Koronavirüs tedbirleri sonucunda evlere taşınan yaşam tüm sektörlerde büyük bir değişim başlattı. Şirketler acil durum ortamına ayak uydurmak için yeni hizmetler yaratıyorlar. Banka hizmetlerinden, sanat etkinliklerine kadar günlük yaşamın aktiviteleri sanal ortama taşınıyor. Perakende kuruluşları sanal marketlerine yeni elemanlar alıyor, altyapı yatırımlarına ağırlık veriyorlar. Bu ortamda, iletişim şirketlerine olan ihtiyaç da hızla büyüyor.
Ülkemizin en büyük telekomünikasyon şirketi Turkcell mevcut ekosistemi sayesinde, yeni döneme en hızlı tepki veren ve değişime uyum sağlayabilen kuruluşların başında geliyor. Turkcell, öğrencilere, öğretmenlere ve sağlık çalışanlarına ek kotalar, hediye paketlerle destek oluyor.
“İç müşteri” için de her tür tedbiri alan kuruluş güçlü alt yapısı sayesinde şirket çalışanlarının işlerini güven içinde uzaktan yapabilmesine olanak sağlıyor. Böylece, “Call Center” çalışanları da dahil olmak üzere, Turkcell eko-sistemindeki 8 bin kişi şirketin abonelerine sanal ortamda hizmet vermeye devam ediyor.
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan son günlerdeki değişimi şu cümlelerle özetliyor:
Bugün mobilde dünyanın en güçlü altyapılarından birisine sahibiz. Fiberde yaklaşık 1,5 milyon haneye ışık hızında internet sunuyoruz. Biz bu altyapıyı bugünler için kurduk. Şebekemizdeki toplam internet trafiğinde yüzde 30’luk bir artış söz konusu. Hatta sabit şebekemizde bazı saatlerde yüzde 80’lik artış olduğunu görüyoruz. Mobil şebekede taşıdığımız günlük data miktarı 500 terabaytı geçti.
Ayrıca Türkiye’de ilk olan ve mobil şebeke üzerinden fiber hızında internet sağlayan dijital ev çözümümüz Superbox’ın internet trafiğinde ise bazı saatlerde yüzde 67’lik artış bulunuyor… Güçlü altyapımız ve 7/24 esasına uygun olarak çalışan ekiplerimizle müşterilerimize ihtiyaçları olan tüm iletişimi kesintisiz bir şekilde hızlı olarak sağlıyoruz ve sağlamaya devam edeceğiz.”
İş ve okul hayatı evlerde devam ediyor
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Türkiye’nin evde kaldığı şu günlerde hayatın akışına destek olmak için sundukları çözümleri şu cümlelerle özetliyor:
1. Öğrenci ve öğretmene ek kota
Turkcell EBA altyapısından yararlanacak ‘öğretmen ve öğrencilerin’ kullanımı için aylık internet kotasını ikiye katlayarak 6 GB’a çıkardı. Sabit internet kullanan müşterilerinin EBA altyapısına doğru yaptıkları bağlantı hızlarını indirme ve yükleme tarafında 100 Mbit’e yükselterek kesintisiz eğitim için gerekli altyapıyı sunmaya başladı.
TV+ platformundan EBA kanallarına erişimi sağlamak amacıyla ilkokul, ortaokul ve lise için ayrı kanallar açtı. Bu kanallar televizyon ve mobil cihazlardaki TV+ uygulaması üzerinden izlenebiliyor.
Ayrıca TV+ uygulaması üzerinden EBA kanallarına erişecek tüm müşterilerine 10GB ek internet paketi tanımladı. Altyapı tarafında ise EBA web sitesine olan erişim kapasitesini iki katına yükseltti. EBA web sitesinde yer alan eğitim videolarını sunucularında barındıran 3’üncü parti tedarikçiye doğru olan ara bağlantı kapasitesini ise beş katına çıkardı
2. Kurumlara 7-24 destek
Türkiye’nin en büyük veri merkezi işletmecisi olan Turkcell 1600’den fazla kurumsal müşteriye veri merkezini uzaktan yönetme imkanı sunuyor. Bu sayede şirketler 7-24 kesintisiz hizmet alabiliyorlar.
3. Sağlık çalışanlarına 5GB ve 500 dakika konuşma paketi
Turkcell, sağlık çalışanlarına ek data ve konuşma hediye edecek. Bu kapsamda sağlık sektöründe görevli Turkcell’lilerin hatlarına mevcut paketlerine ek olarak ücretsiz 5GB internet ve 500 dakika konuşma tanımlamak için çalışmalar yürütülüyor.
