Kolaycılığa karşı yaratıcılık

Muhterem İLGÜNER MARKA ŞEHİR; Gün Bugün!

Elde var olan bir şeyden, bahşedilen bir şeyden nasıl yararlanabiliriz? Çevremizdeki bir ören yerinden? Sadece bizde yetişen bir bitkiden? Geçmişte buralarda yaşamış bir bilge kişiden? Ziyaretçileri tutup ören yerine götürmek gezdirmek, bitkiyi tattırmak, bilge kişinin adını şehirde bir parka vermek yeter mi?

Konuların üstünü okşamayı seviyoruz. Çünkü kolay. Ancak merak edip kazıyıp altında ne var öğrenmek zorumuza gidiyor. Hadi öğrendik, öğrendiğimizi yaratıcılıkla bir çözüme kavuşturmak ise iyice zor geliyor.

Kolaycılık kolaycılığı çağırıyor; gösterirsin bir-iki manzara resmi bir de ören yeri fotoğraflarını yerleştirdik mi tamam. Ziyaretçi kalitesi de bu kolaycılığın meyvesi oluyor. Sayı önemli, kaç kişi ziyaret etti? Değer o kadar önemli değil; ne kadar etkiledik, nasıl bir deneyim yaşattık? Bunun için hangi yaratıcı çözümlerden yararlandık? Hiçbir şehrimiz, hiçbir destinasyonumuz kendisini bu şekilde değerlendirmiyor. Sayı önemli!

Günü kurtarmak yeterli, sezonu kurtaralım gerisi kolay! Peki, geleceği nasıl inşa edeceğiz? Ziyaretçi kompozisyonunu bu toprakların esin kaynağı olduğu yaratıcı çözümlerle zenginleştirip arzu ettiğimiz ideal seviyeye getirmek elimizde. Böylece geceleme sayılarını, harcama miktarını arttırabiliriz. Hem refah hem itibar kazanırız. Biraz çabaya değmez mi?

Haftanın İkilisi: EFESLİ HERAKLİT ile KALİFORNİYALI ROGER VON OECH

HERAKLİT(Heraclitus) İzmir Efes'lidir ve «felsefenin babası» olarak anılır. Nesilden nesile aktarılan "aynı akarsuda iki kez yıkanamazsın”, "her şey değişir, hiçbir şey aynı kalmaz” gibi özlü sözleri ile ünlü bu düşünür 2,500 yıl sonra Kaliforniyalı bir girişimciye ilham kaynağı olmuştur. Roger von Oech yaratıcılık üzerine çalışan bir konuşmacı, yönetim danışmanı ve yazardır.

“Dünyanın ilk yaratıcılık öğretmeni Heraklit'ten yeniden esinlenmenin zamanı!”

Hazırladığı "Yenilikçilik Eğitim Paketi” büyük filozof Heraklit'ten esinlenilmiş, 60 yaratıcı strateji içeren bir deste karttan oluşmaktadır. Destedeki her kart çift-yönlü bir yaratıcı öğretiden oluşmaktadır. Kartın bir yüzünde dünyanın ilk yaratıcılık öğretmeni Heraklit'in yenilikçiliği kışkırtıcı bir özdeyişi yer almaktadır; "2 bin 500 yıl eskiye dayalı bu özdeyişler size taze bakış açıları kazandıracaktır.” Roger von Oech bu stratejileri anekdot ve sorular ile zenginleştirip kişileri alışılagelmiş düşünce sisteminden uzaklaştırmaya çalışmaktadır.

Ders çıkarabilmek!

"Heraklit, edindiğimiz bilgi ve sahip olduğumuz sezginin, kavramak ve sonuç çıkarmak için şahane bir yol olduğunu anlatmaktadır. Ne yazık ki bir kısmımız bundan ders çıkaramamıştır.”

"Eğitim sistemlerinin çoğu "öğretmenim acaba ne düşünmekte?” sorusuna cevap aramakla meşgul olmakta, çözümün kendimizden ziyade başkalarının fikirlerinde saklı olduğuna inanılmaktadır. Heraklit ise, eğer yeterince derine inersek, iyi fikirlerin bizde saklı olduğunu hatırlatmaktadır.”

"Heraklit'in bu anlayışında bir yaratıcı strateji saklı olduğuna inanıyorum; kendi yaratıcılığını keşfet! Kendi yaratıcılığımızı araştırarak Heraklit'in izinden gidebiliriz.” Roger von Oech Roger von Oech'in bu öğreti paketi milyonlarca satılmış en çok indirilen uygulamalar arasında birinci sıraya yükselmiştir.

İzmir ile Kaliforniya arası yaklaşık 11,000 kilometre. İzmir ile Efes arası ise 70 kilometre. İzmir Heraklit'in farkına varamamış. İstanbul ev sahipliği yaptığı iki imparatorluğun farkında mı? Dünyanın tanıdığı Mevlana'ya Konya ne kadar sahip? Ya Bodrum, tarihin babası Herodot'la ne kadar ilgili?

Tüm yazılarını göster