Koronavirüs yatırım umutlarını kabusa çevirdi

Osman Nuri BOYACI Denizli Notları

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkıp küresel pandemiye dönüşen koronavirüs, dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayatı felç etmeye devam ediyor. COVID-19’un bulaştığı kişi sayısı dünya genelinde 1 milyon 250 bini geçerken, virüsten yaşamını yitiren kişi sayısı 68 bine ulaştı. Virüs toplumsal yaşamla birlikte ülke ekonomilerini de derinden etkiledi.

Virüsün reel sektördeki olumsuz etkilerini en fazla hisseden şehirlerden birisi de 3 milyar 200 milyon dolara ulaşan ihracatı ve 211 bin sigortalı sayısıyla Denizli oldu. 2001 krizinde sarsılan, 2009 küresel krizinde ağır yara alan Denizli, 2020 yılına büyük umutlarla başlamıştı. Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 9’uncu şehrinin 2019 yılı ihracatı yüzde 5.3 azalsa da bu yıl Ocak ve Şubat aylarında arttı. Bu dönem ihracatı yüzde 2.9 artan Denizli, 139 ülkeye yaptığı 505 milyon dolarlık dış satışla moral buldu.

Ekonomik krizler nedeniyle enerji yatırımlarını bir yana bırakırsak, kapasite artırma ve ek tesis dışında son yıllarda büyük yatırımlara hasret kalan Denizli’de 2020’ye girilirken Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, AGT Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş.’nin Çardak Organize Sanayi Bölgesi’nde 565 bin 534 metrekareyi kapsayan 21 parseli, yonga levha yatırımı yapmak için satın aldığı müjdesini vermişti. Çardak OSB’nin yıllar sonra canlandırılması, ihracatta sevindiren rakamlar, teşvik belgesi sayısının ve tutarının artması, sanayicinin yatırım iştahının artması Denizli iş dünyasının 2020’den beklenti ve umutlarını yükseltmişti.

Tüm bu gelişmelere ek olarak koronavirüs nedeniyle Çin’den tedarik sorunu yaşayan firmaların tekstil ve konfeksiyon sektöründe Denizli’ye yönelmesi umutları güçlendirmiş, virüsün Denizli için fırsata dönüşebileceği de ifade edilmişti. Virüsün Çin’in ardından başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya yayılması ve küresel pandemiye dönüşmesi umutları bitirirken, beklenen fırsat kabusa dönüştü.

Salgının Avrupa’da hızla yayılması, ihracatının büyük bölümünü AB ülkelerine gerçekleştiren Denizli’yi çok olumsuz etkiledi. Önce blok mermer ihracatçıları, mart ayından bu yana da özellikle tekstil ve konfeksiyon sektörü sipariş ötelemeleri ve iptalleriyle karşı karşıya kaldı. Mermer ocaklarının büyük bölümü kapandı, bazı büyük tekstil ve konfeksiyon fabrikaları üretime ara vermek zorunda kaldı.

Denizlili sanayici salgının yarattığı tüm olumsuz koşullara rağmen üretimini kapasiteyi düşürse de sürdürmek, istihdamı korumak için tüm olanaklarını seferber ediyor. İş dünyası hükümetin sağladığı destekleri yerinde bulup ek tedbirler alınmasını istiyor. Salgının etkisini kısa sürede yitirmesi pek mümkün görünmüyor. Şirketlerin bu dönemin hasarını gidermesi de zaman alacak. Denizli’nin umut ve heyecanla başladığı 2020 yılı yatırım, istihdam ve ihracat yönünden kayıp bir yıl olacak.

Tüm yazılarını göster