Kocaeli, Ar-Ge ve inovasyonla kazandı

Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den

Teknoloji, bilim ve Ar-Ge faaliyetlerinin küresel ölçekte her şeye yön verdiği bir dönemden geçiyoruz. Bilgiyi elinde bulunduran ve bunu kalkınma amacı olarak kullanan ülkeler, ekonomik anlamda da gücü elinde bulunduruyor. Bu anlamda Türkiye’yi küresel arenada en büyük ekonomiler arasına taşıyacak temel unsurun bilim ve teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Rekabet koşullarının her geçen gün daha da zorlaştığı günümüzde, ülkelerin rekabet güçlerini artırabilmelerinin tek yolu; yüksek teknolojiye sahip, Ar-Ge çalışmalarına dayanan, katma değeri yüksek ve inovatif ürünler üretmekten geçtiğini hepimiz biliyoruz. Türkiye’nin sanayi alanında dışa bağımlılığını azaltması da kendi teknolojisini üretmek ve Ar-Ge yatırımlarını artırması ile mümkün. Çünkü gelinen noktada Ar-Ge yatırımı yapmayan ülkelerin dış bağımlılığının giderek artmasının kaçınılmaz bir hal aldığını görüyoruz.

Kocaeli’deki sanayiciler de Ar-Ge ve inovasyonu sürekli desteklemek ve kazanma çabası içerisindeler. Kocaeli Sanayi Odası, dört yıllık stratejilerinden biri olarak 'Ar-Ge ve inovasyonu sürekli desteklemek' olarak belirledi. Bu konuya ne kadar destek verdiklerini, önemsediklerini gösterdiler. Bu kapsamda çok daha fazla yol kat etmek gerektiği bilinci ile gelecek dönemlerde birçok yeni projeyi de gerçekleştireceklerini düşünüyorum.

Bilgiye ulaşmak, üniversite sanayi iş birliği ile mümkün

Sanayide teknolojinin üretebilmesi ve Ar-Ge çalışmaları yapabilmesi için de bilgiye kolayca ulaşılması gerekiyor. İhtiyaç duyulan bilgiye ulaşmak ise; güçlü bir üniversite-sanayi işbirliğinden geçiyor. Bu stratejinin altında; üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek, kentte bulunan Ar-Ge desteklerinden daha fazla faydalanmasını sağlamak, üniversite ve araştırma merkezlerinin alt yapılarını sanayicilere tanıtmak gibi çalışmalar ve projeler yürütülüyor. Kocaeli’de bulunan Ar-Ge merkezi sayısını artırmaya ve hâlihazırda bulunan merkezlerin potansiyelini geliştirmeye çalışılıyor. Tüm bunlarla birlikte sanayicilerin, Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi ile çalışmaları daha da ileriye götürmek için mücadele ettiklerini de görüyorum. Kocaeli bilgiye erişim noktasında oldukça şanslı bir konumda. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin 127’si Kocaeli’de. Türkiye’de Ar-Ge’de üçüncü, tasarımda altıncı sıradayız. İki üniversite, TÜBİTAK MAM ve TSE, üç adet teknopark ve Türkiye’nin en büyük teknoparkı olarak bilinen Bilişim Vadisi Kocaeli’de yer alıyor. Bilişim Vadisi’nde Türkiye’nin otomobil girişim grubunun bir Ar-Ge merkezi yatırımı var. Bu sayede yerli otomobil Gebze’de teknolojinin göbeğinde üretilerek tanıtımı yapıldı. Çağımızın teknolojisini yakalama potansiyelimiz geçmişe göre çok yüksek. Bu istatistikî veriler de bize bu kentin iyi bir noktada olduğunu gösteriyor.

Tüm yazılarını göster