Güney Kore menşeili eşyada son durum

Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET

Sayın okurlar, Güney Kore Menşeili eşyalarla ilgili Türkiye çapında sorunlar yaşandığını biliyoruz. Son durum şöyle yaşanıyor. Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün bir genelgesi ile ihracatçı firma kayıtlarında bulunmasına rağmen beyannamenin tescilinde gümrük idaresine sunulma-yan veya üçüncü ülkedeki firmaya yönelik hazırlanan geçerli menşe beyanları ile serbest dolaşıma giriş beyannamesi tescilinde mevcut olmayan ve Türkiye-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmeliğin 19’uncu maddesi kapsamında sonradan hazırlanan menşe beyanlarının gümrük idaresine ibraz edilmesi gerektiği belirtilmişti.

Daha önce getirilen çözümlemelerin yanı sıra Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü de yeni bir yazı yayımladı.

Buna göre;

Genelgede belirtilen durumlar için öncelikle ihracatçı firmadan geçerli menşe beyanı talep edilmesi, ardından söz konusu menşe beyanlarının Güney Kore makamları nezdinde sonradan kontrolünün bölge müdürlüklerince yapılması gerekiyor.

Ayrıca, bundan sonra Güney Kore'den yapılacak ithalat işlemlerinde, menşe beyanının Güney Kore'deki ihracatçı firma tarafından yapılıp yapılmadığının gümrük idarelerimizce kontrol edilmesi ve usulüne uygun yapılan menşe beyanlarının anılan Genelge nedeniyle otomatik olarak sonradan kontrole gönderilmemesi isteniyor.

Keza; Kore Ticaret ve Sanayi Odası’nın onayladığı elektronik menşe şahadetnamelerinin doğ-ruluğu "http://cert.korcham.net/search/index.htm" internet adresi üzerinden teyit edilebildiği de Bölge Müdürlüklerine bildirilmiş bulunuyor.


Anlaşıldığı kadarıyla, elektronik Menşe Şahadetnamelerinin kabul edilmesi gerekiyor. Bu durumda şirketlerin yaygın olan bu sorununun çözümüne katkı sunulmuş oluyor. Ancak>; idarelerin yapacakları menşe araştırması nasıl ilerleyecek bunu da göreceğiz. Akabinde, doğrulanma-yan menşe belgeleri ile ilgili cezai işlemlerin yapılması kaçınılmaz olacaktır.

Tüm yazılarını göster