“En önemlisi akıl sağlığımız... En can alıcı ve en kalıcı hasarlar oradan gelecek gibi gözüküyor“

Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler

İletişim dünyasındaki herkes yeni düzenin neler getireceğini merak ediyor. Halkla İlişkiler Sektörü “Bugüne kadar hazırladığımız Kriz El Kitapları çöpe mi gidecek?” sorusunu soruyor.

M3 Halkla İlişkiler Ltd. Başkanı ve İDA Yönetim Kurulu Üyesi deneyimli iletişimci Melek Manisalı “İşini kaybetme korkusu, aile fertleri ve yakınların sağlığı için duyulan endişe, hayatın getireceklerine hazırlıklı olmamak kaygılarından doğan belirsizlikler… Liste uzayıp gidebilir ve en yıkıcı darbe akıl sağlığına gelebilir” uyarısında bulunuyor.

Kriz rehberleri geçerliliğini yitirdi mi?

Geçmişte kullanılan yöntemlere devam edilebilecek mi?

Melek Manisalı: Yıllardır havacılık sektöründe yoğunlaşan bir PR şirketi olarak tüm müşterilerimiz için birçok kez onlarca kriz planlarının yer aldığı el kitaplarını hazırladık ve bu kitapları tüm çalışanlarla bizzat paylaşarak eğitimini vererek onların bu planlara birebir uymasını sağladık. “Kriz durumunda şeffaf, güvenilir ve devamlı iletişim halinde kalınması gerekir” inancımız hala geçerliliğini koruyor.

Ancak, şu ana kadar hazırladığımız senaryolarda hiç yer almayan, gözle görülemeyen, elle tutulamayan bir virüsün yarattığı kriz ile karşı karşıyayız. Bu hiç hesapta yoktu…

Neler değişti?

COVID-19 ve pandemi kelimeleri hayatımızın ortasına yerleştikten sonra tüm alışkanlıklarımız, koyduğumuz “benchmark”lar, kriz senaryolarımız yerle bir oldu.

Öncelikler değişti…

Birinci önceliğimiz çalışanlarımızın, tedarikçilerimizin, birlikte iş yaptığımız kişilerin kısacası çevremizdeki herkesin virüsten korunmasıydı.

Bunlar için ne yaptınız?

Başta kendi hijyenimizi sağlamayı öğrendikten sonra bulunduğumuz ofisler dezenfekte edildi. Maskeler, kolonyalar, dezenfektanlar, bağışıklığı güçlendirici gıdalar ve sosyal mesafe kuralları…

Yine de işin ciddiyetini tam kavramış değildik…

Daha sonra Avrupa’daki müşterilerimiz evden çalışma sistemine geçince biz de buna mecbur olduğumuzu hissettik ve gerekli alt yapıyı kurduk.

Evet evleri ofise çevirmek ve mümkün olduğu kadar evde kalmak ve mümkün olduğu kadar az birebir temas.

Tüm bunların yanında ve en önemlisi ise akıl sağlığımız… En can alıcı ve en kalıcı hasarlar aslında oradan gelecek gibi gözüküyor.

Bu alanda ne yapıyorsunuz?

İşini kaybetme korkusu, aile fertleri ve yakınların sağlığı için duyulan endişe, hayatın getireceklerine hazırlıklı olmamak kaygılarından doğan belirsizlikler…

Liste uzayıp gidebilir ve en yıkıcı darbe akıl sağlığına gelebilir.

Bu dönemde ve yakın gelecekte liderlere doğru stratejileri geliştirmeleri adına çok önemli görevler düşüyor

Ne yapmaları lazım?

Havacılık kriz el kitaplarımızda bir uçak kazası sonrası hemen aile fertleri ve yakınlara psikolojik danışmanlık hizmeti alınması gündeme gelir. Acil telefonların yer aldığı kısımda öncelikli psikolojik danışmanın telefonlarının yer alması gerektiğini düşünüyoruz;

Şimdi ise bu öneriyi geleceği planlayabilmek için tüm şirketlerin C suite yöneticilerinin öncelikle telefon listelerinde yer alması gerekecek….

