Hisse senetlerinin getirisi hâlâ pozitif

Atılım MURAT AYKIRI FİNANS

Üç hafta önceki yazımın başlığı ‘‘Defansif stratejiler düşünülebilir’’ idi. O yazıda; genel olarak iyimser olduğumu, hisse senetlerindeki pozisyonların korunabileceğini, ancak ortalığın karışma olasılığına karşı risk yönetiminin yapılması gerektiğini belirttim. Bir finansçı olarak, beklenen getiriden ziyade risk yönetimine öncelik veriyorum. ABD’de fon yöneticilerinin yüzde 80’i, karşılaştırma için alınan gösterge endeksten yıllık bazda daha düşük performans gösteriyor. Veriler ortada. Bu nedenle ‘‘ekstra getiri yaratmak’’ ve ‘‘piyasayı yenmek’’ gibi kavramlar fazla bir şey ifade etmiyor. Yatırımcı kontrol edebileceklerine odaklanmalı. Getiri peşinde koşmak; daha fazla risk almak, daha yüksek komisyon ve vergi ödemek anlamına geliyor. Finansal hedeflere uygun bir portföy oluşturmak, işlemlerde daha az komisyon ve vergi ödemek, yatırımcının elindedir.

Dünya piyasalarındaki durum üç hafta önceye göre daha karışık. Amerikan tahvillerinden, majör borsa endekslerinden, altın fiyatından farklı sinyaller geliyor. Güvenli liman arayışıyla; tahvil fiyatları arttı (faizler düştü), altın fiyatı yükseldi. Altın fiyatındaki artışın önemli nedeni Amerikan faizlerinin hızla düşmesidir. Faizler düştüğünde, altın tutmanın fırsat maliyeti iniyor. Altın fiyatı 2011’de 1900 doların üzerine çıktıktan sonra yerle bir oldu. Beş senede 1050 dolara düştü. 2016-2019 döneminde bir bant içinde hareket etti. Fed geçen sene faiz indirimlerine başlayana kadar altında ışık yoktu. Borsa endekslerindeki alımların devam etmesi de altın fiyatını baskıladı. Tahvilin faizi ve hisse senedinin temettü getirisi iyi olduğu için, altın tutmanın fırsat maliyeti yüksek kaldı. Fed’in faiz indirimlerine başlamasından sonra altın fiyatı yükselmeye başladı. Son günlerde yaşananlardan sonra, piyasa Fed’den bu yıl iki faiz indirimi bekliyor. Fed Guvernörü Brainard’ın söylediklerini önemserim. Brainard birkaç gün önce, ‘’Para politikası uzun süre gevşek kalabilir’’ dedi. Burada vurguladığı hedefin altında kalan enflasyondu. Korona virüsü nedeniyle Fed’in hemen faiz indirimi yapacağını düşünmüyorum. Kurum bir faiz indirimi yaptıktan sonra, virüsün yayılma hızının düştüğünü görmek istemez. Büyük bir kredi olayı yaşanmadıkça, hisse senetlerindeki düşüşler hız kazanmadıkça, Fed bekler.

Güvenli liman Amerikan tahvillerinin fiyatlarındaki yükselişler, güçlü işlem hacimleriyle gerçekleşti. Buna dikkat etmek lazım. Öte yandan Amerikan endekslerinin yılbaşından beri getirileri hâlâ pozitif. Sert düşüşlere rağmen eksiye düşmediler. Aynı durum BİST 100 için de geçerli. Riskleri yönetmek için vadeli işlem kontratları ve opsiyonlar gibi türev enstrümanlar, altın gibi yatırım araçları var.

Tüm yazılarını göster