Haftada 4 gün çalışsak?

Şeref OĞUZ ÖNERİ - YORUM

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in; “çalışma saatleri azaltılmalıdır” sözleri, gündeme işgücü verimliliğini getirmiş durumda… Haftalık 8 saatin aşağıya çekilmesine gençler ve kadınlar sıcak bakıyor. 18-25 yaş arası 1130 genç; çalışma saati yerine çalışma gününün azaltılmasına daha sıcak bakıyor.

Japonya’da 4 gün iş, 3 gün izin denendi verimlilik %40 arttı. Microsoft Japonya çalışanlarına bir süre için haftada 3 gün izin vermiş, onlardan sadece 4 gün çalışmalarını istemiş. Sonuç çok çarpıcı: Şirkette çalışan 2300 kişi geçen yaz boyunca cuma-cumartesi-pazar izin yapmış verim; %40 artmış.

DAHA AZ ÇALIŞ, DAHA İYİ DİNLEN, DAHA ÇOK ŞEY ÖĞREN

Microsoft Japonya Başkanı ve CEO’su Takuya Hirano, ‘Daha az çalış, daha iyi dinlen ve çok şey öğren’ sloganıyla yola çıkıldığını ve başarılı da olduklarını söylüyor. Denemenin başka ilginç sonuçları da var: Çalışanlar bu süre boyunca geçmişe oranla %25 daha az gün için dinlenme ihtiyacı duymuş, şirketin sırf elektrik tasarrufu %23 olmuş.

Çalışanlar %59 daha az şeyi kâğıda basmış, %92’si gibi ezici çoğunluğu uygulamadan memnun. Başka iyileşmeler de var. Bu dış örnekleri destekleyecek yerel verilere göz atmakta fayda var. Eğer verimli değilse, haftada 4 gün yerine 7/24 dahi çalışsan, değer üretemeyeceksek fayda nerede sağlanacak?

İKİ SORU İKİ CEVAP

Biz de bu yöntemi deneyebilir miyiz?

Elbette… Gençlerin Kariye Platformu Youthall, hem çalışanlara hem de yöneticilere bunu sorgulattı. Çalışan gençlerin %88,9’u “haftada 4 gün çalışmak isterim” derken, günde 6 saatlik çalışmaya olumlu bakanların oranı ise %83 oldu. Kadınlar arasında bu oran %87 ile ortalamanın üzerinde…

İK’cılar ne diyor?

Şirketlerin İK yöneticilerinin %78,7’si 6 saatlik çalışmaya yeşil ışık yakarken, 4 günlük çalışma süresine "evet" diyenlerin oranı %25'te kaldı. Araştırmaya katılan şirketlerin %1'i haftada 4 gün çalıştıklarını belirtirken, %63'ü 4 gün çalışma konusunu değerlendiriyor. Büyük şirketlerin %11’i buna karşı…

NOT

KADINLAR HİBRİT MODELİ DAHA ÇOK İSTİYOR

Pandemi ile birlikte iş dünyasında yoğun olarak tercih edilen uzaktan çalışma ve hibrit model yerini yeniden ofislerde çalışmaya bıraktı. "Çalışma Süreleri ve Modeli" araştırması da bunu doğrular nitelikte. Çalışanların %61,2’si düzenli olarak ofiste çalıştığını belirtirken, %22,1'i hibrit, %16,7'si ise uzaktan çalıştığını belirtiyor.

Ancak hem gençler hem de İK yöneticilerine göre bu durum çok uzun sürmeyecek. Y ve Z kuşağı artık ofislerde çalışmak istemiyor. Özellikle de kadınlar. Araştırmaya katılan gençlerden çalışma modelinin hibrit olmasını isteyenlerin oranı %87,8.

Kadınların hibrit ve uzaktan çalışma modelini tercih etmelerindeki nedenler arasında %32,5 ile ilk sırada “kendime daha fazla zaman ayırabiliyorum” yer alıyor. “Daha iyi odaklanabiliyorum” ve “verimim artıyor” diyenler %22,5 oranıyla ikinci sırada… Diğer 2 neden; “maddi açıdan tasarruf sağlayabiliyorum” ve “ruh sağlığıma iyi geliyor.” Erkeklerin ofis hayatına yönelik en önemli şikâyetinde ilk sırayı ise “yolda kaybedilen zaman…”

Tüm yazılarını göster