İsrafsız şirket modeli ile “karbonsuz büyüme”

Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü, “Kurucumuz Sabri Ülker’in ‘israfsız şirket modeli’ aslında bizim ilk sürdürülebilirlik çalışmamızı içerir. Bugünkü, sürdürülebilirlik çalışmalarımızı bu sağlam temeller üzerine oturttuk. Tasarruf ve verimlilik anlayışından taviz vermeden büyümeye; bilinçli üretim ve tüketim alışkanlıklarını yaygınlaştırmaya devam edeceğiz” derken, Yıldız Holding’in sürdürülebilirlik anlayışının sadece şirket operasyonları ile sınırlı kalmayıp, tüm paydaşları kapsadığını; herkesin mutluluğuna odaklandığını vurguluyor.

“Türk çiftçisinden başlayarak, tüm tedarikçiler, dağıtım kanalındaki tüm paydaşlar, lojistik destek birimleri, tüketiciler, hissedarlar ve tüm diğer paydaşlarımız bütünsel bir yaklaşımla ve ortak akılla sürdürülebilirlik çalışmalarımızın bir parçası konumundalar” diye ekliyor Tütüncü.

Yıldız Holding’in bu sene ikincisini yayınladığı Sürdürülebilirlik Raporu’nda, toplam dokuz şirketin sürdürülebilir tarım, enerji ve su tasarrufu, atık yönetimi, çevre ve doğayı korumaya yönelik attıkları adımlar ve bir yıl boyunca sürdürülebilir bir büyüme için oluşturdukları vizyona yer veriliyor. pladis, Godiva, Ülker Bisküvi, Bizim Toptan, Şok Marketler, Besler Gıda, Kerevitaş, Gözde Girişim’in yanı sıra bu yılki raporda Adapazarı Şeker de sürdürülebilirlik uygulamalarını paylaşıyor.

İş dünyasına öncülük etmeyi hedefliyor

Yıldız Holding Sürdürülebilirlik Genel Müdürü Begüm Mutuş ise 2017 yılında kurulan Yıldız Holding Sürdürülebilirlilik Platformu çatısı altında belirlenen ‘Sürdürülebilirlik: Gelecek Nesillere Vaadimiz’ söyleminin şirketin tüm iş stratejisini kapsadığını söylüyor. Mutuş, Yıldız Holding’in sürdürülebilirlik çalışmaları konusunda öncü bir rol üstlenmeyi amaçladığını ve bu kapsamda KOBİ’lerde farkındalık yaratmayı hedeflediğini ifade ediyor.

Sürdürülebilir Gelecek için Liderler Zirvesi de bu amaçla hayata geçirilmiş bir uygulama. Zirve, Türkiye’nin önde gelen şirketlerini sürdürülebilir bir gelecek hedefiyle bir araya getiriyor ve CEO’ların bu hedef kapsamında üstlenmeleri gereken sorumluluk, liderlik ve iş birliğinin önemini ortaya koymayı amaçlıyor.

2023’te buğday ihtiyacının tamamı yerli üreticiden gelecek

Yıldız Holding’te sürdürülebilirlik yaklaşımının vazgeçilmez unsuru Ar-Ge çalışmaları. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ile işbirliğinde geliştirilen Ali Ağa türü, bu çalışmaların önemli bir sonucu. Tükettiği ham maddenin yüzde 80’ini oluşturan buğdayın alımında yerel tedarikçilere öncelik vermeyi amaçlayan Yıldız Holding, 2023’te buğday ihtiyacımızın yüzde 100’ünü yerli üreticilerden karşılamayı hedefliyor.

919 milyon TL yatırım ile 21.6 milyar TL ekonomik katkı

Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü, “mutluluk odaklı israfsız şirket modeli”nin ham madde, insan kaynakları, doğal kaynakların kullanımı gibi tüm süreçleri kapsadığını söylüyor ve 2013-2017 yılları arasında sürdürülebilirlik adına yapılan 919 milyon TL yatırımla, ekonomiye 21.6 milyar TL katkı sağladıklarına dikkat çekiyor. Ülker Bisküvi, Yıldız Holding’in Sürdürülebilirlik çalışmalarının başladığı ilk şirket. Ülker bugün karbon salımını hiç artırmadan her yıl büyümesini sürdürüyor. Fabrikalardan çıkan atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım oranı yüzde 90’a ulaşmış durumda. pladis, üç yılda yedi üretim tesisindeki atık hacmini yüzde 43 oranında azalttı. #RoadtoZero girişimiyle 2019 yılında 5,7 milyon GBP tasarruf gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kerevitaş’ın 2018’de birlikte çalıştığı sözleşmeli çiftçi oranı yüzde 82’ye ulaştı. Bu oranın 2019 yılında yüzde 85’e çıkartılması hedefleniyor. Adapazarı Şeker ise atık suyu yeniden kullanarak 400 bin TL tasarruf sağladı ve 2018 yılına göre birim üretim başına su tüketimini yüzde 31 azalttı.

Tüm yazılarını göster