 78 ülkenin verileri değerlendirmeye alındı. Okuma puanlarına göre sıralandığında Türkiye, 2015 yılında alanında 70 ülke ve ekonomi arasında 50. sıradayken, 2018’de 78 ülke ve ekonomi arasında 40. sırada yer aldı.
Koray Seçkin, PISA testi puanlarında 2015’e göre artış olsa da, Türkiye’nin 2018’de her alanda yine de OECD ortalamalarının altında kaldığına dikkat çekti. Tüm gelişmiş ülkelerde çocukların kendi dilinde okuduğunu anlamasının en önemli yolunun okuma kültürü olduğunu bir kez daha vurgulayan Seçkin, ailelerden başlayan okuma alışkanlığının, okullarda öğretmenlerin çocukları kitapla, kütüphaneyle yakınlaştırıp kitap okumalarını teşvik etmesiyle devam etmesi gerektiğini belirtti.
Şair Metin Altıok’un anısına Kırmızı Kedi Yayınevi’nin düzenlediği Metin Altıok Şiir Ödülü’nün sahibi belli oldu. Ali Cengizkan, Eray Canberk, Haydar Ergülen, Hilmi Yavuz, Salih Bolat, Şükrü Erbaş ve Doğan Hızlan’dan oluşan seçici kurul, “Öpülmemiş Şehlâ” adlı kitabıyla Hıdır Işık’ı ödüle değer gördü.
Yayıncılık sektörü bir duayeni kaybetti. Sol Yayınları’nın kurucusu, sektöre uzun yıllar emek veren yazar ve şair Muzaffer İlhan Erdost aramızdan ayrıldı. Sektöre, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz…