Google, Facebook ve Uber

Onur DUYGU FONLA YATIRIM

Google; 1,5 Milyar kullanıcı ile dünyanın en büyük internet arama motoru, günde ortalama 3,5 Milyar arama yapılıyor. Marka değerine göre dünya ikincisi ve toplam 137 Milyar Dolar geliri var.

Facebook; 2,4 Milyar kullanıcı ile en fazla kullanıcıya sahip sosyal medya platformu, marka değerine göre dünyada ilk 15 içinde ve toplam geliri, 56 Milyar Dolar.
Uber; 110 Milyon kullanıcı ile en büyük araç paylaşım platformu, yılda toplam 5,2 Milyar yolculuk ile toplam 11,3 Milyar Dolar gelir elde etmiş bir teknoloji şirketi.

Bu üç teknoloji firması ortak müşterekte nasıl buluştu derseniz, cevabı bankacılık hizmetleri. Bu ay içinde üç teknoloji devi de bankacılık ile ilgili adımlarını kamuoyu ile paylaştılar. Ekim ayı sonunda Uber, finansal ürün ve teknolojilere odaklanan Uber Money’i duyurdu. Kasım ayı içinde önce Facebook ödeme platformu Facebook Pay’i tanıtırken, bu tanıtımdan 1 gün sonra Google, bankacılık devi Citi ile vadesiz hesap hizmeti sunma ile ilgili iş birliğine gittiğini açıkladı.

Uber, araç paylaşım ve yolculuk uygulaması olarak hayatına başlayıp, Uber Eats ile yemek siparişi ve dağıtım işine girmişti. Şimdi Uber Money ile bankacılık tarafında bazı hizmetleri sunmak istiyor. İlk olarak Uber sürücülerini hedefleyen Uber Money, temel olarak vadesiz hesap, kredi kartı, debit kart ve dijital cüzdan hizmetlerini sunuyor. Uygulama ile sürücülerin yolculuklardan kazandığı tutarları tek bir hesapta biriktirerek, bu hesap üzerinden birikim ve harcama yapmasını sağlıyor. Kredi ve debit kartlar üzerinden yapılan harcamalar üzerinden nakit iadesi de kazanmak mümkün, bu da kartı kullanılabilir kılıyor. Hatırlarsanız Apple’da kredi kartında “Günlük Nakit” uygulaması ile harcamaların bir kısmını nakit iade olarak vererek harcanabilir hale getirmişti. Amaç, Uber kullanımları sonucu oluşan paranın Uber ekosistemi içinde kalarak değerlendirilmesi.

Facebook, dijital para Libra ile finansa önemli ve cesur bir adım attı ancak başta Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa’dan ve Amerika’dan olumsuz bir dönüş alınca, projeyi daha uzun bir vadede değerlendirme kararı aldı. Geçen hafta içinde yaptığı Facebook Pay hamlesi ile ise dijital ödemeler ve bankacılık konusunda kararlı olduğunu gösteriyor. Facebook Pay ile Facebook’un mesajlaşma uygulaması Messenger üzerinden ödemeler ve para transferi mümkün hale geliyor. Bu da 2,4 milyar kullanıcının para transfer ve ödemelerini Facebook üzerinden yapabilmesi demek. Facebook bu özelliğini A.B.D.’de devreye aldı, kısa zamanda yaygınlaştırmayı planlıyor. Sırada WhatsApp ve Instagram var. Instagram dünya genelinde 1 Milyar aylık aktif kullanıcıya sahip ve fotoğraf paylaşım uygulaması olarak çıktığı yolda yakında ürünlerin sergilenebildiği ve mesajlaşma üzerinden ödeme yapılabilen büyük bir ticaret platformu haline gelecek. Ekosistem yaratma bu şekilde oluyor.

Google, Google Pay ile bankacılık ve dijital ödemeler alanında adımları halihazırda atmıştı. Google Pay ile telefon üzerinden ödeme ve alışverişin dışında, e-posta platformu Gmail’i kullanarak e-posta eki ile para gönderebilmek mümkün. Sadece para transferi ve ödemeler değil, kredi tarafında Google’ın çalışmaları olduğunu biliyoruz. Bu konudaki yeni gelişme ise geçen hafta duyurulan Google Pay, Citi ve Amerika’da yerel bir kredi birliği olan Stanford Federal’in iş birliği. Bu iş birliği ile Google, harcamaların yanı sıra birikimlerinin de yönetildiği bir platform haline geliyor. Bu da hem müşteri sayısı ve bağlılığını arttıracak hem de müşterilerin park ettiği paralardan Google’ın yararlanmasını sağlayacak. Vadesiz hesaptan sonra vadeli hesap ve yatırım hesapları için Google’ın yeni iş birliklerini yakında duyarsak şaşırmayacağız.

Apple ve Amazon bankacılığa daha önce adım atmıştı. Bu büyük teknoloji firmalarını Google, Facebook ve Uber takip ediyor. Şimdi sırada kim olacak merak konusu; Microsoft, Netflix, ya da Samsung mu? Bekleyip göreceğiz ama tek bir gerçek var önümüzdeki 10 yıllık süreçte bankacılık sadece bankaların alanında olmayacak. Buna hazır olmak için bankalar teknolojik yatırımlarını arttırmalı ve inovasyona daha fazla odaklanmalı.

Tüm yazılarını göster