Güven endeksleri yukarı döndü

Geçtiğimiz hafta açıklanan güven endekslerinin tamamı önceki aya göre artış gösterdi.
Tüketici güven endeksi sadece Nisan’a göre artış göstermekle kalmadı; aynı zamanda Mart düzeyinin de üzerine çıktı. Bu tüketici güveni için güzel bir gelişme, ancak endeksin düzeyinin hala çok düşük olduğunu da unutmayalım.

Diğer dört güven endeksindeki yükselişlerde de dikkat çekici yönler var. En cılız yükseliş perakende sektörü güven endeksine ait. Online alışverişin canlı kalması sebebiyle, Nisan’da en az gerileyen endeks de bu olduğu için, yükselişin sınırlı olması normal. En sert yükseliş 44,7’de 58,5’e çıkan inşaat sektörü güven endeksinde yaşandı. Reel kesim güven endeksi Nisan’daki kayıplarının üçte birini Mayıs’ta geri aldı. Hizmet sektörü güven endeksinde 5 puanlık bir artış var. Hala salgın öncesine göre çok düşük olsa da gerilemenin durması önemli.

Reel piyasaların canlanması ve normalleşme süreci ile birlikte Haziran’da büyük olasılıkla endekslerin tümünde artış göreceğiz. Ancak sektörlerin genelinde covid-19 öncesi duruma dönebilmek için bir süre daha beklememiz gerekecek.

Bu hafta Perşembe günü ekonomik güven endeksinin Mayıs sonucunu öğreneceğiz. Yukarıdaki endekslerin ortalaması ile hesaplandığı için bizi ekonomik güven endeksinde de bir artış bekliyor.

Haftanın önemli verisi cuma sabahı açıklanacak olan 1.çeyrek büyüme hızı olacak. Türkiye 2020’nin ilk 3 ayında, geçen yılın ilk 3 ayı ile kıyasladığımızda daha iyi bir performans gösterdi. Sanayi üretimi geçen yıla göre 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 5,6 daha yüksek.

2019’un ilk çeyreğinde sanayi yüzde 3,9, inşaat sektörü yüzde 9,2, hizmetler sektörü yüzde 3,4 küçülmüştü. Dolayısıyla elimizde olumlu bir baz etkisi de var. Covid-19 vakaları 11 Mart’tan sonra görülmeye ve bunun ekonomik etkileri de Mart’ın sonlarında belirmeye başladığı için ilk çeyrek büyümesi üzerinde etkisi son derece sınırlı olacak. Salgının etkilerini ikinci çeyrek verilerinde göreceğiz.

Cuma sabahı TÜİK, ay başında Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerinin nihai durumunu açıklayacak. Geçici verilerde ihracatta yüzde 41,4, ithalatta ise yüzde 28,3 gerileme açıklanmıştı. Bu veri ihracatta şimdiye dek yaşanmış en sert gerilemeyi gösteriyor. Ayrıca gerilemenin ithalata göre daha yüksek olması da dikkat çekici.

Yurtdışında bu hafta ABD ve Almanya’nın Mayıs ayı tüketici güveni verileri ile ABD ekonomisinin ikinci çeyrek büyümesine yönelik ilk tahminler açıklanacak.

Haftanın öne çıkan verileri şöyle:

Yurt İçi
Perşembe 10:00 - Mayıs ayı ekonomik güven endeksi
Cuma 10:00 - 2020-1.çeyrek büyüme
Cuma 10:00 - Nisan ayı dış ticaret verileri
Cuma 10: 00 TCMB Finansal İstikrar Raporu

Yurt Dışı
Salı 09:00 Almanya GfK tüketici güveni (Mayıs)
Salı 17:00 ABD tüketici güveni (Mayıs)
Perşembe 15:30- ABD 2. Çeyrek büyüme tahmin

Tüm yazılarını göster