Girişim Şirket modeli baharda iş hayatımızda…

Şeref OĞUZ ÖNERİ - YORUM

Tıpkı “anonim” veya “limitet” gibi yeni bir şirket türü için hazırlıklar hızlandı. Girişim Şirket modeliyle start-up’lar desteklenecek.

Girişim Şirket türü, vergi, mevzuat yanı sıra faaliyet, açılış gibi zorunlu izinlerden de muaf tutulacak. Bu tür şirket kurma imkânı, TÜBİTAK, KOSGEB veya TEKNOPARK gibi filtrelerden geçmiş olanlara tanınacak.

Girişimcilerin ekonomiye katkı sürecini hızlandırmak için son derece etkin olacak bu modelin, bu yılın bahar aylarında devreye alınması bekleniyor. Çalışmalar tam gaz sürüyor ve teknik detaylar şekilleniyor.

Türkiye’de START çok ama UP pek yok. Şimdiye dek İTÜ; 320, Boğaziçi; 293, ODTÜ; 292, Bilkent; 173, İstanbul Üniversitesi; 170, Anadolu Üniversitesi; 152, Yıldız Teknik; 145, Koç Üniversitesi; 143, Marmara Üniversitesi; 118 ve Sabancı Üniversitesi; 69 start-up çıkarabilmiş.

Ancak bizim ihtiyacımız; en az 1 milyar $’lık UNICORN türü dev start-up şirketler… Bunu sağlamanın yolu, girişim şirketi modeliyle start-up’lara yasal destek sunmaktan geçiyor.
Bu destek belli bir süre, belli bir ciro ve belli bir çalışan düzeyine gelene dek sürecek. Daha sonra girişim şirketinin saptanan bir büyüklüğe, ciroya veya değere geldiğinde, anonim veya limitet şirket modeline geçebilecek.

Burada sorun; girişim şirketi hakkını kazanabilmek için konulacak olan kriterlerin şeffaf, hakkaniyet ölçütlerinde ve sağlayacağı katma değeri doğru hesaplayabilmekte yatıyor.

TERS HUNİ YERİNE DÜZ HUNİ

Türkiye’de girişimci, huninin dar azından girmek zorundaydı. Şimdi huninin kolay tarafından işe başlaması sağlanacak.

Mevzuat, vergi, izinlerden muafiyet start-up’ların faaliyete başlamasında kolaylık sağlayacak. Girişim Şirket (GŞ) unvanı alabilmek için vicdan ve aklın hâkim olduğu mekanizmalar kurmak zorundayız. Aksi halde sistem çalışmaz.

Tüm yazılarını göster