Elektronik ürünlere de vergi artışı gelebilir

Geçen haftanın gündemi büyüme, enflasyon, PMI ve dış ticaret verileri tarafından belirlendi. Dış ticaret verileri dışındaki göstergeler beklentilere uygun ya da daha iyi sonuçlanırken, dış ticaret için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Ağustos ayında ihracat yüzde 5,7 azalarak 12,5 milyar dolar, ithalat yüzde 20,6 artarak 18,8 dolar olarak gerçekleşti. İhracatta düşüş normal ama ithalat artışı iki açıdan şaşırtıcı. Birincisi kurlardaki, ikincisi gümrük vergilerindeki artışa rağmen ithalattaki artışın devam etmesi.

İthalattaki yükselişin parasal karşılığı 3,2 milyar dolar. En çok ithalat edilen 5 ürün grubunun başında 4,2 milyar dolar ile altın ve diğer değerli metal ile taşlar geliyor. Geçen senenin ağustosunda 967 milyon dolar olan ithalat neredeyse 3,2 milyar dolar yükselmiş. Artan altın ithalatı, normal şartlarda düşecek olan toplam ithalat faturamızı artışa geçirmiyor. Yani altın ithalatı geçen sene ile aynı kalsaydı bile; ithalat düşmeyecek, sabit kalacaktı. Dolayısıyla altını bir kenara bıraksak bile kur ve vergi artışına rağmen ithalatta düşüş görmüyoruz.

Diğer taraftan, Ticaret Bakanlığı’nın paylaştığı ilk 5 ithalat kalemi verilerine göre makine ve elektronik ürün ithalatında da artış var. İlk 5’te olmamakla birlikte otomobil ithalatında da artış olduğunu biliyoruz. Nitekim bunu yavaşlatmak için geçtiğimiz hafta ÖTV oranlarında artış yapıldı. Artışın devam ettiği makine ithalatına ek bir vergi getirilmesi sanayi sektörünün performansı açısından tehdit edici bir adım olacağı için böyle bir adım beklememek gerekir. Ama elektronik ürünlerde vergi artışı ve/veya kredi kartı taksit sayısında kısıtlama şeklinde ithalatı azaltıcı önlemler görebiliriz.

Bu hafta çarşamba sabahı temmuz ayı dış ticaret endeksleri açıklanacak. Endeksler ihracat ve ithalatımızın birim fiyatlarının ve miktarının nasıl değiştiğini gösteriyor.

İlk 6 ayda geçen yılın ilk yarısına göre,

• ihracat birim değer endeksi yüzde 2,5
• ithalat birim değer endeksi yüzde 8,7
• ihracat miktar endeksi yüzde 13,2 düşerken
• ithalat miktar endeksi yüzde 4,6 yükseldi.

Haftanın önemli verilerinden biri de haziran dönemi işgücü istatistikleri. Son açıklanan mayıs verilerinde önceki yıla göre istihdamda 2,4 milyon, işsiz sayısında 330 bin kişilik gerileme vardı.

Cuma sabahı temmuz ayı ödemeler dengesi verileri ile haftayı tamamlayacağız. Cari açığımız, ihracattaki düşüşe rağmen ithalatın daha inatçı olması, bunun yanında turizm ve seyahat gelirlerimizdeki azalma nedeniyle artış eğiliminde.

YURT İÇİ
Çarşamba 10:00: Temmuz ayı dış ticaret endeksleri
Perşembe 10:00: Haziran dönemi işgücü istatistikleri
Cuma 10:00 Temmuz ayı ödemeler dengesi

YURT DIŞI
Perşembe 14:45: ECB faiz kararı

Tüm yazılarını göster