Global enflasyon geri dönecek

Şant MANUKYAN Ekofobi

Kurumlar yavaş yavaş 2020 beklentilerini açıklamaya başladı. Tahmin konusunda iki tespiti severek kullanırım. Biri Yogi Berra’nın “Tahmin yapmak zordur, özellikle gelecek hakkında” diğeri ise Samuel Goldwyn’in “Asla tahminde bulunmayın, özellikle gelecek hakkında.” Kurumların yılbaşında yaptıkları tahminler ve bunların yıl sonu performansını karşılaştırdığınızda her iki tespitin de son derece yerinde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak adettendir, her analist geleceği bilebileceğini düşünerek bir şeyler tahmin etmekten vazgeçmez. Yine de pasif fonların yükselişi yatırımcıların artık özel yeteneklere sahip fon yöneticisi ve analistlerden ziyade endekslerin kendisine yatırım yapmayı tercih ettiğini gösteriyor. Konuyu dağıtmadan ben de 2020 ve sonrası için, gerçekleşmesi durumunda kritik olacak, en önemli beklentimi paylaşmak istiyorum.

Global ama özellikle ABD’de enflasyon geri dönüyor! Anti-tezi çok kolay yazılabilecek bir görüş. Sadece demografik gelişmeler ve global borcun seyrine bakarak bile bu görüşün aksini iddia edebilirsiniz. Bırakalım kararı 2020 yılı versin. İlk ekte Cleveland medyan tüketici enflasyonu ve herkesin takip ettiği çekirdek enflasyon (CPI) var.

Her ikisi de son 10 yılın en yüksek seviyesinde ancak biz sadece Fed’in ön plana çıkarttığı gösterge olan PCE’nin hala yüzde 2 seviyesinin altında olduğunu duyuyoruz. Tarihi olarak enflasyonun önemli dinamiklerinden birisi olan (yöneticileri dışarıda tuttuğumuzda) ücret artışının yüzde 3.50 ile son dönemin en yüksek seviyesinde olduğunu görüyoruz. Emtia dinamiklerinin de enflasyon konusunda yardımcı olacağını düşünüyorum. Tarım ürünleri hızlı bir fiyat yükselişi yapma riskine sahipken global büyümedeki zayıflık nedeni ile yıl boyunca 55-60 bandında kalan petrol (WTI) diğer bazı dinamiklerle yükselebilir. ABD’nin kaya petrolü konusunda gösterdiği üstün performansın yavaşlaması, E. Warren gibi sektöre ciddi kısıtlamalar getirecek bir ismin Başkan seçilmesi, Suudi Arabistan kaynaklı bir karışıklık veya tanker fiyatlarında görünen yükselişin regülasyonlara paralel kalıcı bir hale dönüşmesi gibi. Çevre hassasiyetinin giderek artması, ilk aşamada fiyatların da artmasına neden olacaktır. Hemen Ocak başında değil ama yılın genelinde enflasyon eğilimi artacak. Yıllarca fiyatların düşmesinin ana dinamiği olarak gösterilen globalizasyon trendinin sona ermesi ve ticaret savaşının tedarik zincirleri üzerinde yaratacağı negatif etki ile 2020’de olmasa bile orta vadede gelmesi kaçınılmaz mali paketler diğer iki temel dinamik olarak karşımıza çıkacak.

Böyle bir senaryoda elbette bono piyasası satışa uğrayacaktır. Ancak bu tip bir gelişme sadece tahvil-bono piyasasını etkilemeyecek. Fed’in enflasyona ne kadar sabır gösterebileceği doların 2020 seyri açısından çok kritik bir nokta. Yükselen enflasyona karşı pasif bir Fed ciddi dolar satışına neden olabilir. Bu konuya ayrı bir yazıda değineceğim, doların seyrini etkileyecek dinamik sayısı çok fazla.

Tüm yazılarını göster