“Gören” Yapay Zeka, engelleri kaldırıyor

Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Microsoft tarafından yapay zekâ ve bulut teknolojisi kullanılarak görme engelli bireylerin gündelik hayatını kolaylaştırmak üzere geliştirilen Seeing AI uygulaması, Türkçe versiyonu ve Türkiye’de faaliyet gösteren 11 markanın desteğiyle kullanıcıların ücretsiz erişimine açıldı.

Microsoft vizyonunu “Gezegendeki tüm birey ve kuruluşlara daha fazlasını başarabilmeleri için güç katma” olarak tanımlıyor. “Görme engelliler için özgürleştirici bir deneyim” olmayı hedefleyen Seeing AI uygulaması ise bu misyonun en değerli çıktılarından biri. Microsoft tarafından yapay zekâ ve bulut teknolojisi kullanılarak görme engelli bireylerin gündelik hayatını kolaylaştırmak üzere geliştirilen Seeing AI uygulaması, Türkçe versiyonu ve Türkiye’de faaliyet gösteren 11 markanın desteğiyle Apple Store’da kullanıcıların ücretsiz erişimine açıldı.

Yapay zekâ üzerinden görsel tanıma ve betimleme teknolojisiyle çalışan Seeing AI uygulaması, görme engellilerin çevrelerindeki tüm görsel öğeleri ses yoluyla tanımasını sağlıyor. Kullanıcının telefonunda fotoğrafı bulunan veya uygulamaya önceden tanıtılan insanları direkt olarak algılayabilen Seeing AI; cihazın tanımadığı insanlarla ilgili olarak da yaş, cinsiyet, ırk ve duygu durumu tahminlemesi yapabiliyor.

Microsoft Türkiye Genel Müdür Vekili Murat Yılmaz, “Teknoloji, insanların hayat kalitesini yükselttiği oranda değer kazanıyor. Ücretsiz ve kayıt gerektirmeyen bir telefon uygulamasının bizi çevreleyen dünyayı bu kadar kapsamlı şekilde betimleyebilmesi, görme engelliler için de, bu teknolojinin yaratıcısı olan Microsoft için de paha biçilemeyecek kadar değerli” diyor.

Özgürleştirici teknoloji

Yıldız, “Bir süpermarkette ne satın aldığından emin olmak; ödeme adımında Türk Lirası'nı tanıtarak alışverişi güvenle tamamlayabilmek; sokakta çevresindekileri algılayabilmek, görme engelli bir birey için son derece özgürleştirici deneyimler. Seeing AI uygulamasıyla kullanıcıların WhatsApp ve sosyal medyada paylaşılan metinleri okuması; görsellerin sesli betimlemesini dinlemesi dahi artık mümkün” yorumlarını yapıyor. Yapay zekâ üzerinden görsel tanıma ve betimleme teknolojisiyle çalışan Seeing AI uygulamasını kullanan görme engelliler; çevrelerindeki tüm görsel öğeleri ses yoluyla algılayabiliyor; metin okuyabiliyor, alışverişlerini daha kolay bir şekilde yapabiliyor. Dünyada ilk olarak 2017’de tanıtılan ve bugüne kadar dünyada 20 milyonu aşkın işlem yapmak üzere kullanıldığı hesaplanan uygulama, Türkçe sürümüyle Türkiye’de çok daha fazla sayıda görme engelli tarafından kullanılabilecek. Microsoft Türkiye ekibi, 5 ayda toplam 6 milyon ürünün barkodunu uygulamaya yüklemiş durumda.

İşbirliğinin gücüne inanan 11 marka destek veriyor

Seeing AI uygulamasının Türkçe versiyonuna Türkiye’de faaliyet gösteren 11 marka destek veriyor. Bu markalar; Boyner, Evyap, GS1 Türkiye, Koçtaş, Kuveyt Türk, MediaMarkt, Mondelez International Türkiye, P&G Türkiye, Turkcell, Unilever Türkiye ve Watsons Türkiye. Mağazalarında yer alan tüm ürünlerin barkodlarını Seeing AI uygulamasına entegre eden Turkcell, uygulama içi data kullanımını Turkcell abonelerine ücretsiz sunuyor. Toplumsal fayda yaratmak için işbirliğinin önemine inanan bu firmaların desteği ile birçok mağaza ve üründe kullanıma açılan uygulama, İOS kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak yüklenebiliyor. Böylelikle kullanıcıların Seeing AI uygulaması açıkken mevcut internet paketlerinden düşmüyor. Barkodları web tabanından toplu olarak almak yerine işbirliği yapılan markalarla birebir görüşen Microsoft Türkiye; ürünlerin renk, ölçü, beden, malzeme, gramaj ve hatta alerjen bilgisi gibi detaylarına da yer veren bir veri havuzu yaratmış durumda. Kuveyt Türk tarafından paylaşılan banknotların görselleriyle oluşturulan barkodlar, uygulamaya Türk Lirası’nı tanıma özelliği kazandırıyor. Bu sayede görme engelliler nakit ödeme işlemlerini güvenle gerçekleştirebilecekler. Seeing AI’nin Türkçe versiyonunun sorunsuz çalışması için önemli bir destek de Türkiye’de ilk ve tek görme engelli çocuk derneği olan Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği, Eged ve Engelsiz Erişim Derneği’nden geliyor.

Tüm yazılarını göster