İhracata takvim etkisi desteği

Geçen hafta beklendiği gibi tüketici güven endeksi ile sanayi, hizmet, inşaat ve perakende sektörlerinin güven endeksleri iyi sıçramalar gerçekleştirdi. Bu endekslerin tamamı haziran ayına ait ve normalleşme dönemindeki algıyı göstermeleri açısından önemli. Haziran ayına ait diğer göstergelerde de benzer hareketler göreceğiz. Sanayi üretim endeksi, perakende satışlar, ihracat, cari denge verileri nisan ve mayıs aylarına göre daha iyi gelecek. Ancak asıl önemli olan sonraki aylardaki seyrin ne olacağı.

Geçen haftanın önemli gündem maddelerinden biri IMF’nin Küresel Ekonomik Görünüm Raporu güncellemesi idi. Dünyanın, ABD’nin, Euro Bölgesinin büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi. Önceki raporda yüzde 3 olan dünya ekonomisindeki daralma tahmini yüzde 4,9’a indirildi. ABD tahmini yüzde 5,9’da yüzde 8’e, Euro Bölgesi tahmini ise yüzde 7,5’ten yüzde 10 daralmaya çekildi. Ancak Türkiye için önceki raporda 2020 için yüzde 5 olan küçülme tahmini sabit tutuldu.

GSYİH’mizin yüzde 20’den fazlasını oluşturan en büyük ihracat pazarlarında, büyüme tahminleri aşağı çekilirken ve yine ekonomimizde önemli bir payı olan turizm gelirleri hızla azalırken, Türkiye’nin büyüme tahmininin eksi yüzde 5’te tutulmasının ana nedeni, dış talepte bozulma devam ederken, iç talebin önceki tahminlerden hızlı büyüyecek olması gibi görünüyor. Düşen kredi faizleri, artan kredi talebi ile tüketici ve sektörel güven endekslerindeki hızlı normalleşme ve atılan diğer adımlar 2020’de iç talebin dış talebe göre çok daha iyi bir performans ortaya koyacağına işaret ediyor.

Bu hafta açıklanacak dört önemli veri var. Birincisi geçen hafta açıklanan güven endekslerinin ortalamasından oluşan ekonomik güven endeksi. İkincisi çarşamba sabahı gelecek olan haziran ayı PMI endeksi. Nisanda 33,4, mayısta 40,9 olan PMI bu hafta 50’ye yakın bir değer alabilir. Her sektörde aynı güç ve hızda olmasa da haziran ayında bir toparlanma yaşandığı aşikar. Bunun sonucunu çarşamba sabahı göreceğiz.

Perşembe günü Ticaret Bakanlığı haziran ayı geçici dış ticaret verilerini açıklayacak. İhracat, nisan ve mayıstan daha iyi gelecek. Bunun ana nedeni 2019’da haziran ayına gelen ve 9 güne çıkarılan Ramazan Bayramı’nın bu yıl mayısa gelmesi. 2019’da bayram tatili ve hafta sonları hariç 15 iş günü varken, bu yıl 22 işgünü var. Yani COVID-19 nedeniyle küresel ticarette bir daralma olmasaydı, sadece gün sayısı nedeniyle ihracatta en az yüzde 50 artış görebilirdik.

Tabii ki, ihracatın önceki iki aydan iyi gelecek olmasının tek nedeni gün sayısı fazlalığı değil. Önceki aylara göre ekonomik aktivitede de bir artış görüyoruz. Ayrıca önceki aylardan kalan gecikmiş talebin de bir katkısı olacak. Ama yine de haziran performansını temmuz ve sonrasında göremeyeceğiz.

Haftayı cuma sabah TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verisi ile tamamlayacağız.

YURT İÇİ
Pazartesi 10:00 Haziran ayı Ekonomik Güven Endeksi
Çarşamba 10:00 Haziran ayı PMI Endeksi
Perşembe 10:00 Haziran ayı geçici dış ticaret verileri
Cuma 10:00 Haziran ayı TÜFE

YURT DIŞI
Salı 17:00 ABD tüketici Güveni
Çarşamba: PMI Endeksleri

Tüm yazılarını göster