John Elkington: Gençler karar mekanizmalarında yer almalı

Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler

Zorlu Holding, yeni bir proje başlattı. “Akıllı Hayat 2030 Gülay Özkan ile Buluşmalar” adını verdikleri bu projenin ilk etkinliğinde, BusinessWeek tarafından “Son otuz yıldaki kurumsal sürdürülebilirlik hareketinin duayeni” olarak nitelendirilen Volans Kurucusu John Elkington konuşmacıydı. 

Elkington’un konuşmasında öne çıkan konu başlıklarını kısaca özetleyelim:

1. Kapsamlı ve şiddetli bir sosyal ve ekonomik değişim var.

2. İnsanlar tedirginler ve pandemi korku ve kaygılarını daha da artırıyor.

3. Toplumsal, sınıfsal eşitsizlikler eskisinden daha derin bir öfke yaratıyor.

4. Şirketler kar edebilirler ama böyle bir dünyada yaptıkları işin aynı zamanda bir amaca da hizmet etmesi gerekiyor.

5. Herkes için değer yaratılmalı, bunun için hissedar odaklı değer üretiminden paydaş odaklı değer üretimine doğru bir dönüşüm başlatılmalı.

6. Yoksulluk ve açlığı ortadan kaldırmak konusunda Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerinin varlığı olumlu, ancak yeterli değil.

7. Yönetimler sorunları çözmek için doğrusal değil üstel olarak düşünmek ve birlikte hareket yemek zorundalar

8. İyi bir lider ya da yönetici etki yaratmak için çalışmalı ve yarattığı etkiyi ölçümlemeli.

9. Özellikle gençler etkiyi çok iyi anlıyor. Bu nedenle gençler dünyanın geleceğine dair bu konulara ve karar verme süreçlerine dahil olmak istiyor. Liderler, genç insanları karar verici noktalara taşımak konusunda daha hızlı olmalı.

Yeni ekonomik modellere ihtiyaç var

Etkinlikte, Zorlu Holding CFO’su ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Cem Köksal, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, UN Global Compact Global Operasyonlar Kıdemli Müdürü Alexandra Tarazi, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Direktörü Güven Sak ile S360 Kurucu ve CEO’su Kerem Okumuş küresel ekonomideki değşimler hakkındaki görüşlerini paylaştılar.

Zorlu Holding CFO’su ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Cem Köksal, sürdürülebilirlik için yen ekonomik modellere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Sadece iklim krizi ile mücadelede başarılı olduğumuz takdirde bile 26 trilyon dolarlık bir tasarruf sağlayabileceğimize dikkat çeken Köksal, “ Özellikle, sermaye piyasalarındaki kurumsal yatırımcıların ÇSY (Çevresel, sosyal ve yönetişim) odaklı yeni değerlendirme metriklerini de benimsemeye başlamış olması bu dönüşümü daha da hızlandıracaktır. Son bir yılda ÇSY fonlarının yüzde 270 oranında artış kaydetmesi de bu eğilimi doğruluyor” yorumunda bulundu.

Pandeminin iş ve ev kavramlarına getirdiği yeni boyut: Otel-ofis

Tüm dünyayı etkileyen pandemi süreciyle günlük yaşantımızda oluşan yeni ihtiyaçlara göre oteller de yeniden tasarlanıyor. Uzaktan çalışan şirketler için toplantı, çalışma ve yaşama alanları oluşturuluyor.

Ülkemizde de son dönemde otel-ofis trendine uygun yeni projeler geliştiriliyor. Örneğin, Levent Avantgarde Hotel’de, günlük veya uzun dönem olarak rezerve edilebilen odalarda, ofis ortamında ihtiyaç duyulan yüksek hızda wifi, yazıcı, kahve makinesi gibi gerekli tüm donanımlar bulunuyor.

“Live/Work konseptlerini inceleyerek, Levent Avantgarde Hotel’de bu doğrultuda mekanlar yarattıklarını belirten, Avantgarde Collection ve Lucis Initative Kurucusu İsmet Öztanık yaptıklarını şu cümlelerle açıklıyor:

“Otel genelindeki suit ve standart odaların bazılarını birleştirip metrekarelerini büyüterek yerleşim planlarını konsepte uygun olarak yeniden tasarladık. Tasarımda pastel renkler, doğal malzemeler ve minimal bir düşünce yapısıyla hareket ederek uzun süreli kalmak isteyenlerin kendilerini rahat hissedecekleri güvenli bir atmosfer yarattık.”

Pandemi döneminde girişimciler ne yapmalı?

Endeavour, pandeminin yarattığı sorunlara çözüm geliştirmek amacıyla yeni bir program başlattı. Endeavor Connect isimli bu programa ilk aşamada Akbank, Brisa, Enerjisa, Farklabs, iyzico, Limak, Yemeksepeti, Sanofi, Pınar Et ve P&G gibi kurumsal firmalar katıldı. 65 girişim başvurdu. Bu girişimcilerin arasından Endeavor Connect bünyesinde gerçekleşen hızlandırma programına 17 girişimci kabul edildi.

Programa özellikle ileri aşamada olan ve kurumsal firmalara ürün/hizmetlerini ulaştırmak isteyen girişimler kabul edildi. Katılan girişimci sayısı 17 olmasına rağmen bazı girişimlerin üzerinde çalıştığı birden fazla proje olması nedeniyle toplam proje sayısı 22 oldu.

Endeavor Connect Programı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)’nın desteği, TÜRKONFED ortaklığı, iyzico ve Oracle partnerliği ve Viveka iş birliği ile gerçekleştiriliyor.

Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, programın iş dünyasında beklediklerinin üzerinde bir ilgiyle karşılandığını ve önümüzdeki dönemde de bu programa devam etmeyi planladıklarını belirtiyor.

400 yaşındaki zeytin ağaçlarının yağı

142 yaşındaki markamız Komili harika bir projeye imza attı. 400 yaş ve üzerindeki zeytin ağaçlarından elde edilen çok özel bir üretmeye başladı. Sadece 3600 şişeden oluşan Komili 400+ serisi hepsiburada.com da satışa sunuldu.

Komili 400+ Zeytinyağı, Komili’nin anıt zeytin ağaçlarını kayıt altına almak amacıyla oluşturduğu ‘Gözümüz Gibi Bakıyoruz Projesi’ kapsamında ortaya çıkan bir ürün. “Gözümüz Gibi Bakıyoruz” çalışmaları çerçevesinde bugüne kadar Ayvalık ilçesi sınırları dâhilinde 81 adet anıtsal veya korunmaya değer zeytin ağacı tespit edildi. Bu ağaçların çoğunun yaşı tescil edildi. Komili, ekibi, Ayvalık Bölgesi’nden sonra Akhisar Bölgesi’ndeki anıt zeytin ağacı tespit çalışmalarına başladı. Proje, önümüzdeki dönemde tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişleyecek. Böylece, asırlık zeytin ağaçlarımıza gerçekten gözümüz gibi bakmamız mümkün olacak.

Tüm yazılarını göster