İhracatta tarım ve sanayi

Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ

COVID-19 tarafından bizlere öğretilen derslerin önde gidenlerinden bir tanesi de başka ülkelere olan bağımlılığın getirdiği ve getirebileceği sıkıntıların nasıl karşılanabileceği.

Türkiye yıllardan beri ihracatını hem sayısal ve hem de çeşit olarak arttırma başarısını gösteriyor. İhracat yapımızın çeşitlenmesi ve miktarlarının artışı için milat olarak kabul edilen 1980 yılından sonra, ihracatımızın yapısal çeşitliliği sanayi ürünlerinden yana kaymaya başladı. Bugün geldiğimiz yerde de ihracat yapımızın ezici bir çoğunluğu sanayi ürünlerinden oluşuyor.

Merak ettim ve dünyanın önde gelen 15 ihracatçı ülkesinin 2019 yılı ihracatlarını ve tarım ihracatlarını bir karşılaştırayım dedim ve bakın neler çıktı. Veriler için Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi ( International Trade Center / ITC ) tarafından yayınlanan, Ticaret Haritası / Trade Map sitesini https://www.trademap.org/Index.aspx kullandım.

Tarım ürünleri ihracatı verileri için de aynı siteden 01 ile 24 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon numaralarını ( HS code ) alarak aşağıdaki tabloyu oluşturdum. Tanımlamalarım için eleştiri ve öneri olursa memnuniyetle tartışıp iyileştirmeye hazır olduğumu da açıklamak isterim. Evde Kal Türkiye çağrısına uyalım derken bunları da yapıverdim. Ayrıca, dünyanın ilk en büyük 15 tarım ürünü ihracatçısı çalışmasını da sürdürüyorum. Bitirebilirsem de haftaya onu yayınlamaya çalışacağım.

Gelişmiş sanayi ülkelerinin tarım ürünleri ihracatlarının hiç azımsanmayacak rakamlarda olmaları biraz şaşırtıcı görünse de kişisel fikrim bunun bir politika sonucu olduğudur. Tarım ürünü yetiştirebilecek toprak sahibi olmanın da fazla bir önemi olmadığını bu tabloda görebiliyoruz.

Öte yandan, yaşanılan sağlık krizleri sırasında uygulanan ulaşım ve erişim kısıtlamalarının yanı sıra, özellikle gıda ihracatlarına uygulamaya çalışılan kısıtlamalar, ileriye dönük planlamaların ve politikaların farklı tasarlanması gerektiğini vurguluyor derim.

Hepimiz biliriz ve çoğumuz da kullanırız “ Allah’ın unuttuğu yer “ diye bir deyim vardır. Buna benzer bir şekilde ben de Türkiye için “ Allah’ın aklında tuttuğu yer “ deyimini vurguluyorum.

Güzel ülkemizin bizlere sağladıklarını inkâr edebilecek kimse göremiyorum.

Bahar aylarında bu ülkenin güneyinde denize girerken, kalkıp bir süre araba kullanarak kayak yapmaya bile gidebiliyorsanız...

Tropik meyveler bile yetiştirebildiğimiz bir iklimimiz varsa...

Bence helva kazanı yeterince büyük ve malzeme de var…

Tüm yazılarını göster