Bunu yaparken de dinlemeyi, satır aralarını çözebilmeyi, empati yapabilmeyi öncelikli hale getirmeliler…

Sorumluluk yöneticilerde…

Kesinlikle öyle.

Bayrağı taşıyanları zor zamanlar bekliyor…

Krizden çıkma süreci üst düzey yöneticilerinin omuzlarında yükselecek. Bu nedenle şeffaf, açık, içten ve empati kurmasını bilen C-Suite yöneticileri şirketlerini düzlüklere çıkartacak.

Bugün geldiğimiz durumda her an yeni şeyler öğrenerek ve yaptıklarımızı ileriye ışık tutması düşüncesi ile not ederek temkinle ilerliyoruz.

Pazarlama sektörü yarışmalar ve festivaller iptal edildikçe online’ye yöneliyor

COVID-19 pazarlama endüstrisindeki etkisi yayılarak genişliyor. Şubat ve mart aylarında Barselona’daki Dünya Mobil Kongresi, Texas, Austin’deki SXSW gibi onbinlerce kişiyi bir araya getiren dev etkinlikler iptal edilmişti.

Dünyanın en büyük küresel yaratıcı endüstriler buluşması olan Cannes Lions International Festival of Creativity 2020, önce Ekim ayına ertelenmişti. Geçtiğimiz haftaysa iptal edildiği duyuruldu.

Bu ay, festivaller, fuarlar ve konferansların yanı sıra pazarlama etkinliği yarışmalarından da iptal haberleri gelmeyi başladı. Pazarlama etkinliği alanındaki en değerli platform Effie bu yıl eğitime yönelmeye ve yarışmayı 2021’e taşmaya karar verdiğini duyuran bir açıklama yayınladı.

Effie Worldwide GlobalBaşkanı & CEO Traci Alford,: “Bugünlerde önceliğimiz ekiplerimizin, ailelelerimizin ve toplumumuzun sağlığını korumak.. “The Global Best of the Best Effies” krizden çıktığımız ve koşular olgunlaştığında devam edeceğiz mesajını verdi.

Çalışmaların etkinlik faktörünün öneminin daha da arttığına dikkat çeken Alford, bu yıl dünyanın her yanında Effie Awards ortaklarıyla birlikte online eğitimler vererek bu zor zamanda pazarlama dünyasına destek olacaklarını duyurdu.

SXSW Film Festivali Online olarak düzenlenecek

Evde kalınan bu günlerde, çeşitli kuruluşlar organizasyonlarını ücretsiz olarak yayınlayarak hayatın devam etmesine katkıda bulunuyorlar. Koronavirüs salgını nedeniyle iptal edilen 2020 SXSW Film Festivali, Amazon iş birliğinde online olarak düzenlenecek. Online film festivalinin Nisan ayının ilk haftasında başlaması bekleniyor.

“Prime Video SXSW 2020 Film Festival Koleksiyonu” başlıklı yarışma, yapımcılara 10 gün boyunca ABD’de filmlerini sadece Prime Video’da yayınlama imkanı sunuyor. Katılan eserlerin sahiplerine belirli bir ücret ödenecek. Bu filmler Amazon Prime Video’da ücretsiz ve herkese açık olarak yayınlanacak.

Huawei Unesco’yla eğitim programları başlatıyor

Koronavirüs sonrası okulların kapanması dünya çapında 1.5 milyar öğrencinin uzaktan eğitim almasını zorunlu kıldı. Alt yapısı olan ülkeler duruma daha hızlı tepki verebildiler.

Ancak, pek çok ülkede eğitim uçurumunun daha da büyümesine neden olan bu gelişme karşısında küresel işbirliklerine ihtiyaç var.

Unesco, doğan bu büyük talebe cevap verebilmek için Küresel Eğitim Birliği (Global Education Coalition) adını verdiği bir inisiyatif başlattı

“Öğrenmek Asla Durmaz” (Learning Never Stops) sloganıyla lanse edilen girişim uluslararası organizasyonları, sivil toplumu ve şirketleri bir araya getiriyor.

