E-Ticaret, e-ihracat

Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ

Ticaret Bakanlığı’nın Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) sayfası https://www.eticaret.gov.tr/ adresine girdiğimizde, veriler güzel bir şaşkınlık yaratıyor. 2019 yılı e-ticaret hacmi bu yıl %64 artışla 91.7 milyar TL büyüklüğüne erişmiş.

Bunun 83.3 milyar TL olan bölümü, yurt içi e-ticarete ait.

Bu da toplam e-ticaret hacminin %91’lik bölümünü kapsıyor.

Geriye kalan bölümün 4.5 milyar TL olan kısmı da yurt dışından Türkiye’ye ithal edilen ürünleri kapsıyor ki bu da %5 oranında oluyor. Türkiye’den diğer ülkelere e-ticaret yolu ile ihraç edilen ürünlerin toplam e-ticaret içerisindeki payı ise %3 olup bu da 3.7 milyar TL olarak belirtilmiş.

Sohbetimize katılan tüm dostlarımız kuşkusuz e-ticaret hacmindeki bu artışı daha doğrusu sıçrayışı, COVID-19 koşullarına bağlamakta tereddüt etmeyecektir. Doğrudur da sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle, neredeyse internet erişimi olan herkes alışverişini e-ticaret ile hizmet veren yerlerden yapıyordu. Hatta bu sitelerin bazılarında teslimatlar için günlerce ötesine randevu verildiği bile olmuştu.Bu şekilde de yurtiçi e-ticaret hacmi de %64 arttı. Bu artış devam eder mi hatta muhafaza edilebilir mi o da biraz şüpheli. Koşulların değişmesiyle bu rakamlarda da değişiklik olacaktır. Ancak insanlarımız internetten domates patlıcan bile almaya başladığına göre geriye dönüş sert bir dönüş olmayacak ancak makul ölçeklerde azalma olacaktır diye düşünürüm.

E-ihracat rakamlarına baktığımızda gördüğümüz 3,7 milyar TL ciro, Türkiye’nin yeterlilikleri düşünüldüğünde bence çok az. Bizim bu rakamların kat be kat üzerinde değerlerle e-ihracat yapmamız gerekir diye düşünüyorum.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yurt dışı edilebilecek ürünlerin değerinin 15 bin Euro olabildiğini ve ağırlığının da 300 Kg. olduğunu düşünürsek, yükte hafif pahada ağır ürünlerin ihracatının bu yolla yapılmasının daha çok amaçlandığını görürüz. Ancak bu sınırlar içerisinde bulunan ve yasaklanmamış olan her türlü ürünün de ihracatının yapılabileceğini hatırda tutmak gerek.

E-ihracatın veya başka bir deyişle mikro ihracatın bu seviyede olmasının nedeni de bence yine COVID-19 koşulları. Zira ülkelerin kapılarını kapatmaları, ulaşımın neredeyse sıfıra inmesi ve tüm karantina koşulları buna sebep sayılabilir.

Bardağın dolu tarafına bakalım... Bizde olduğu gibi yurt dışında da daha önce internet üzerinden alışveriş yapmayan birçok insan, e-ticaret sitelerini kullanarak alışveriş yapmaya başladı.

Bu da e-ticaret müşterilerinin, zorunlu nedenlerle de olsa arttığını gösterir. Öyle bile olsa bu müşteriler e-ticaret piyasasından tamamen çekilmeyecek ve bir kısmı buralardan alışverişe devam edecektir ki bu da potansiyel müşterilerin artışı demektir.

Burada e-ticaret nasıl yapılır dersini aspirin gibi vermeyeceğim ama önce e-ticaret üzerinden alışveriş yapanların sizi nasıl bulacakları ve erişecekleri konusunu düşünün derim. Alacakları ürünün kalitesi ve ödemelerinin güvenliği konusunda alıcılarınızı ikna edin.Teslimatınızı hızlı ve ambalajınızı sağlam yapın.

Ambalaj, taşıma gibi ek maliyetleri unutmayın. Unutmayın, internet üzerinden yasaklı olmayan her şeyi satabilirsiniz.

Tüm yazılarını göster