Farklı, hatta rakip gruplarda olsalar da, bir çok markanın tedarikçilerinin ortak olduğunu hep hatırlatıyoruz. Fakat, kullanıcıların gördükleri dokundukları yerlerle tasarım farklılıklarıyla müşterilerin kalbini çalmaya çalışıyorlar da, diyoruz.
Ancak, artık otomobillerin vazgeçilmezi, dokunmatik kontrol üniteleri, ön cam yansıtma sistemleri, bilgi-eğlence sistemleri, dijital gösterge ve araç kumandalarının da yapıldığı orta konsol ekranları, birbirlerine benziyor diye çok eleştiriliyor. Aslında, bunların volüm üreticisi bir iki tedarikçi, neredeyse tüm markalara küçük farklılıklarla hizmet ediyor.
Asıl fark ise halk arasında “hayalet gösterge” denilen çok sevilen bu dijital gösterge ekranlarının dinamik grafiklerinin, hem marka hem de tedarikçiler tarafından farklı dizayn edilmesi. İçerikleri değişik olsa da mesela; yeni gelecek Peugeot 308, Mazda CX-9, Hyundai Creta, Renault Kwid, Kia Sonet, Ford F-150, Ford Mustang, Lincoln Continental, Jaguar F-Pace, Range Rover Velar, Citroen C4, Volkswagen Nivus, Mahindra Marazzo, Renault Zoe, Tata Harrier, DS3 Crossback, Mercedes A-Klasse, Lincoln Navigator, Buick Excelle GT gibi şu anda piyasadaki en "oyuncaklı” göstergeler, hatta Çinli Dongfeng AX7 ve yeni Peugeot 208’in üç boyutlu göstergeleri bile Visteon tarafından üretiliyor.
Otomobil çalıştırılırken, marka logosu ve modelin görüntüsüyle "merhaba” diyen hareketli görüntülerin ardından sürüş tarzınıza göre sanal göstergelerin şekil, sundukları veriler ve renklerinin değişmesi vesaire tam bir görsel keyif. Hatta yine aynı tedarikçilerden bu P-OLED ekranların artık esnek ve kavisli olanları da otomobillere girmeye başladı.
SmartCore, eMirror, DriveCore, Phoenix, gibi otonom sürüş ADAS için gerekli bağlantılı teknolojileriyle akıllı kokpit Ar-Ge’si konularında otomobil markalarını destekleyen Visteon’un iki Qualcomm Snapdragon 820Am otomotiv elektronik platformunda Snapdragon X12 modemi kullanması da, "eSİM” ile çift LTE modemin birlikte çalışma şansını da sunuyor. Böylece araçların artık düzinelerce modüllerinin yazılımları SOTA yani "bulut'tan güncellenebiliyor ve uygulamalarla müzik yayınları kesintisiz kullanılabiliyor. CloudCar ile sürücülerin kişiselleştirdikleri "elektromobilite”leri, Continental ve Bosch tekniğindeki sürüş asistan sistemleri, üç boyutlu araç çevresini gösteren kamera sistemleri, otomobil üreticilerinin değil, aslında akıllı telefonların da tüm elektronik "hardware”ini yapan tedarikçilerin işi. Modern otomobillerin kendilerine ait güç kaynağı olan ve araç çalıştırıldığı anda hizmete başlayan bu sistemlerinin kesintisiz hizmet edebilmesi için tasarlanmış bağlantılarını bir beyne benzetebiliriz. Beyin gibi, sistemin bir tarafı SOTA gibi mantıksal işlevlere bakarken, diğeri daha yaratıcı görevlerle ilgileniyor.
Örneğin, sürücü araca oturduğu anda navigasyonun akıllı rotaları çıkarması, hatta araca binmeden cep telefonu uygulamalarından gidilecek yeri öğrenip, ekonomik veya hızlı rotaları hazırlaması da mümkün. Ve elbette, değişik bölgelerde farklı ağları aynı anda kullanarak optimum bağlantıyla kontrol sistemlerinin güncellemeleri için artık servise gidilmesine gerek kalmaması...
Sürücüleri her yerde asiste etmek, içerik ve hizmetlere erişimi ve kullanımı kolaylaştırmak için tasarlanmış bu bulut tabanlı mimarinin görünür yüzü olan dijital gösterge ekranlarının en yenilerini "kapmak” için otomobil üreticilerinin adeta yarıştıklarını bildiğimiz anda, markalara bakışımız da farklı olacaktır.