Koalisyonun üyelerinden TECH4ALL (Herkes için teknoloji) platformuyla eğitimi yaygın bir biçimde her bölgeye taşımak için yatırım yapan Huawei bu çağrıya ilk yanıt veren kuruluşlardan birisi oldu.

Küresel iş ortaklarıyla birlikte, inovatif iletişim ve bilişim teknolojileri kullanarak yaratılan LearnOn programını başlattı.

Eğitim Ortaklıkları ve Yetenek Ekosistem Geliştirme Bölümü Direktörü Wu Lintuo, Huawei Akademileri aracılığıyla yapılacaklar hakkında şu bilgileri paylaştı:

Online eğitimler için işbirliği yapılan okullara, 5 milyon dolarlık bir Huawi ICT Akademi Geliştirme Girişimi Fonu (Huawei ICT Academy Development Incentive Fund) sağlanacak.
Yapay Zeka, Büyük Veri, 5G, Nesnelerin Interneti gibi alanları kapsayan 130 Kitlesel açık çevrimiçi ders kaynağı kullanıcılara açılacak.

Nisan-Aralık ayları arasında 100’den fazla Eğiticinin Eğitimi programı yayınlanarak, 1500 öğretmene eğitim imkanı sunulacak.

Çevrimiçi derslerle 50 bin öğrenciye eğitim verilecek.

Tütünden aşı üretme çalışmaları sürüyor

British American Tobacco’nun (BAT) ABD merkezli biyo-teknoloji iştiraki Kentucky BioProcessing (KBP), COVID-19 virüsü için aşı geliştirme çalışmalarına başladı. Şu anda devam eden klinik öncesi testlerin başarılı olması halinde, BAT Haziran ayı itibarıyla haftada 1-3 milyon doz aşı üretilebileceğini açıkladı.

KBP, 2014 yılında Kaliforniya merkezli Mapp BioPharmaceuticals ortaklığı ile ZMapp™ ürününü üreterek Ebola için etkili bir tedaviye sahip birkaç şirketten biri olmuştu. KBP çalışmaların başarıya ulaşması halinde kâr amacı gütmeden COVID-19 aşısını üretmeyi planlıyor.

Tütün bitkisi kullanılan aşının üretim süresi sadece 6 hafta

Klinik test aşamasında olan COVID-19 aşısı, BAT'nin hızlı büyüyen tütün bitkisinin biyo-teknolojisi sayesinde geleneksel aşılara göre birçok avantaja sahip. Tütün bitkisi insan hastalıklarına neden olan patojenleri barındırmadığı için daha güvenilir olarak görülüyor. Tütün bitkisi kullanılarak geliştirilen aşının 6 hafta gibi kısa bir sürede üretilmesi öngörülüyor.

Geliştirilme aşamasında olan aşı oda sıcaklığında bozulmuyor

COVID-19 için aşı geliştirme konusunda ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Kurumu’nun (BARDA) yanı sıra İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı ile iletişime geçtiklerini belirten BAT Bilimsel Araştırma Direktörü Dr. David O'Reilly: “Aşı geliştirme zorlu ve karmaşık bir iş ancak tütün bitkisi teknoloji platformumuz sayesinde önemli bir ilerleme kaydediyoruz. COVID-19'a karşı sürdürülen mücadeleye destek olmak için tüm ülkelerle ve paydaşlarla çalışmaya hazırız. Birleşmiş Milletler’in küresel sorunlarla mücadelede bütünsel yaklaşımını biz de destekliyoruz. İştirakimiz KBP bir süredir tütünün alternatif kullanımlarını araştırıyor. Bu alternatif kullanımlardan birisi de bitki bazlı aşıların geliştirilmesi. Bu teknolojiden faydalanarak COVID-19'un yayılımını durdurmak için katkıda bulunmaya kararlıyız” dedi.

Tüm yazılarını göster