Yuan endeksinde Euro'nun ve Japon Yeni’nin ağırlıkları yüksektir. Yuan güçlendikçe, bu paraların zorlanması tesadüf değildir.
Global yuan endeksinde iki aylık artış yüzde 5’i buldu. Çin ekonomisinin herkesten önce toparlanması önemlidir. Yüksek bir faizinin olması para biriminin cazibesini artırıyor. Bir nevi sabit kur rejimi uygulayan Çin yönetimi, yuanın güçlenmesine şu aşamada izin veriyor. Bu şekilde ithal ürünlerin fiyatları ucuzluyor. Enflasyon baskısı hafifliyor. Tabii Çin yönetiminin stratejik hedefi, yuanı uluslararası bir para birimi yapmaktır. Örneğin Rusya Merkez Bankası’nın rezervlerindeki yuan ağırlığı yüzde 12,2’dir. Merkez bankalarının rezervlerindeki dolar ağırlığı yüzde 61,2’dir. Euro’nun rezervlerdeki payı yüzde 20,3’tür. Çin bu işe yatırım yapıyor. ABD ile Çin arasındaki teknoloji, ticaret, kültür savaşının cephelerinden birisi budur.
Yuan endeksinde Euro’nun ve Japon Yeni’nin ağırlıkları yüksektir. Yuan güçlendikçe, bu paraların zorlanması tesadüf değildir. Özellikle EUR/USD paritesinin hareketleri Türkiye ekonomisi için kritiktir. Sonuçta maliyetlerimiz dolar cinsinden, gelirlerimiz ağırlıkla Euro üzerindendir. Paritenin yükselmesi bizim için avantajdır. EUR/USD’ın 1,20’nin üzerinde zaman geçireceğini düşünüyordum. Aslında altı hafta önce burası geçildi. Avrupa Merkez Bankası’ndan sözlü bir müdahale geldi. Parite 1,16’lara kadar geriledi. Spekülatörlerin Euro-alım pozisyonları hâlâ yüksektir. Bu tarz kalabalık pozisyonlar fiyat hareketlerini sınırlayabiliyor. Euro’nun büyük destekçisi İsviçre Merkez Bankası, son 1,5 aydır euro almıyor. Kurum, mart-ağustos döneminde 110 milyar Euro aldı.
Euro’nun yeni bir yükseliş trendine girmesi, doların değer kaybetmesi, küresel risk iştahı açısından kritiktir. Türk Lirası (TL) gibi para birimlerine buradan destek gerekiyor. Gelişen ülkelerin para birimlerinin oluşturduğu endekslerdeki yükselişler yanıltıcı olabilir. Bu endekslerde yuan gibi paraların ağırlıklarının yüksek olması, ‘’Gelişen ülkelere ilgi var’’ algısı yaratıyor. Süreci iyi yönetemeyen ülkelerin paraları fazlaca değer kaybetti. Dönemsel gündem maddeleri belirleyici oluyor. Son iki ayın başlığı yuandır. Bir süre daha etkili olabilir. ABD’de seçim kargaşası geçtikten sonra, yılsonuna doğru kâr realizasyonları gelebilir. Pozisyonlar bu nedenle kapatıldığında, dolar güçlenebiliyor. Biz işimize bakalım. TL’nin koruma kalkanını güçlendirelim. Bu şekilde dönemsel dalgalanmalardan daha az etkileniriz.