Merkezi Diyarbakır’da bulunan ve 2011 yılında kurulan Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği’ne (GÜNTİAD), geçmiş dönemde Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminde bulunan ve başkanlık yapan Ahmet Sayar, Metin Aslan, GÜNTİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Diyarbakır TSO Meclis Üyesi Hüsnü Pervane, Mehmet Tekin, Şeyhmus Mete, Vedat Özkeskin, Mesut Altın ve iş adamı Ercan Aktaş ile "hayırlı olsun" ziyaretinde bulunduk.
Yeni yönetim kurulu başkanı Mehmet Dalkıran ve başkan vekili M. Şefik Özdil, başkan yardımcısı Asiye Arı, başkan yardımcısı Akif Çakmak ve sayman Cahit Turan ziyarette hazır bulundular. Elbette oluşturulacak istihdam, gelen ve gelecek yatırımlardan kaynaklı heyecanlı olduğumuz bir sektör tekstil. Üstüne kurulacak olan Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi bu heyecanımızı daha da artırıyor. Elazığ karayolu Dökmetaş mevkiinde 129 hektar üzerine kurulacak tekstil OSB’de yaklaşık 84 firma yer alıyor. Başvurular da devam ediyor. Alt yapı ve inşaat çalışmaları başlamış durumda. Yaklaşık 7 bin civarında istihdam öngörülüyor. Tabi Diyarbakır’ın genç işsizleri göz önüne alındığında Diyarbakır adına çok önemli bir rakam. Ancak bu gençlerin tekstile hazır hale getirilmeleri gerekmektedir. GÜNTİAD’ın önceliklerinden birisi bu. Hatta verilecek eğitimlerde gençlerin aldıkları eğitim karşılığında sertifikalandırmaları ve bu sektöre adaptasyonları sağlanmalı.
Tekstilde hammaddeye yakınlık nedeni ile bölgede yatırım yapacak tekstilciler bu konuda avantaj sahibi olacak gibi görünüyor. Türkiye’de üretilen 2.5 milyon ton kütlü pamuğun yüzde 85’ini 6 il karşılamakta ve bu altı il içerisinde Diyarbakır yüzde 10’luk bir payla yer almaktadır. Ortadoğu pazarına yakınlık da sanırım bölgede yatırım yapacak yatırımcılar için ciddi avantaj.
GÜNTİAD’ın ve Diyarbakır’ın tekstil hedefleri konusunda bilgiler veren başkan Mehmet Dalkıran, tekstil OSB içerisinde ayrıca Outlet Center kuracaklarını, dolayısı ile tekstil OSB’de yatırımı bulunan herkesin burada ürünlerini teşhir edebileceğini ifade etti.
GÜNTİAD ve yönetimi ile tekstil konusunda ortak hareket ettikleri her kurumun alacağı yol çok... Mehmet Dalkıran başkanın şu sözü aslında kentin tekstil alanında alacağı yolun göstergesi: “Fason üreten değil, marka üreten bir kent olmamız gerekir.”
Sadece tekstil konusunda değil, her alanda her sektörde marka haline gelmemiz ve markalar üretmemiz gerekir. Diyarbakır ilklere imza atan kentlerden birisi. Besi Süt İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi gibi… Bu ilkleri çoğaltmamız dileğiyle, GÜNTİAD’ın yeni yönetimine başarılar dilerim.