Gebze Teknik Üniversitesi orduya mühendis yetiştiriyor…

Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den

Akademik performansı ile Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olan Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Türkiye sınırlarını aşarak eğitimde dünyaya adını duyurmaya devam ediyor. GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan ekibiyle birlikte, geçtiğimiz günlerde basın mensuplarıyla bir araya gelerek, durum değerlendirmesi toplantısı yaptı.

GTÜ, eğitim alanında dünyada otorite olarak kabul edilen Times Higher Education’ın yayımladığı Dünya Üniversite Sıralaması’nda yer alarak, Türkiye’nin yüz akı oldu. Bunun yanı sıra, Nature İndex 2020 sıralamasında 6’ncı olarak Gebze’yi bir hayli gururlandırdı. GTÜ’nün bu başarıları aklıma, değerli Hocam Fatih Özatay’ın gazetemizde yayımlanan, “Nasıl Bir Rektör İsterdiniz?” başlıklı makalesini getirdi. “Çok iyi bir yönetici olmalı, işi bilen bir ekiple çalışmak istemeli, ortak akıl oluşturmalı, üniversitesini bilimsel açıdan daha ileriye taşıyacak adımlar peşine düşmeli.” Prof. Dr. Aslan ve ekibinin toplantıda anlattığı projeleri dinledikten sonra, Rektör Aslan’ın tutumunun bu özelliklerle bire bir bağdaştığını düşünüyorum.

YÖK ile yapılan görüşmeler sonucunda GTÜ bünyesinde Uzay ve Havacılık Fakültesi kurduklarını aktaran Rektör Aslan, bu fakültede Uçak Mühendisliği, Bakım Onarım, Meteoroloji ve Pilotaj Bölümleri’nde eğitim verileceğini söyledi. Savunma Sanayi Başkanlığı ile birlikte yürüttükleri Savunma Akademisi projesi de Türkiye’de yürütülen tek proje. GTÜ’nün bu proje ile savunma teknolojilerinde ihtiyaç duyulan ve işinin ehli mühendisler yetiştireceğine inanıyorum.

Rektör Aslan, Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanacak protokol kapsamında GTÜ ATAM Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulacağının müjdesini de verdi ve sanayiciyi Ar-Ge projeleri kapsamında destekleyerek, üretimden patente tüm aşamalarda danışmanlık hizmeti vereceklerini paylaştı. Proje kapsamında milli tohum, endemik bitki geliştirme, tıbbi ve aromatik bitkiler ile gübre çalışmaları yapılacağını öğrendik. Tarımsal üretimin öneminin arttığı ve sanayicilerin de tarıma yöneldiği bu salgın sürecinde, faydalı iş birlikleri ile ortaya güzel işler çıkacağı kanısındayım.

Hayata geçirilen diğer projeler içerisinde, SOCAR ile petrokimya alanında teknopark ve Ar-Ge işbirliği, Gübretaş ile Atmosfer Kontrollü Sera projesi ve Hektaş ile tarımsal ilaç konusunda hammadde üretme noktasında yürütülen çalışmalar da vardı. GTÜ bünyesinde oluşturulan gazlaştırma teknolojileri yurtdışında kullanılıyor, ülkemizde de bu teknoloji ile Kastamonu Entegre’de 2 megawat’lık elektrik üretimi yapılıyor. Enerji üretimi konusunda gerçekleştirilen bu projenin ve ismini yazamadığımız projelerin GTÜ’yü bir adım daha ileriye taşıyarak adını ilk sıraya yazdıracağına inanıyorum. Bu toplantıda, GTÜ’yü uluslararası seviyede söz sahibi yapmak isteyen, ufku açık ve hedeflerine sıkı sıkı tutunan bir rektör vardı karşımızda. Başarılarını günden güne artırmayı hedefleyen her üniversite, böyle bir rektör, böyle bir ekip ister diye düşünüyorum...

Tüm yazılarını göster