'Geleceği tahmin etme dönemindeyiz'

Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Nielsen Türkiye Genel Müdürlüğü ve EEMEA Rusya Perakende Grup Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten Didem Şekerel Erdoğan, "Müşterilerimize; ‘veri'nin ‘bilgi'ye dönüşümünü sağlarken en etkin ‘içgörü' ve ‘öngörüleri' ileterek kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak ve şirketlerini en etkin büyümeyi gerçekleştirecek şekilde yönetmeleri için destek oluyoruz” diyor.

Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Nielsen’de, yaklaşık 4 yıldır Türkiye Genel Müdürlüğü ve EEMEA Rusya Perakende Grup Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten Didem Şekerel Erdoğan, APAC-EEMEA bölgelerini kapsayan kıtalar arası bir sorumlulukla 55 ülkenin Nielsen Analitik Danışmanlık Kıdemli Başkan Yardımcılığı görevine atandı. Nielsen, böylece ilk defa bir Türk kadınını küresel sorumlulukla görevlendirmiş oldu. Didem Şekerel Erdoğan, aynı zamanda Nielsen’de bu görevi alan ilk Türk yönetici konumunu da elde etti.

Veriyi bilgiye dönüştürerek etkin büyüme sağlıyoruz

Didem Şekerel Erdoğan yeni görevini şöyle tanımlıyor: “Analitik danışmanlık, yüksek oranda ölçeklendirilebilir, teknoloji destekli ürünlerle iş ortaklarımızın aksiyon almaları için içgörü ve öngörü sağlayan bir iş birimi. Portföyümüzdeki ürünler, üreticilerin ve perakendecilerin kârlılık ve büyüme odaklı hedeflerine kolaylıkla ulaşmalarını sağlıyor.”

Büyük verinin hızla arttığı bu dönemde, veriyi anlamlandırabilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Şekerel Erdoğan şu bilgileri veriyor:

“Müşterilerimize; ‘veri’nin ‘bilgi’ye dönüşümünü sağlarken en etkin ‘içgörü’ ve ‘öngörüleri’ ileterek kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak ve şirketlerini en etkin büyümeyi gerçekleştirecek şekilde yönetmeleri için destek oluyoruz. Geçtiğimiz yıllarda tanımlayıcı ve betimleyici diye nitelendirdiğimiz analizlerden, tahmine dayalı analitik simülasyonların önem kazandığını görmekteyiz. Tahmine dayalı analitik, gerçek zamanlı içgörüleri ortaya çıkarmak ve gelecekteki olayları tahmin etmek için geçmiş verilerden yararlanan gelişmiş analitik tekniklerinin kullanılması olarak tanımlanabilir.

FMCG (hızlı tüketim ürünleri) satışları Haziran sonrasındaki yeni normale doğru geçme dönemindeki 10 haftada üç haneli büyüyerek, yüzde 119’luk bir büyüme gösterdi. Türkiye’deki ilk FMCG E-Ticaret panelimizi kurduk. Yaptığımız çeşitli çalışmalarda alışverişçilerin mağaza içindeki deneyimi çok değerli bulduklarını ve mağazada vakit geçirmekten keyif aldıklarını da çok sık duyuyoruz. Dolayısıyla beklentimiz alışverişçinin çoklu kanal kullanımının artarak devam etmesi yönünde.”

TÜRK TÜKETİCİSİ İNOVASYONA AÇIK

► “Pandemi döneminde e-ticaret kanalında en hızlı büyüyen kategoriler kişisel bakım ve temizlik kategorileri oldu. Uzunca bir dönem tüketicinin DNA'sında ‘sağlık’, ‘bağışıklık’, 'hijyen’ olacak.

► En hızlı büyüyen ilk 10 kategori içerisinde, Türk kahvesi ve hazır kahve kategorileri de yer aldı; çay satışları online kanalda çok hızlı büyüdü.

► Benzer ürünlerin düzenli olarak gönderimini öngören abonelik sistemleri yeni bir model olarak karşımıza çıkabilir. Türk tüketicisinin yüzde 76’sı bu uygulamaları denemeye açık. İnovasyona açık olan Türk tüketicisinin aynı zamanda sanal gerçeklik/ artırılmış gerçeklik temelli uygulamalara da sıcak baktığını ve her 3 kişiden 2’sinin temassız bu uygulamaları kucaklamaya hazır olduğunu görüyoruz.

► Yerel kaynakların kullanımıyla yapılan yerel üretimin ve yerel tarımın ön plana çıkacağını söyleyebiliriz.

► Taze gıdanın ve gıda izlenebilirliğinin ön plana çıkacağını düşündüğümüz bu dönemde perakendeci asortman ve raf yapısının uygun şekilde düzenlenmesi kritik olacak.”

Tüm yazılarını göster