Dolar kurunda 2 aydır yaprak kıpırdamıyor. Adeta el freni çekilmişçesine 6.85'e kazık çakmış durumda... İyi mi? Elbette... Şirketler dolar hesabında isabet kaydediyor, yatırımcı daha sağlam hesap peşinde, dış ticaretle uğraşan, önünü görüyor. Daha ne olsun?
Olacağı şu; Türkiye, dalgalı kurdan sabit kur rejimine geçmedi. Öyle olsaydı haber verilirdi. Zaten sermaye hareketleri serbest iken sabit kur imkânsız. 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu’na radikal dönüş olmadan, kısaca TL'nin konvertibilitesi kalkmadan zaten mümkün değil.
O halde? Dolar kurunun 6,85 TL’de sabit kalmasının bir açıklamasının olması gerekiyor. Merak edilen şudur; kurun sabit kalmasının faydaları belli de maliyeti ne olacaktır? Daha kaç ay bu halde sabit tutulabilecektir? Kur bu sabitlenme barajından taştığında ne olacağıdır?
Her ay 5 milyar $ cari açık verirken, yıllık döviz yükümlülükleri 240 milyar $ iken, serbest piyasada arz ve talep dengesiyle oluşan doları yerinde saydırmak daha ne kadar mümkün ve ne için? Eğer 2023’e doğru 3 yıllık yeni orta vadeli program için bir çalışma varsa, anlarım. Seçime gidiliyorsa da.
Ancak dolar tutulması sağlandığında zamanın zembereği kuruluyor demektir ve o yay boşaldığında kur, nasıl kontrol edilecek? Mademki doların bir el freni vardı, neden 5 TL’de bunu yapmadık? Merkez’in 80 milyar $’lık rezervi, dolar freninin balatası. Eriyince doları nasıl frenleriz?
SABİT GÖRÜNÜMLÜ DALGALI KUR
Para otoritesi Merkez Bankası, dümeninde olduğu kurun neden 6,85 TL durağında 2 aydır bekletildiğinin sebebini açıklamak zorunda. Biz de döviz istikrarını arzu edenlerdeniz.
Eğer bize "sabit görünümlü dalgalı kur” uygulamasının mantığını anlatırsa, ekonomik istikrara bizler de tutumlarımızla destek veririz. Çekirge kaç kez sıçrar ki? Kanguru değil nihayetinde.