Gençlerin amacı ‘eleştirmek değil, değiştirmek’

Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Murat Çitilgülü, “Gençler; hayata geçirdikleri projelerin tümünü, çevrelerinde gördükleri bir sorunun çözümüne yönelik geliştiriyor, üstelik kaynaklarının bir kısmını da kendileri yaratıyor” diyor.

Gönüllüleri Vakfı (TOG), 2002 yılından bu yana, çevresindeki sorunlara çözüm üretebilen, kendine güvenen, girişimci ve duyarlı toplum gönüllüsü gençleri destekliyor.

“Bir gençlik vakfı olarak hayallerinin peşinde koşan gençlere güç veriyoruz. Onlara alan yaratıp kendi potansiyellerinin farkına varmalarını amaçlıyoruz. Gençlerin girişimci, kendine güvenen, duyarlı ve her zaman çözümden yana olan bireyler olmalarına katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diyen TOG Genel Müdürü Murat Çitilgülü, gençlerin 18 yıldır binlerce canlının hayatına dokunduğunu, daha iyi bir gelecek hayaliyle dünyayı değiştirmeye ve güzelleştirmeye devam ettiğini söylüyor. Bugün 72 şehirde, 112 üniversitede 120 TOG Topluluğu aktif olarak gönüllülük yapıyor. Toplum Gönüllüsü gençlerin sadece 2019 yılında 72 şehirde gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk çalışmalarının sayısı bin 933’ü aşıyor.

Murat Çitilgülü , “Gençler eleştirmek için değil, değiştirmek için’ çaba harcıyorlar ve yetişkinlere örnek oluyorlar” diyor. Çitilgülü, “Toplum Gönüllüsü gençler her yıl çocuk haklarından kültür sanata, engelli farkındalığından sağlığa, hayvan haklarından sürdürülebilir yaşama kadar birçok temada projeler üreterek sosyal fayda yaratıyorlar. Gençler hayata geçirdikleri projelerin tümünü, çevrelerinde gördükleri bir sorunun çözümüne yönelik geliştiriyor, üstelik kaynaklarının bir kısmını da kendileri yaratıyorlar” diye ekliyor.

Murat Çitilgülü, sivil toplumun güçlenmesinin toplumun bütününün huzuruna, sosyal veya ekonomik krizlerden etkilenişine doğrudan katkısı olduğunu ifade ediyor. “Şeffaflık ve farklılıklara saygı, güçlü sivil toplum kuruluşlarının olmazsa olmazları” diyen Çitilgülü, “Aileden ve okul öncesi eğitimden başlayarak gönüllü çalışmalar yapmak bir alışkanlık haline getirilmeli. Hatta eğitim kurumlarınca, firmalarca, kamu kurumlarınca talep edilen bir özellik olmalı” çağrısını yapıyor.

Çitilgülü’nün altını çizdiği bir diğer unsur da şeffaflık. Şeffaflığın başta bağışçılar olmak üzere sadece sivil toplumdan değil tüm kurumlardan talep edilen temel bir ilke olması gerektiğini söyleyen Çitilgülü, “Sorunlar her yerde, her ülkede, her alanda var. Kamu-özel sektör-sivil toplum sektörlerinden herhangi birinin tek başına çözebileceğinin ötesinde olmasına rağmen gerek kurum, gerek birey olarak her birimizin taşıdığı bir potansiyel var. Farklılıklara saygılı olmak bu potansiyelin herhangi bir bölümünü dışarda bırakmaksızın tamamını çözüm için harekete geçirebilmeye yarıyor. Bu bilinçle çalışan sivil toplum kuruluşlarının etkisi, onlara verilen desteğin nasıl büyük bir sosyal yatırım olduğu en çok da kriz günlerinde ortaya çıkıyor. Ocak ayında Elazığ’da, Şubat’ta Van’da depremden etkilenenlere desteğe koşan, Mart’ta apartmanındakiler için alışverişe giden, ülkenin bir köşesinden diğerine yardıma koşan Toplum Gönüllüsü gençlerin varlığı bu anlayışla ve bu anlayışla verilen desteklerle mümkün oluyor” diyor.

Gençliğin gücü adına!

TOG Genel Müdürü Murat Çitilgülü, genç gönüllülerin toplum için yaptıkları çalışmalarından bazılarını şöyle anlatıyor:

●"Sen Gençsin Güç Sensin" Projesi ile Türkiye’nin her köşesinde bilim, sanat, spor ve sosyal sorumluluk alanlarında fark yaratan, başarılarıyla ilham veren gençlere ulaşıyoruz. Eti iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz proje kapsamında 15-25 yaş arasındaki gençlere hem hibe hem de mentorluk desteği sağlıyoruz.

● “Gençliğin Gücü Adına” diyoruz çünkü sosyal fayda yaratan yaratıcı çözümleriyle, dünyayı gençlerin değiştireceğine inanıyoruz. 2018’den bu yana Pegasus Havayolları ve Sivil Toplum Destek Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz “Yarınlara Uçuyoruz” projesiyle; 18-29 yaş arasındaki gençlerin Türkiye’de toplumsal fayda temelli fikirlerini destekliyoruz.

● 2011 yılından bu yana Bayer Türk işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz; “Bayer Genç Bilim Elçileri” projesi kapsamında Toplum Gönüllüsü gençlere eğitimler veriyoruz. Bu yılki hedefimiz 250 Genç Bilim Elçisi ve 6000 çocuk ile birlikte bilimin eğlenceli dünyasını keşfetmek!

● 2018’de GSK ile hayata geçirdiğimiz “Kırmızıda Dur De!” projesiyle, çocuk hakları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla eğitimler veriyoruz.

● Taç Perde’nin desteğiyle yürüttüğümüz “Benim Renkli Sınıfım” projesi ile Toplum Gönüllüsü gençler, dezavantajlı bölgelerde yer alan okulların sınıflarını yeniliyorlar, çocukların daha iyi bir ortamda eğitim almalarını hedefliyorlar.

● 2019’da 39 Toplum Gönüllüsü genç farklı ülkelerde gerçekleşen gençlik değişimi ve eğitim kursu projesine katıldı. ‘Western Balkans and Turkey for EmploYouth’ projesi; ‘Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya’ Projesi bunlardan bazıları.

● COVID-19 salgınıyla mücadele kapsamında ING Türkiye işbirliğiyle oluşturduğumuz burs fonuna kısa sürede 50 bine yakın başvuru aldık. Yapılan değerlendirmeler neticesinde; ailesi COVID-19 sebebiyle ekonomik zorluk yaşayan, 7-24 yaş arasında eğitimini sürdüren 1.147 öğrenciye 3 aylık bir bursla destek oluyoruz.

● Uzaktan eğitim sistemine geçişle birlikte, evinde bilgisayar olmadığından öğrenimine devam edemeyen gençler için İhtiyaç Haritası ve Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinden Itır Erhart, Pınar Uyan Semerci ve Deniz Kantur’un katkılarıyla ‘Bir Bilgisayarın Olsun!’ Projesini başlattık.”

Tüm yazılarını göster