Dünyanın bir numaralı gündem maddesi ne savaşlar, ne de doğal afetler… Dünyanın en fazla konuşulan konusu Çin’de ortaya çıkan koronavirüs salgını. Şu ana kadar 3 binden fazla insanın hayatına mal olan virüsün ekonomiye ise verdiği zarar trilyon dolar sınırını aşmış durumda. ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde borsalar son yılların en önemli kayıplarını yaşıyor. Sadece bununla sınırlı değil virüsün olumsuz etkisi.
Turizm başta olmak üzere havacılık, fuar sektörü de virüsten payını almış durumda. İptal edilen destinasyonların uluslararası havacılık sektörüne verdiği zarar 30 milyar doları aşmış durumda. Ticaretin vitrini fuarlarda ise kayıp beklenilenden daha fazla. Hatırlanacağı gibi ilk önemli iptal kararı dünyanın en önemli teknoloji fuarlarından biri olan Dünya GSM Birliği'nin (GSMA) 24-27 Şubat’ta İspanya’nın Barselona kentinde yapmayı planladığı Mobil Dünya Kongresi’nden geldi. Önce 40’a yakın mobil teknoloji şirketi katılmama kararı aldı.
Ardından 13 Şubat’ta GSMA, Mobil Dünya Kongresi’nin (MWC) iptal edildiği belirtildi. Domino etkisi yaratan iptallerin ikinci önemli durağı ise 17 Şubat’ta ise bu kez İsviçre'nin Cenevre kentinde her yıl düzenlenen ve kendi alanının en büyük organizasyonu olan Uluslararası Buluşlar Fuarı oldu. 40 ülkeden 800 katılımcının beklendiği fuar, bu yıl 25-29 Mart tarihinde yapılacaktı. Fuar, 6 ay ertelendi.
Corona virüsünün Avrupa’da en fazla tehdit oluşturduğu İtalya da yaşanan iptallerden nasibini aldı, dünyanın en büyük mobilya fuarı olarak nitelendirilen ve 21-26 Nisan tarihlerinde İtalya’nın Milano kentinde düzenlenmesi beklenen İSaloni Mobilya Fuarı, geçtiğimiz günlerde corona virüs tehdidi nedeniyle haziran ayına ertelendi.
Yeni takvim 16-21 Haziran tarihleri arası olarak belirlendi. Corona virüsünden daha hızlı yayılan panik havası şimdilerde uluslararası fuar organizasyonlarını abluka altına almış durumda. Önünü gören fuarcılık işletmeleri erteleme yoluna giderken, virüsün uzun süre etkisinin olacağını düşünenler de takvimlerinde yeni tarihler belirlemekle meşgul. Şu ana kadar çoğu virüsün etkisinin yoğun olduğu ülkelerde toplam 326 uluslararası ve bölgesel fuar ertelendi, iptal edildi.
İptal edilen veya ertelenen fuarların çoğu Türk girişimcilerin katıldığı Asya ve Avrupa’daki organizasyonlar.
Çin'de 124 fuar etkilendi
Toplam 325 fuarın 43’ü kesin iptal kararı aldı ve bu yıl yapılmayacağı açıklandı. Geri kalan 282 fuarın çoğu bir takvim belirlenmeden ertelendi. İptal edilen ve ertelenen fuarların çoğu Corona virüsünün sık görüldüğü Asya ülkelerinde yaşandı.
Hemen hemen her sektörü kapsayan Çin’deki 124 fuar iptal edildi veya ertelendi. Bu sayı Hong Kong’da 12, Japonya’da 23, Güney Kore’de 16, Singapur’da 18, Tayvan’da ise 17.
Avrupa’da ise bu sayı İtalya’da yüksek oranda. 2.036 vakanın görüldüğü, 52 kişinin hayatını kaybettiği İtalya’da 60 fuar iptal edildi veya ertelendi. Avrupa’da endüstrinin merkezi Almanya’da ise bu rakam 18.
Fuarcılık 325 milyar dolarlık değer üretiyor
Fuar Endüstrisi Küresel Birliği (UFI), Bağımsız Fuar Organizatörleri Derneği (SISO) ve Oxford Economics'in yaptığı ortak araştırmaya göre fuarcılık sektörü dünyada 3 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Fuarcılık, küresel ölçekte yılda ortalama 325 milyar dolar bir ekonomik değer üreten küresek fuarcılık sektörü, milli, gelirlere ise 81.1 milyar dolarlık direkt katkı sağlıyor. 2018 yılı rakamlarına göre irili ufaklı 30 bin fuar düzenleniyor.
Bu fuarların önemli kısmı ülkesel ve bölgesel. Uluslararası Fuarlar Birliği’nin (UFI) tüm dünyada onay verdiği uluslararası fuar sayısı ise sadece 621. Ertelenen ve iptal edilen 325 organizasyonun büyük kısmı UFI’nin onay verdiği fuarlar arasında yer alıyor. Corona virüsü sağlıkta verdiği zarar ekonomiye de yansıyor. Turizm ve havacılık sektörüne büyük darbe vuran Corona virüsü, fuarcılık pazarını etkilemeye devam ediyor.
Ertelenen fuarların listesini indirmek için tıklayınız