Duştaydım patron; size dönemedim

Şeref OĞUZ ÖNERİ - YORUM

Evden çalışıyorsun diye saat 11:30’da duşta ne işin var? İş devam etmeli ama iç disiplin oluşmadan uzaktan çalışanın verimi nasıl korunabilir?

Korona yüzünden eve taşındık ama ofis ortamının üretim verimliliğini henüz sağlayamadık. Bize gereken, yeni iş rutini ve uzaktan çalışma kurallarıdır.

olarak soruyor patron; ‘işimi sürdürmem lâzım ama evden bunu sağlayamıyorum. Ne yapmam gerekir?’ Çalışanlarının tamamını eve gönderen işveren dostumdan hayati öneriler:

1- UYANDIR: Tıpkı büroda olduğu gibi saat 9’da mesai toplantı ile başlasın.

2-YÖNET: Öğlene yakın yöneticilerinle sanal görüşme yap.

3-RUTİNLER: Arada iş akışına uygun rutin işler oluştur.

4-RAPORLAT: İşin türüne bağlı olarak değişebilse de akşam 17’de Z raporu iste.

5-PLANLAT: Ertesi gün yapılacaklara dair plan talep et.

Çalışan, evde olabilir ama aklı işinde olmalı. Bunu sağlayabilmesi için patronun da saat 9’dan önce uyanması, çalışma masasının başına geçmesi gerekir. Tıpkı Korona öncesi ofisinde olduğu gibi…

Temel sorun, mekân duygusu kaybolunca çalışma rutinlerinin de yeniden tanzime ihtiyaç duymasıdır. Teknoloji bize bu konuda yardım etse de uzaktan çalışma disiplini oluşturmak, zaman alacaktır.

Yeter ki patronu, yöneticisi, çalışanı, paydaşı evde iken sanal ekosistemi oluşturabilelim. Yeni çalışma düzeni sanal olsa da sonuçları hala gerçektir zira…

İŞİMİ SÜRDÜRMEM LÂZIM

100 kişiye kadar uzaktan çalışma rutinlerini oluşturmada patron ve yöneticiler evden işi yürütmede başarılı olsa da 150 kişi ve yukarısında, sanal bürokrasi oluşturmak gerekecektir. Zira karmaşık iş, iletişim, ilişki ve bilgi süreçleri hiyerarşi ihtiyacı doğuruyor. Patronun temel amacı hala yürürlükte; “İşimi sürdürmem lâzım.” Ancak bu sayede üretim olur, çalışana ödeme yapılabilir.

Tüm yazılarını göster