4. Ücretsiz Konsolosluk aramaları
Yurt dışındaki tüm Turkcell’liler, dünyanın her yerinden Dışişleri Bakanlığımızın 7/24 hizmet verdiği Konsolosluk Çağrı Merkezi’ne (+90 312 292 29 29) ücretsiz olarak erişebiliyor.
5. BİP üzerinden 10 kişiye kadar görüntülü konferans imkanı
Turkcell dijital servisleriyle, hangi operatörün hattını kullanırsa kullansın, evden çalışmaya devam eden herkese hizmet sunuyor. BiP, Turkcellilere yakınlarıyla mesajlaşıp görüntülü olarak görüşme imkanı; evden çalışanlara 10 kişiye kadar görüntülü konferans imkanı sunuyor.
TV ve film izlemek isteyenlere TV+, müzikseverlere fizy, evlerinde geçirdikleri zamanda gazete ve dergi okumak isteyenler içinse Dergilik uygulaması var.
6. 8 bin kişiye evden çalışma imkanı
Turkcell, 13 Mart Cuma gününden beri 5 bin kişiyi aşan, hatta ekosistemindeki 8 bine yaklaşan kişiye evden çalışma imkanı veriyor. Türkiye’nin en geniş katılımlı evden mobil çalışma sistemi sayesinde, Turkcell çalışanları işlerini kesintisiz olarak, ofislerindeymişçesine evlerinden sürdürüyor.
Şirketin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Belarus ve Ukrayna’daki iştiraklerindeki ekipler de işlerini evlerinden yürütüyor.
Çağrı merkezinde görev yapanlara gerekli tüm teknik donanımı sağlanmış durumda Dolayısıyla, çağrı merkezi çalışanları da bu dönemde evlerinden hizmet veriyorlar.
7. Kesintisiz destek hizmeti
Turkcell Dijital Operatör ve www.turkcell.com.tr uygulaması ve çağrı merkezleri üzerinden kesintisiz hizmet sunuyor. Bu süreçte sosyal medya hesaplarından güncel durumla ilgili abonelerinin hayatını kolaylaştıracak bilgiler paylaşıyor.
Bill Gates’ten #evdekal çağrısı
Microsoft kurucusu Bill Gates, geçtiğimiz günlerde sosyal medya platform Reddit’in “Ask Me Anything” (Bana her şeyi sor) programında corona hakkındaki soruları yanıtladı. Yıllardır Melinda&Bill Gates Vakfı aracılığıyla küresel halk sağlığı üzerine çalışmalar yürüten Gates, herkesi evde kalmaya davet etti “Tek işe yarayan model” olarak tanımladığı sosyal mesafelendirme konusunda uyarılarda bulundu Gates hükümetleri pandemiğin uzamaması için aşı test çalışmalarını organize etmeye davet etti.
Bu dijital konser kaçmaz
Logo Yazılım, 35’inci yaşını bir konserle karşılayacaktı. Ancak, 11 Mart 2020 tarihinde alınan karar sonrasında bu mümkün olamadı. Kuruluş yerinde bir adım atarak planlanmış olan konseri seyircisiz olarak düzenledi. Daha sonra da konserin tümünü dijital ortama aktardı.
Konserin repertuarı, çağdaş bestecilerimizden Cengiz Onural’ın orkestra ve koro için yazmış olduğu özgün eserlerden oluştu. (Aynı seçki, 2019’da Logo Yazılım’ın faaliyet gösterdiği ülkelerden Romanya’da George Enescu Filarmoni Orkestrası tarafından Bükreş’in tarihi Athenaeum salonunda icra edilmişti.)
Logo Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut konser kaydını şu konuşmayla açtı; “Maalesef 11 Mart 2020 tarihinde sevdiklerimizle birlikte olamadık. Ancak uzun emeklerle son haline getirdiğimiz eserlerimizi insanlara ulaştırabilmek ve duygularımızı herkesle paylaşabilmek için aynı tarihte seyircisiz olarak performans düzenleyerek 35’inci yıl konserimizin dijital kaydını hazırladık. Bugün 35‘inci yıl konserimizi herkesin evlerinde izlemeleri bizlerle aynı heyecanı paylaşmaları için kaydımızı tüm ekranlarla paylaşıyoruz” dedi.
Ben YouTube’deki konseri büyük bir keyifle izledim. Sizler de, Cemal Reşit Rey Salonu’nun bomboş merdivenlerinden çıkarak, sahnedeki harika konseri tek başınıza odanızda seyretmek isterseniz aşağıdaki link’i tıklamanız yeterli.
https://www.youtube.com/watch?v=6Jj68xbShpU