İKİ yıl önce Berlin... Avrupa’nın en önemli tüketici elektriği fuarı IFA’daki Vestel standı... Vestel CEO’su Turan Erdoğan’a eşlik eden 500 kişinin görev yaptığı stantda tanıtılan ürünlerden ilk kez vitrine çıkan bazıları için şu tanım öne çıktı:
• Gün ışığı teknolojisi...
Tanıtım ekibi, beyaz eşya ve klimalarda kullanılan “gün ışığı teknolojisi”ni anlatırken öncelikle genel bilgiden yola çıktı:
- Güneş ışığından beslenen temiz havanın doğal koruyucu olduğu bilim insanlarının kabul ettiği bir gerçek. Güneş ışığı yaşamımızı beslerken, aynı zamanda temas ettiği noktalarda hava kalitesini artırarak zararlı oluşumlara karşı koruyor.
Ardından yeni ürünlerdeki teknolojinin altını çizdi:
-Güneşten ilham alarak “gün ışığı teknolojisi”ni geliştirdik. Bu teknolojiye sahip buzdolabı, çamaşır makinesi ve klimalar ürettik.
Çeşitli sektör ve şirketlerle COVID-19 sürecini konuşurken, 2 yıl önce IFA’da gördüğüm, beyaz eşyada öne çıkan teknolojiyi anımsadım. Vestel CEO’su Turan Erdoğan’ı aradım. Söze şöyle girdi:
- “Gün ışığı teknolojisi”ne dayalı beyaz eşya ürünlerimizi piyasaya sunmamız pandemi dönemine isabet etti.
Uzmanların uyarısının altını çizdi:
- Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyeleri başta olmak üzere uzmanlar işten, market alışverişinden eve dönünce üstümüzdeki elbiseleri balkonda bir süre havalandırmamızı tavsiye ediyor.
Ardından “gün ışığı teknolojisiyle üretilen çamaşır makinesine döndü:
- Bu çamaşır makinesinde elbiseleri susuz programla sterilize etmek mümkün. Cüzdan, telefon, kağıt para, kredi kartları cebinizdeyken bile elbiseleri o programda çamaşır makinesine atmak mümkün.
Ayakkabıların da aynı şekilde sterilize edilebildiğini vurguladı:
- 29 dakikada sterlizasyon işlemi tamamlanıyor. Sterilizasyon ultraviyole ışıkla gerçekleşiyor. Işığın elle temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle çamaşır makinesinin kapağı açıldığı anda ışık sönüyor, devre dışı kalıyor.
Sağlık Bakanlığı onaylı Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri tarafından “gün ışığı teknolojisi” kullanılan çamaşır makinelerinin test edildiğini bildirdi:
- Hastane ortamında kolaylıkla bulunan bakteriyi yüzde 99.9 oranında çamaşırlardan uzaklaştırdığı saptandı.
Çamaşır makinesinde su-deterjanlı yıkama programlarında da “gün ışığı teknolojisinin devreye girdiğine işaret etti:
- Su-deterjan, çamaşırı normal temizleme işlemini gerçekleştiriyor. “Gün ışığı teknolojisi” de bakterileri temizliyor.
Aynı teknolojinin bulaşık makinesi ve klimalarda da kullanıldığının altını çizdi:
-Bu teknoloji, bulaşık makinesinde yaydığı doğal ışıkla zararlı oluşumları engelliyor. Klimalarda da çok kademeli filtreleme sistemiyle “temiz ortam havası” sağlıyor.
Teknolojinin buzdolabındaki etkisine dikkat çekti:
- “Gün ışığı teknolojisi”, buzdolabı içindeki havayı temizliyor ve gıdaların temas ettiği hava kalitesini artırıyor. Bu sayede her türlü gıda buzdolabında daha uzun süre korunabiliyor.
COVID-19 süreci, beyaz eşyada “Gün ışığı teknolojisi” yarışını tetikleyecek gibi görünüyor.
Yüzde 50 doluluğu yakaladık, ağustos ayı tam dolu geçer
USTA spiker-televizyoncu Gülgün Feyman Budak ile eşi Dr. Tayfun Budak'ın ev sahipliğindeki buluşmada Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin ile karşılaşınca, grubun Antalya Belek'teki Club Megasaray tesislerinin durumunu sordum.
Şahin, Nurteks Halı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Nalbant ve Aydın Satıcı'nın da katıldığı buluşmada sezonu şöyle değerlendirdi:
- Şu anda doluluk yüzde 50'yi bulmuş durumda. Bölgede açılmayan tesisler var. Biz, "iyi ki açmışız” demeye başladık.
Ağustos ayı beklentisini paylaştı:
- Ağustos ayında yüzde 100'e yakın doluluğu yakalayacağımızı düşünüyoruz.
Kemal Şahin'in bu değerlendirmesi üzerine Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin'le Dünya YouTube kanalında gerçekleşen sohbetimizi anımsadım.
Eresin'e İstanbul'daki otellerin durumunu sorduğumda şu bilgiyi vermişti:
- İstanbul'daki otellerin büyük bölümü maalesef kapalı.
Yaz sezonu, özellikle güneydeki bazı tesisleri hareketlendirmiş görünüyor.
Mardin'de kredi başvurusu yapan şirketten Ege'den gayrimenkul istenir mi?
TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan'la pazar günü Dünya YouTube kanalında sohbet ettik.
Turan, önce TÜRKONFED'le ilgili bilgi verdi:
- 26'sı bölgesel, 4'ü sektörel olmak üzere 30 federasyon, 267 dernek TÜRKONFED çatısı altında. Bunlar arasında 42 kadın derneği var. 7 milyon kişiyi istihdam eden, ülkemizde kurumlar vergisinin yüzde 86'sını ödeyen 40 bine yakın şirketi temsil ediyoruz.
COVID-19 sürecinde görüntülü platform üzerinden bazılarına bakanların da katıldığı 80 buluşma gerçekleştirdiklerini belirtti:
- Bu buluşmalar çok verimli geçiyor. Türkiye'nin her bölgesinden ve her sektörden iş insanları katılıyor.
Doğu'daki iş insanları ile Batı'dakiler arasındaki sorun-talep farklılıklarını sordum, şu örneği verdi:
- Bankalar, Doğu'da örneğin Mardin'de kredi için başvuran şirketten "Batı'daki kentlerde gayrimenkulün varsa onu teminat isteriz” şeklinde talepte bulunuyor.
Doğu-Güneydoğu'daki şirkete, örneğin “Ege Bölgesi'nde gayrimenkulün varsa onu teminat göster” demek ne anlama geliyor?