İstihdam odaklı mesleki eğitim iyi sonuç veriyor

Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar’la konuşurken Ramazan ayında birlikte düzenledikleri “sahur programı”nı anımsattı:

- Geçen yılki sahur programımızda meslek liselerini konuşmuştuk. Çok iyi mesajlar çıkmıştı. COVID-19 nedeniyle sahurda bir araya gelme şansımız yok. Ne yapsak acaba?

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, Urfalılar ve Akar’a tavsiyesini iletti:

- Başta İSO meclis üyeleri, oda başkanları, ihracatçı birlik başkanları ve dostlarınızla buluştuğunuz sahur programı artık geleneksel hale gelmeye başladı. Bu geleneği bozmayın. Bu yılki sahur buluşmasını “Zoom” üzerinden düzenleyin.

Akar ve Urfalılar, anında daveti çıkardı:

-Görüntülü platform üzerinden düzenlediğimiz “Eğitimde Yeni Arayışlar” gündemli sahur programımıza bekliyoruz.

Önceki gece gönderilen linkten saat 23.00’te Akar ve Urfalılar’ın sahur programına bağlandım. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İDDMİB Başkanı Öztiryaki’nin katıldığı buluşma saat 01.30’a kadar sürdü. 101 katılımcı, 2.5 saat boyunca programda bağlı kaldı.

İSO Başkanı Bahçıvan, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak’ın yönettiği oturumda mesleki eğitimle ilgili şu mesajı verdi:

-Milli Eğitim Bakanlığı ile meslek liselerinde başlattığımız “hamilik” projesi iyi sonuçlar veriyor. COVID-19 sürecinde modelin başarısını gördük. Hamisi olduğumuz okullar maske ve siperlik üretti. Hemen her gün yeni “geliştirme” haberleri alıyoruz.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’e teşekkür etti:

-Birlikte çalışırken klasik bürokratik anlayışın bu projede kökten değiştiğine tanık oluyoruz.

Özer, Bahçıvan’ın sözlerinden hareketle şu noktanın altını çizdi:

-Özel sektörden genelde okul binası yapmasını, eğitime burs desteği vermesini bekliyorduk. Özel sektör bu konuda çok da destek verdi.

Mesleki eğitim konusunda bir başka aşamaya geçtiklerini vurguladı:

- Mesleki eğitimde özel sektöre, “Gelin eğitim süreçlerini birlikte yönetelim” diyoruz. Müfredatı birlikte belirliyor, müdür, öğretmen atamasına bile birlikte karar veriyoruz.

İstihdamla ilgili şu verilere dikkat çekti:

● Mesleki teknik Anadolu lisesi mezunlarının istihdam oranı yüzde 57.
● Düz lise mezunlarının istihdam oranı yüzde 44.
● Mesleki teknik Anadolu lisesi mezunlarının eğitim gördüğü alanda istihdam oranı yüzde 10.
● Mesleki eğitim merkezlerinde asıl eğitim alınan dalda çalışma oranı yüzde 88.

Mesleki eğitim merkezlerindeki modele değindi:

- Öğrenci, haftada bir gün okulda, 4 gün iş yerinde oluyor. 4 yılın sonunda da staj yaptığı işyerinin kadrolu elemanları arasına giriyor.

Mesleki eğitim merkezi modelinde öğrencinin aylık gelire de kavuştuğunu kaydetti:

-Öğrencinin sağlık sigortasını SGK üzerinden devlet üstleniyor. İşveren de asgari ücretin 3’te biri düzeyinde maaş veriyor.

Meslek teknik Anadolu liselerinin talepten fazla mezun verdiğini aktardı:

-Almanya’da asıl meslek dalında istihdama katılan meslek lisesi mezunu yüzde 30-40 fazla maaş alıyor. Bizde böyle bir ödüllendirme sistemi yok.

Ardından şu saptamayı yaptı:

-Meslek liselerine “eğitim” yerine “istihdam” odaklı bakınca başarı sağlanıyor.

Öyleyse başarılı modellere sımsıkı sarılalım, yaygınlaşması için çalışalım…

Batman’daki meslek lisesi, ‘üretim’ lideri

MİLLİ Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, meslek liseleri ile ilgili bir araştırmadan örnek verdi:

- Ülkemizdeki meslek liselerinin eğitime katkısını ölçtük. 2 aylık araştırma sonunda Batman Mesleki Teknik Anadolu Lisesi üretime katkının birincisi çıktı.

Bunun nedenine işaret etti:

- Meslek liselerinde öğrenci, üretime katkı yaptığında karşılığını para olarak alıyor. Aile gelirine destek veriyor. Batman’ın birinciliğinde bunun payı vardı.

‘Yazılım mükemmeliyet merkezleri’ kuracağız

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’e, birlikte yeni başlatacakları projeyi anımsattı. Özer anlattı:

- Bir ay önce Erdal Bey aradı, “yazılım eğitimi konusunda birlikte birşeyler yapsak” dedi. Biri İstanbul’un Avrupa yakasında, diğeri Anadolu yakasında olmak üzere özel Ar-Ge merkezleri kuracağız.

Projeye Microsoft, Google gibi kurumlar ve üniversitelerin de destek vereceğini bildirdi:

- Sözünü ettiğim merkezler, “yazılım mükemmeliyet merkezi” olacak.

İstanbul’daki güzel sanatlar liseleri de İSO desteği alacak

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’e bir başka projeyi anımsattı:

- Sanat projesini unutmayalım.

Özer, anlattı:

-İstanbul’da 7 tane güzel sanatlar meslek lisesi var. Bunların tamamının “hamisi” İstanbul Sanayi Odası oluyor. İSO’nun desteği ile bu okullarımızda sürekli sanat etkinlikleri gerçekleşecek.

Tüm yazılarını göster