Sayın DÜNYA okurları, Gümrük Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 07.11.2019 tarihinde yayımlanmıştı. Bu kanun ile gümrüklerde uygulanan para cezalarına ilişkin usul hükümleri, ceza miktarları ve pişmanlık hükümlerinde değişiklikler yapılmış bulunuyor.
Piyasada ve teşkilatta oluşan tereddütleri giderme bakımından Gümrükler Genel Müdürlüğü bir genelge yayımlandı.
Buna göre; Kanunun yürürlük tarihinden önce vuku bulan işlemlere ilişkin para cezalarında, kesinleşmemiş olmaları kaydıyla yükümlünün lehine olan hükümlerin uygulanması isteniyor.
Uygulama yapılırken dikkat edilecek kriterler şöyle sıralanıyor;
1- İdarece henüz bir idari para cezası kararı düzenlenmemişse, bir idari para cezası kararı düzenlenmiş ancak henüz tebliğ edilmemişse, düzenlenen idari para cezası kararı tebliğ edilmiş ancak itiraz süresi henüz dolmamışsa, düzenlenen idari para cezası için uzlaşma başvurusu yapılmışsa, düzenlenen idari para cezası kararına karşı idari itiraz yoluna başvurulmuş ancak henüz bir cevap verilmemişse, idari para cezası kararına karşı idari itiraz yoluna başvurulmuş ve itiraz reddedilmiş ancak dava açma süresi henüz dolmamışsa, lehe olan hükmün uygulanması gerekiyor
2- İdarece düzenlenen idari para cezası kararına karşı idari itiraz yolu kullanılmış ve süresi içinde dava açılmışsa, mahkemeye Kanun değişikliği nedeniyle davanın konusuz kaldığının bildirilmesi, mahkemece “davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına” dair karar verilmesi halinde, temyizden/itirazdan vazgeçilmesi için onay alınması icap ediyor.
3- İdari para cezası kararına karşı idari itiraz yoluna başvurulmamış veya itiraz reddedil-dikten sonra süresi içinde dava açılmamışsa, para cezası kesinleşeceğinden kesinleşmiş amme alacağı için tahsilat işlemlerine devam edilmesi gerekiyor.
4- Ceza kararına karşı idari itiraz yolu kullanılmış ve süresi içinde dava açılmış, ancak mahkemece davanın reddine karar verilmişse, mahkeme kararının uygulanması gerekeceğinden tahsilat işlemlerine devam edilmesi, cezası kararı kesinleşmiş ve ödeme emri tebliğ edilmiş ancak ödeme emrine karşı dava açılmamışsa, ödeme emri kesinleşmiş olacağından tahsilat işlemlerine devam edilmesi isteniyor.
5- Ceza kararı kesinleşmiş ve tebliğ edilen ödeme emrine karşı dava açılmışsa, mahkeme-ye Kanun değişikliği nedeniyle davanın konusuz kaldığının bildirilmesi, mahkemece “davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına” dair karar verilmesi halinde temyizden/itirazdan vazgeçilmesi için onay alınması, ödeme emrine karşı açılan davada mahkemece davanın reddine karar verilmişse, mahkeme kararının uygulanması gerekeceğinden tahsilat işlemlerine devam edilmesi, yönünde işlem tesis edilmesi gerekiyor.
Ayrıca, kesinleşmemiş olan mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararları için de lehe olan hükmün uygulanması gerektiği taşra teşkilatına bildiriliyor.