İtibarda tasarruf

Okan ALTAN OTOMOTİVİN İÇİNDEN

ÖTV oranları değişirken şu an için dokunulmayan tam elektrikli binek tipli araçlarda, motor gücü 85 kW'ı geçmeyenler yüzde 3, 85-120 kW arasındakiler yüzde 7, motor gücü 120 kW'ı geçenler için ise yüzde 15 oranında ÖTV ödeniyor. Yani içten yanmalı motorlulara göre çok düşük olsa da elektrikliler, üç grupta ÖTV ödüyorlar, fakat KDV'leri yine yüzde 18... Batı Avrupa'daki teşviklere göre yine dörtte bir oranında fazla sayılır. Bu tam elektriklilerin zayıf seçeneklerinde bazı hibritler gibi sürekli yani nominal güçlerinin daha düşük, fakat maksimum seviyelerinin daha yüksek olmasıyla ÖTV'nin yüzde 7 oranında hesaplanması da söz konusu olabiliyor. Sistem güçlerinin toplamıyla ilgili bu vergilendirme ise, ayrı bir tartışma konusu.

Fakat, şu anda aşırı yükselen büyük motorlu otomobillerdeki ÖTV nedeniyle, özellikle üst segmentlerdeki otomobiller için tam elektriklilerin kısmi vergi avantajı sunması, nispeten cazip fiyatları oluşturmaya başladı.

Örneğin; 300 kW yani 408 beygir gücündeki Mercedes-Benz EQC 400 modeli, Almanya'da vergileri ve teşvikleri hariç 60 bin, Türkiye'de ise en yüksek elektrikli ÖTV diliminde 82 bin Euro. Bunun en lüks aksesuar ve opsiyonlarını koysanız da en fazla 130 bin Euro'ya gelir. Aynı gövdenin benzer güçteki GLC 43 AMG, orada 58 bin ve burada 220 bin Euro! Elektriklilerdeki donanım ile normal motorlulardaki donanım farklı olacağı için, tam olarak "elma-elma" karşılaştırma yapılamaz. Fakat, içten yanmalılar, elektriklilere göre Türkiye'de hemen hemen iki katı fiyatla satılıyor, diyebiliriz! Benzer güçteki bir elektrikli Jaguar İ-Pace de, İngiltere'de anahtar teslim 65.000 Sterlin, Türkiye'de resmi ithalatçısı Borusan fiyatıyla 838 bin TL. Fakat, çok daha güçsüz ve giriş donanımındaki dizel F-Pace'ten yine 100 bin TL daha ucuz!.. İngiltere'de 42 bin Sterlin olan F-Pace, orada elektrikliye göre üçte iki fiyatına, burada ise çok daha pahalı!

Ya da şöyle bir örnek ile; Avrupa'da 2.0 litreden büyük motorlu bir otomobilin 53 bin Euro'luk fiyatı yüzde 220 ÖTV ve yüzde 18 KDV ile bizde 200 bin Euro'ya gelirken, yepyeni teknolojilerle yüklenmiş elektrikli bir 53 bin Euro'luk araç, Türkiye'de yüzde 15 ÖTV ve % 18 KDV ile 72 bin Euro oluyor. Yani, Almanya'da aynı fiyatlarda olan biri içten yanmalı motorlu biri tam elektrikli olan iki otomobilden, elektrikli olan Türkiye'de üçte birine satılabiliyor.

Son olarak şu son günlerde çok konuşulan modelden bahsedelim; W223 kasa denilen yeni Mercedes S-Klasse'nin giriş paketi için Türkiye'deki fiyat etiketine en az 3 buçuk milyon TL yazılabilecek. Bu büyük limuzinin elektriklisi ise, EQS ismiyle önümüzdeki yıl gösterilecek. Çok daha modern tasarım, fiyatı katlanan AMG versiyonlarının performansı, 700 kilometreden fazla menzili ve lüks sınıf için olmazsa olmaz sessizlik için bu elektrikli "S", bir çok kişinin çok daha fazla ilgisini çekecek. Üstelik, benzinli AMG ya da Maybach versiyonlarının 3'te 1'i fiyatıyla! Böylece, özellikle lüks araç grupları arasında, çılgın vergilerden şikayet edenler, artık yüzde 100 elektriklilere geçiş yapabilirler.

Elbette, elektrikli otomobil vergilerini de yükseltmezlerse!

Diğer yanda; 87.03'teki binek elektriklilerde durum daha avantajlı iken, 87.04 pozisyonundaki şehir içi lojistiğinde çevreciliğe en başta önem verilmesi gereken ticari tam elektriklilerde ÖTV dilimleri yüzde 10, 52 ve 75!

Zararlı emisyonu yüksek dizel motorlu ticari araçlara karşı, niye bu elektrikli ticarilere çok daha büyük kolaylıklar sunulmuyor?

Tüm yazılarını göster