Birleşmiş Milletler’e göre gönüllülük; sürdürülebilir kalkınma, yoksulluğun azaltılması, sağlık hizmetlerine erişim, gençliğin güçlendirilmesi, iklim değişikliği, afet yönetimi, sosyal entegrasyon, insani yardım, sosyal dışlama ve ayrımcılıkla mücadele gibi konuların çözümünde vazgeçilmez bir unsur olarak kabul ediliyor.
Birleşmiş Milletler 2018 Dünya Gönüllülük Raporu, dünya genelindeki gönüllü sayısının bir milyarın üzerinde olduğuna yer veriyor.
Yaşadığımız sorunlar, hiçbir ülkenin ya da hiçbir insanın tek başına çözüme kavuşturabileceği düzeyde değil. Dolayısıyla daha iyi bir gelecek için herkesin dayanışma içinde birlikte harekete geçmesi gerekiyor. Bu süreçte de gençlere çok önemli bir görev düşüyor.
Türkiye, 20 milyonu aşan genç nüfusu ile Avrupa’nın en genç ülkesi. Gençlik ve Spor Bakanlığı 2019 yılını “Gönüllülük Yılı” ilan ettiğinde hedefini şöyle tanımladı: “Gençlerin, ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için katma değer yaratmasını sağlamak.”
Bu kapsamda 2019 yılı boyunca, 100 binin üzerinde gönüllü genç “Sen de Gönül Ver” sloganının peşinde, potansiyelini faydaya dönüştürdü.
Dünyada 1 milyardan fazla gönüllü var
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bir yıl önce 2019’u Gönüllülük Yılı ilan ederken şu yorumları yapmıştı: “Dünyada 1 milyardan fazla gönüllü var. İş gücü olarak bu rakam 109 milyon tam zamanlı çalışana eşdeğer. Bu çok büyük bir potansiyel. Daha yaşanabilir bir dünyanın gençliğin omuzlarında ve onlara güvenerek yükselebileceği anlayışıyla, bu büyük potansiyel, bütün dünyada insanlığın geleceği bakımından vazgeçilmez en önemli güç olarak kabul ediliyor.”
5 Aralık Dünya Gönüllülük Günü nedeniyle DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, gönüllülük kültürünün geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde gençlerin çok önemli bir konuma sahip olduğunu söylüyor.
Kasapoğlu şu yorumları yapıyor: “Adında gençlik olan bakanlığımız, bu konuyu, bu çerçevede sahiplendi. Sürdürebilir kalkınmada en önemli unsur gençlerdir. En önemli hedefimiz, gençlerimizin insani değerlere sahip, milli değerlere faydalı, çevre ve tabiata saygılı, toplumsal hayata aktif şekilde katkı sağlayan, temel hak ve hürriyetlerini etkin kullanan, uluslararası alanda akranlarıyla mücadele edecek şekilde yetişmelerini sağlamaktı.”
Bakan Kasapoğlu’nun dikkat çektiği önemli bir diğer konu da Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin tamamında gönüllülüğün vazgeçilmez bir unsur olduğu.
“Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınma için belirlediği 17 hedefi var ve 169 amaç için çaba sarf ediliyor. Bu 17 hedef başlığı altındaki amaçların tamamında gönüllülük vazgeçilmez dinamik bir unsur. Sürdürülebilir kalkınma 2030 ajandasında, BM gönüllülerden destek ararken; biz Türkiye’de gençliğimizin enerjisini gönüllülük ile buluşturmayı başardık” diyor Kasapoğlu.
Türkiye’de gönüllülük bilincinin ortaya çıkışında 17 Ağustos Marmara depreminin bir milat olarak kabul edildiğini ifade eden Bakan Kasapoğlu, “Bu aziz millette hayırseverlik duygusu fazlasıyla mevcuttur. Önemli olan bu duygunun hep birlikte kurumsal ve sürdürülebilir şekilde olmasının sağlanması. En önemli hedefimiz gençlerimizin insani değerlere sahip, milli değerlere faydalı, çevre ve tabiata saygılı, toplumsal hayata aktif katkı sağlayan, temel hak ve hürriyetlerini etkin kullanan uluslararası akranlarıyla mücadele edecek şekilde yetişmelerini sağlamak” yorumlarını yapıyor.
Genç Gönüllüler Platformu kuruldu
Gönüllülük Yılı faaliyetleri, federasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşlarının bilgilendirilme ve eğitimleriyle başladı. Gönüllü arayan kurum ve kuruluşlarla gönüllü adaylarını bir araya getirmek amacıyla “Sen de Gönül Ver” sloganıyla Genç Gönüllüler Platformu kuruldu. Afet ve Acil Durum, Eğitim, Çevre, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Kültür ve Turizm, Spor olmak üzere 6 kategori belirlendi. 81 ilde 311 Gençlik Merkezi’nin yanı sıra üniversite gençliği de harekete geçirildi. Mobil uygulaması hizmete giren platform ile 120 bin bireysel ve 2 binin üzerinde kurumsal üyeye ulaşıldı. Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) iş birliğiyle üniversitelerde Genç Ofisler açıldı ve Gençlik Merkezleri'yle iş birlikleri sağlandı. En aktif kurumlar sıralamasında ilk sırayı Rize Gençlik Merkezi aldı. Rize’yi, Karaman, Antalya ve Kayseri takip etti.
Sanat ve sporda yeni oluşumlar
Tarım ve Orman Bakanlığı ile YÖK’ün yanı sıra, Türkiye’nin önde gelen üniversiteleriyle Gönüllülük Alanında İş Birliği Protokolü imzalandı. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol sayesinde, sanat ve sporda yeni oluşumların hayata geçmesi hedefleniyor. Örneğin, okul ve mahalleler spor kulüpleri kurabiliyor, Tasarım-Beceri Atölyeleri’nde gençler hayallerine adım atabiliyor, Gençlik Kampları’nda gönüllülük temalı projeler üretilebiliyor. Down sendromlu çocuklara yönelik çalışmalar, huzurevi ziyaretleri, afet eğitimleri, yardım kolileri, kitap okuma etkinlikleri, kültür gezileri, diksiyon eğitimleri gibi farklı aktiviteler de hayata geçiriliyor.
25 bini aşkın hayal projeye dönüştü
Gençlerin gönüllülük alanında yaratıcılıklarını destekleyen çok sayıda proje hayata geçirildi. - “Fikir Sizden Uygulama Sizden” çağrısına 25 bin 735 proje geldi. Uygun görülen projelere 5 bin lira ile 25 bin lira arasında destek verilecek.
- Gönüllülüğün Dijital Hali, dijital maratona dönüştü. Gençler 30 saatlik dijital maratona katıldı. İlk üç takım, 25, 15, 10 bin lira ödül aldı.
- “Gönüllülük Temalı Fotoğraf Yarışması” kapsamında gençler sanata dair hünerlerini sergilediler.
- Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen fidan dikim etkinliği 2 milyon 19 bin ağaçla Guinness Rekorlar Kitabı'na aday oldu.