Dünyadaki toplam iş gücünde her 61 erkeğe karşılık, 39 kadın var. Kariyer piramidinde yükseldikçe bu oran azalıyor. Dünyanın en büyük 200 şirketinin yönetim kurulunda her 85 erkeğe karşılık, sadece 15 kadın var.
Türkiye’de 2019 yılında BIST’e kayıtlı 402 şirketin yönetim kurullarındaki kadın üye oranı yüzde 15.9 oldu. Yönetim kurulunda hiç kadın olmayan şirket oranı ise hala yüzde 37.8 seviyesinde. Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD); gerek yönetim kurullarında kadın temsil oranının artırılması gerekse bu role aday gösterilecek “hazır” kadın havuzunun genişletilmesi için 8 yıldır yoğun bir şekilde çalışıyor.
BIST şirketleri yönetim kurullarında 2011 yılında yüzde 11.4 olan kadın üye oranı, 2019’a geldiğimizde yüzde 15.9’a yükselmiş durumda.
YKKD kurucu başkanı Hande Yaşargil "8 yılda değişimin önünde teknik bir sorun olarak duran eğitimli, donanımlı ve hevesli yönetim kurulu adayı eksikliğini kapattık. Şimdi tek eksiğimiz talep, tek ihtiyacımız bunu değiştirmeye karar vermiş erk!" derken, derneğin kurucu eş başkanı Burçak Güven "Kadınların karar mekanizmalarında yer alabilmesinin önündeki en büyük engel, tahmin ve fark ettiğimizden daha derin ve bilinçaltlarımıza yerleşmiş önyargılarımız” diye ekliyor. Güven’in dediği gibi, bu önyargılarla savaşmak ve işimizin, ülkemizin, dünyanın ihtiyacı olan akılcı yapıya kavuşabilmek için derhal harekete geçmek gerekiyor.
YKKD’nin 4. dönem mentorluk programı bu amaç doğrultusunda oldukça iddialı bir şekilde yola çıkıyor. Mentorluk programının 4. döneminin lansman toplantısı, Danışma Kurulu Başkanı Murat Özyeğin ve YKKD Başkanı Hande Yaşargil ev sahipliğinde, iş dünyasının katılımıyla Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleşti. Geçtiğimiz dönemin Danışma Kurulu Başkanı olarak görev alan Suzan Sabancı Dinçer bu yıl görevini Murat Özyeğin'e devretti. 4. Dönem’in yeni belirlenen 60 mentisi de 18 ay boyunca kendilerini yönetim kurullarında göreve hazırlayacak, iş dünyasının deneyimli patronları ve üst düzey yöneticileri olan mentorlarıyla eşleşti.
Ekonomi ve toplumu daha güçlü bir geleceğe hazırlamak hepimizin sorumluluğu Mentorluk programının beklenenden çok daha başarılı olarak tüm Türkiye'ye yayıldığını ifade eden Suzan Sabancı Dinçer şu yorumları yaptı:
“Avrupa Birliği Yerel STK'lar hibe fonundan aldığımız kaynak, derneğimizin kapasitesini ve etki alanını genişletti. Hem Türkiye içinde hem de AB nezdinde derneğimizin itibarını yükselten bir dönüm noktası oldu. Dernek olarak bilinirliğimiz, etki alanımız ve en önemlisi cesaretimiz çok büyük ölçüde arttı.”
YKKD için bireysel olarak yıllardır mentorluk görevini üstlenen Murat Özyeğin ise konuşmasında, "Fiba Group olarak kurumsal destekçi, bireysel olarak yıllardır mentorlük yaparak katkı sağladığım Yönetim Kurulu'nda Kadın Derneği'nde bugün, onur duyduğum bir görevi devralmanın heyecanını yaşıyorum. Türk şirketlerinin sosyal ve finansal performanslarının artmasına katkıda bulunmak, Türkiye ekonomisini ve toplumunu daha güçlü bir geleceğe hazırlamak hepimizin ortak sorumluluğu. İyi yönetişim ilkelerin uygulandığı ve kadınların yer aldığı kurulların daha başarılı olduğu birçok araştırma ile saptandı. Bu nedenle bu girişimleri desteklemek hepimizin faydasına olacaktır. Her zaman söylediğim gibi, Yönetim Kurulu'nda Kadın meselesi bir kadın meselesi değil. Ekonomik bir mesele, toplumsal bir mesele ve insani bir mesele” yorumlarını yaptı.
60 İŞ İNSANI VE KANAAT ÖNDERİ MENTORLUK YAPIYOR
Yönetim Kurulunda Kadın Programı, yönetim kurullarında kadın temsil oranının artırılmasını desteklemek üzere, bu role “hazır” kadın havuzunun genişletilmesi amacıyla başlatıldı. Yönetim kurulu üyeliği alanında saygın akademik kurumların akredite ettiği sertifika programının ana unsurlarından bir diğeri de ülkenin en etkin iş insanları ve kanaat önderlerinden mentorluk alma imkanı tanıyan şirketler arası mentorluk sistemi. 18 ay süren her dönemde mentorlar yeni bir kadın menti ile çalışıp onların yönetim kurulu rollerine hazırlanmasında önemli bir rol üstleniyorlar. Bugüne kadar ilk üç dönemi tamamlanmış olan ve 137 üst düzey kadın yöneticinin menti olarak katıldığı Yönetim Kurulunda Kadın Programı’nın 4. Dönem için belirlenen 60 mentoru arasında Türk Telekom A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Aclan Acar, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Shell&Turcas A.Ş. Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, Coca Cola Avrasya ve Afrika Grubu Yönetim Kurulu Danışmanı Cem Kozlu, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Karamercan, Nef Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Garih gibi iş dünyasının çok önemli isimleri yer alıyor.