Geçtiğimiz günlerde, Persty Yönetim Danışmanlık ve Canan Duman Akademi ve Danışmanlık tarafından yapılan Türkiye İş Dünyası Araştırması’nın sonuçları paylaşıldı. Periyodik olarak yapılan araştırmada bu kez “mobbing” üzerine odaklanılmış. (“Mobbing” kavramını Türkçeye psikolojik baskı, bir çalışanı bezdirmek için yapılan haksızlıklar, açık veya örtülü şiddet olarak tanımlayabiliriz.)
Persty Yönetim Danışmanlık ile Canan Duman Akademi ve Danışmanlık tarafından yürütülen 'Türkiye İş Dünyası Araştırması 17-31 Aralık 2021 tarihleri arasında yapılmış. 1246 kişinin katıldığı çalışmada kişilerin mobbing yaşama oranları, yaşanan mobbing durumları, kimler tarafından uygulandıkları, mağdurların tepkilerini nasıl ortaya koydukları ele alınmış.
Sonuçlar üzücü olduğu kadar kaygı verici. Verilere göre, katılımcıların, yüzde 69’u mobbing konusunda işletmelerinde gerekli önlemlerin alınmadığını düşünüyor. Mobbing mağdurlarının yüzde 85’i bu konuda yetkili kişi ve makamlara seslerini duyuramadıklarını dile getiriyor. Mobbing gören kişilerin yüzde 76’sıysa işlerinden istifa etmeyi düşündüğünü belirtiyor.
Durum gerçekten içler acısı. Şirketlerin bu konuyu ciddi bir biçimde ele alması ve çalışanlarına adil ve huzurlu bir ortam yaratmaya öncelik vermesi gerekiyor. Ürkütücü verileri aşağıda noktalar halinde özetlemeyi diliyorum
- Araştırmaya katılanların yüzde 42’si mobbinge maruz kaldığını belirtmiş
- Mağdurların yüzde 67’si mobbing’i ispatlamakta zorlandığını, yüzde 85’i bu konuda yetkili kişi ve makamlara seslerini duyuramadığını paylaşmış.
- Mobbing mağdurlarının en sık maruz kaldıkları mobbing davranışı yüzde 50’lik oranla“performansın engellenmesi”.
- Bunu yüzde 44’lük oranla “yapılan işlerin küçümsenmesi”, yüzde 41’lik oranlarla “dedikoduya maruz kalma”, “yapılan işlerin eleştirilmesi”, “yeteneklerin çok altında işleri yapmaya zorlanma” gibi nedenler izliyor
- Mobbing’le baş etmek için “mobbing davranışlarını görmezden gelmek” (yüzde 42), “mobbing yapan kişiye bunu yapmamasını söylemek”
- (yüzde 31), “başka bir yere nakledilmeyi istemek” (yüzde 20) gibi tepkiler veriliyor.
- Erkeklerin mobbing’ine uğrayanların oranı yüzde 46, kadınların mobbingin uğrayanların oranı yüzde 35, her ikisinin birden mobbingine uğrayanların oranı yüzde19.
- Erkek mobbing’cilerin oranının yüzde 65, kadın mobbing’cilerin oranının yüzde 54 olduğunu görülüyor.
- Doğrudan bağlı olunan yöneticilerden yüzde 27
- Üst kademe yöneticilerden yüzde 26
- Çalışma arkadaşlarından yüzde 18
- Departman yöneticilerinden yüzde 17
- İşletme sahiplerinden yüzde 12.
- Mobbing mağdurlarının yüzde 67’si durumu ispatlamada zorlandıklarını dile getiriyor.
- Katılımcıların yüzde 70’i eğitim seviyelerinin mobbinge maruz kalmalarında bir etken olmadığını düşünüyor.
- Mobbing’e maruz kalındığında yasal hakların neler olduğunu bilmeyenlerin oranı yüzde 58.
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği'nin öncülüğünde, kadın hareketinin geniş katılımıyla belirlenen “SES Yılın Kadınları 2021” ödülleri 20 Ocak'ta Pera Müzesi'nde yapılan törenle sahiplerini buldu.2021 yılında dünyadaki kadın hakları mücadelesinde veya cinsiyet eşitliği çabasında öncü, eşitlikçi ve feminist duruşuyla örnek olan, başarılarıyla kadınlara ilham veren veya sistematik baskılara direnerek dayanışmaya katkı sunan Türkiye ve dünyadan 21 kadın, kadın örgütleri tarafından seçildi.
DIGITALEUROPE tarafından gerçekleştirilen Future Unicorn Award 2022'de “Dijital Türkiye Platformu” tarafından aday gösterilen “Fazla Gıda” Avrupa'nın en iyi büyüyen üç teknoloji “scaleup” şirketlerinden birisi olarak finalistler arasında yer aldı. Yarışmanın kazananı 3 Şubat'ta Brüksel'de gerçekleştirilecek olan Masters of Digital etklinliğinde açıklanacak.
Türkiye Bilişim Vakfı, TESİD ve TÜBİSAD işbirliği ile 2011 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Dijital Türkiye Platformu'nun adayı olarak yarışmaya katılan Fazla Gıda, tüketim fazlası gıdaların bağışlanması, geri dönüştürülmesi ve satılması için yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojilere sahip bir yönetim sistemi olma özelliği taşıyor. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile oluşturulan girişim, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı'na seçilen, dünyadan dokuz etki odaklı girişimden biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi'nde Türkiye'den tek temsilci olarak yer almıştı.
Yarışmada Fazla Gıda'nın rakibi olan diğer finalistler ise Birleşik Krallık tarafından aday gösterilen Circulor ve Almanya'nın adayı Zenjob oldu. Circulor ve Zenjob, Avrupa'da sürdürülebilirlik ve istihdam alanlarına eğilen iki değerli proje olarak öne çıkıyorlar.