Bildiğimiz şudur; Eğer itibar elden gitmişse, geri kazanılması, tamiratı çok zordur. Bu yüzden itibarı kaybetmemek gerek. Fakat diyelim ki başaramadık ve firmamızın itibarı zedelenmiş. Giden itibar yeniden kazanılabilir mi?
Global iletişim danışmanı Burson-Marsteller’ın yaptığı CEO Sermayesi Araştırması sonuçlarına göre, bir şirketin zarar gören itibarının zamanla eski konumuna getirilebileceğini düşünenlerin oranı % 97.
İş dünyasının etkin isimlerine göre şirketlerin zedelenen itibarlarını eski konumuna getirmesi yaklaşık 4 yıl (3.65 yıl) sürüyor. Araştırma, CEO’lar hakkında ilginç bulgular da ortaya koyuyor.
Buna göre yeni göreve başlayan CEO’lara, şirketi yeniden yapılandırmaları için en fazla 22 ay süre tanınıyor. “CEO’lar tüm gözlerin kendi üstlerinde olduğu bir ortamda hızla performans gösterme baskısı altındalar” diyen Dr. Leslie Gaines-Ross, araştırma hakkında şunları söylüyor:
“CEO’ların kurum itibarı üzerindeki etkisi ciddi ve sürekli bir biçimde artıyor. Yatırımcılar herhangi bir şirketin hisse senedini satın alıp almamak yolundaki kararlarını, o şirketin CEO’sunun itibarını göre şekillendiriyor.”
CEO’ların kurum itibarı üzerindeki etkisi 1997’de %40 iken, bu oran %60’a yükselmiş ancak küresel krizde CEO’ların etkisiyle yeniden %40’lara düşmüş durumda. Şimdi Korona sürecindeyiz ve CEO’lar çok daha zor kararlar vermek zorundalar.
CEO KRİZLERDE KURUM KAHRAMANI
Kamuoyu karşısında kurumların görünen yüzü, etik değerlerin temsilcisi ve kaybedilen itibarın tamircisi oluyorlar. İtibar restorasyonunu ancak onlar yapabilir. Tabii ki itibarı kaybetme riskini taşıyanlar da onlar..
Ancak “ben satışıma bakarım” mantığındaki CEO’lar artık yeni dünyada fazlaca bir övünç vesilesi olamıyor. Zira şimdi dünya krizde ve bize kahramanlar gerek...