İBB'nin, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler işbirliği ve Sağlıklı Şehirler Ortaklığı desteğiyle hayata geçireceği kampanya, İstanbulluların bireysel motorlu araçların yerine bisiklet ve yürüme gibi aktif ulaşım türlerine yönlendirilmesini hedefliyor.
Şehirler, yarattıkları ekonomik değer ve sosyal modelle dünya ekonomisinin şekillenmesinde önemli bir rol üstleniyor. Şehirlerin belirleyici olduğu alanlardan biri de küresel karbon emisyonlarının azaltılması. Dünya Kaynakları Enstitüsü'ne göre, şehirlerde düşük karbona yapılacak yatırım 2050’de kentlerdeki global emisyon oranını yüzde 90'a düşürebilecek. Düşük karbonlu kalkınmanın 2050’ye kadar şehirlere sağlayacağı faydanın ise 24 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor.
Geçtiğimiz yıl C40 Belediye Başkanlar Zirvesi’ne katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) C40 Deadline 2020 Programı’nı imzalayarak, İstanbul’un 2050’de sıfır karbon bir kent olacağını taahhüt etti. Bu süreçte, binaların “sıfır karbon” konuma ulaştırılması kadar, şehir içi ulaşım süreçlerinin karbonsuzlaştırılması da çok önem taşıyor.
İBB de, sürdürülebilir ulaşım adına önemli bir kampanya başlatıyor. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler işbirliği ve Sağlıklı Şehirler Ortaklığı’nın (The Partnership for Healthy Cities) desteğiyle hayata geçirilecek kampanya, İstanbulluların bireysel motorlu araçların yerine bisiklet ve yürüme gibi aktif ulaşım türlerine yönlendirilmesini hedefliyor. Yakın mesafelerde bisiklet ve yürümeyi öneren proje, toplu ulaşıma olan güvenin artırılmasını ve bireysel araç kullanımının azaltılmasını öngörüyor.
Tüm dünyaya yol haritası sunacak
COVID-19 sürecinde, İstanbul’daki sürdürülebilir ulaşım türlerinin kullanımını artırmayı amaçlayan proje, aynı zamanda Creative Commons platformu aracılığıyla tüm dünyaya farklı dillerde bir yol haritası sunacak. Creative Commons, sağladığı özgür yasal araçlar ile yaratıcılığın ve bilginin paylaşımına, tekrar kullanımına olanak veren, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon. Dolayısıyla, projelerin dünyada paylaşılması, birbirine ilham vermesi açısından çok önemli bir rol üstleniyor.
COVID-19 salgını sürecinde, İstanbul’daki tüm toplu ulaşım araçlarında gereken hijyen ve mesafe önlemlerini aldıklarını belirten İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, “Ancak bu önlemlerin daha verimli olabilmesi, İstanbulluların kısa mesafeli yolculuklarda tercih edebilecekleri alternatif ulaşım türleriyle farkındalıklarının artmasıyla mümkün olacak” diyor. Cihan, yürümenin ve bisiklete binmenin öneminin arttığı günümüzde, konu ile ilgili bilgilendirme ihtiyacının her zamankinden daha fazla olduğunu söylerken, başlatılacak kampanya ile İstanbullulara en doğru ve sağlıklı bilgilerin aktarılmasını amaçladıklarını ifade ediyor. Proje ile ilgili WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız da amaçlarının COVID-19 salgınıyla birlikte özel araç kullanımına yönelen İstanbulluları, bisiklet ve yürüme gibi sağlıklı alternatiflere yönlendirmek olduğunu ifade ediyor. Cansız, “Bu projeyle aynı zamanda toplu taşıma kullanmaları halinde nelere dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekeceğiz. Daha yaşanabilir kentler yaratmak için çalışan ve sürdürülebilir ulaşımla ilgili pek çok projeye imza atan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler olarak, İstanbul’da bir projeyi daha hayata geçirmenin heyecanını yaşıyoruz. Projenin, pandemi nedeniyle zor günler geçiren İstanbullulara önemli katkıları olacağına inanıyoruz” diyor.
SAĞLIKLI ŞEHİRLER İYİ ÖRNEKLERİ PAYLAŞIYOR
İBB, 2019 sonunda Sağlıklı Şehirler Ortaklığı’nın üyesi oldu. Sadece bulaşıcı olmayan hastalık ve yaralanmaların önüne geçmeye odaklanan Sağlıklı Şehirler Ortaklığı; giderek derinleşen COVID-19 halk sağlığı krizinde çalışma kapsamını genişleterek, salgın esnasında hızlı müdahalede bulunabilmeleri için dünya çapında üyesi olan 70 şehre destek veriyor. 2017 yılından bu yana Sağlıklı Şehirler Ortaklığı, Bloomberg Philanthropies tarafından destekleniyor ve Dünya Sağlık Örgütü ve küresel sağlık kuruluşu olan Vital Strategies ile işbirliği yapıyor. COVID-19 salgının etkileri ve şehir yönetimlerinin müdahalede ön safhada yer alma gerekliliği nedeniyle, Sağlıklı Şehirler Ortaklığı salgın kapsamında üyesi olan şehirlere dört alanda teknik destek veriyor. Teknik desteğin yanı sıra, salgınla mücadelede yerel çabaları destekleyecek bilgi, araç ve iyi örneklerin paylaşılacağı bir platform sağlıyor.
TÜRKİYE GENELİNDE HEDEF 4 BİN KİLOMETRE BİSİKLET YOLU
BM Herkes için Sıfır Karbon Binalar Girişimi’nde yer alan Türkiye, 2030’a dek yeni binaların, 2050’ye kadar ise mevcut binaların sıfır karbon hale getirilmesi amacıyla yol haritaları hazırlayacak. Türkiye’nin sıfır karbon şehirler için hedeflerinden birisi bin kilometre olan bisiklet yollarının 2023’te 4 bin kilometreye çıkarılması.