Dünya hiç bu kadar zengin ve servet dağılımı böylesine dehşet kötü olmamıştı. Bilinen tarih, kutsal kitaplardaki öyküler de dâhil, günümüz Karunlarının servetine ulaşamadı.
7,5 milyar insanın yaşadığı dünyada halen 150 bin Karun yaşıyor. Karun, 2 bin 500 yıl önce Lidya ülkesini yöneten hazineleriyle ünlü Krezüs’ün kültürümüzdeki adı...
Servet araştırmasında dikkati çeken, yarım milyar $ üzeri Karun sayısının 3 bin 100, 100 milyon $’ı geçenlerin de 33 bin 900’e ulaşması. Burada tehlike arz eden; ultra zenginlerin servetindeki astronomik tırmanma oranı...
Korona kayıplarına rağmen dünyanın serveti; %4.9 artışla 241 trilyona çıkarken Karunların serveti %6.1 fazlalaşmış. Wall Street İşgalcileri diye bilinen %99 Hareketi, dünya nüfusunun %1’inin, toplam küresel servetin %99’unu elinde tutması gerçeği üzerine kuruluydu.
Karunların %49’unun yaşadığı ABD’de “yoksullara yönelik Obamacare” odaklı kavganın sebebi, bu gerçekte saklıydı zaten. Salgın geldi, servetler erimeye yüz tuttu fakat yardımlaşma beklerken, zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu.
Karunlar teknoloji yoğun gettolarda korunmayı seçerken kalıcı çözümün; “komşusu açken uyumamak” olduğu aşikâr. Nitekim aç komşu, tok olana uykusunu haram edebiliyor.
Neticede Karun kadar malı olanları bu türkünün ilk satırı cevap olabilir; “bu dünyada üç beş arşın bezin var. Tüm bedesten senin olsa ne fayda.”
İHTİŞAM VE SEFALET KIVILCIM MESAFESİNDE
Açlık ile tokluk arasındaki uçurumun bu denli açılıyor olması, gelecek savaşlarının habercisi gibi. Kavga, Çin ile ABD arasındaki gerilimin ötesine, tüm gezegene yayılma istidadı gösteriyor.
Düne kadar açlardan söz ederken bir coğrafyayı adresliyorduk. Bugün aynı ülkede, aynı kentte, hatta aynı sokakta; “ihtişam ve sefalet” yan yana gelmiş durumda.