Dolar nasıl olsa yükselir algısı yerleşmiş. Döviz kurlarının bu seviyeleri Türkiye ekonomisi için yüksektir.
Dolar/Türk Lirası paritesindeki yükseliş trendini durdurmaya çalışıyoruz. Merkez Bankası’nın politika faizlerini yükseltmesi, atılan diğer adımlar bunu hedefliyor. Fakat normalleşme hamleleri doların hızını kesse de, eğilim değişmiyor. Yaptığım sohbetlerde, görüşmelerde şu aşamada ışık göremiyorum. Dolar nasıl olsa yükselir algısı yerleşmiş. Döviz kurlarının bu seviyeleri Türkiye ekonomisi için yüksektir.
Dolar dünya piyasalarında son günlerde baskı altına girdi. Temel argüman, başkanlık seçiminden sonra ABD’de açıklanacak en az 2 trilyon dolarlık teşvik paketidir. Piyasa oyuncuları, martta açıklanan teşvik paketinden sonra dolar endeksinde yaşanan yüzde 11’lik düşüşü anımsıyor. Fed’in tahvil alım programları da o zaman diliminde dolar üzerinde baskı oluşturdu. Yatırımcı kârlı son işlemini hatırlar. Dolar satarak, hisse senedi alarak, emtialarda alım pozisyonu açarak iyi paralar kazanıldı. Fed programları zaten sürecek. Dev bir teşvik paketinin geleceği de düşünülerek, benzer pozisyonlar alınıyor. Dolar endeksinin yüzde 60’ını euro oluşturuyor. EUR/USD paritesinin yönü, dolar endeksini direkt etkiliyor. Euronun dolar karşısında, mart-ağustos döneminde yüzde 13 yükselmesindeki en önemli faktör İsviçre Merkez Bankası’nın (İMB) euro alımlarıydı. Deflasyon korkusu nedeniyle para biriminin değerlenmesini istemeyen kurum, Euro/İsviçre Frangı paritesini belli bir seviyenin üzerinde tutmak için 110 milyar Euro'luk alım yaptı. İMB, foreks piyasasının bir nevi en büyük oyuncusu oldu. İlginç olan, İMB’nin ağustostan beri alımlara ara vermesidir. Spekülatörlerin euro-alım pozisyonlarının toplamının yaklaşık 26 milyar dolar olduğunu belirteyim. Bu rakam ağustosta 31 milyar dolarla rekor seviyedeydi. Piyasa oyuncuları euroda yeni alım pozisyonları açmak istiyorlar. Ancak hem pozisyonlar kalabalıklaştı, hem de İMB’nin desteği kesildi.
Dolar için kullandığım öncü göstergeler, dolarda düşüş sinyali veriyorlar. EUR/USD eylül başında 1,20’nin üzerine çıkmadan önce de aynı sinyali verdiler. Paritenin ilk etapta 1,22-1,23 bölgesini deneyeceğini düşünüyordum. 1,20 düştükten hemen sonra Avrupa Merkez Bankası’ndan sözlü bir müdahale geldi. Majör paritelerde denklemin çok bileşeni var. Doların dünyada değer kaybetmesi, Türkiye ekonomisi açısından iyidir. Dolar dünyada zayıflasın. İçeride yapılması gerekenleri yaparak, USD/TL beklentilerini yönetelim.