Mayıs enflasyonunda doğalgazın gazını alarak TÜİK’in rakamı düşük göstermesi, ücretlilerin Temmuz zammı konusunda sendikalarla diyaloğunu gerektiriyor.
Doğalgazın, bir aylık bedava verilmesinin ardından, TÜİK enflasyonun gazını aldı. Mayısta TÜFE enflasyonu yüzde 0.04 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 43.68’den yüzde 39.6’ya inerek yüzde 40’ın altını gördü. İTO Mayıs ayı geçinme endeksi olan 56.5 ile aradaki fark 16.9 seviyesine vardı. ENAG’ın yüzde 109 olan yıllık enflasyonun ise yarısından az bir seviyede kaldı. Doğalgaz faturalarında indirimli ödemeler olacağının bilinmesi temmuz ayında TÜİK verilerine göre ücretlerine zam yapılan çalışanların, bundan zarar göreceği, ”doğalgaz indirimindeki” kamu gelir indiriminin ücretlilere yüklenmesiyle, emeklilerin ve çalışanları zarar göreceği iddia edildi.
Üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) ise Mayıs’ta aylık bir önceki aya göre yüzde 0.65 önceki yılın mayıs ayına göre yüzde 40.76 arttı. Sanayinin ana sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığında yıllık yüzde 56,84, imalat sanayiinde yüzde 42.34, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 0.53, su temininde yüzde 66.27 artış gerçekleşti.
TÜİK’in mayıs ayı enflasyonunda doğalgazın enflasyonun gazını alıp aşağıya çekmesi, haziranda da olumsuz katkı yapmaması temmuzdaki ücretlilere zam konusunda tartışmalara neden olacaktır. Ücretliler doğalgazda hükümetin seçim yatırımı olarak aldığı kararla enflasyonun TÜİK tarafından düşük gösterilerek, zam miktarının buna bağlı olarak düşük tutulmasına karşı çıkacaklardır. Ve ücret zamlarının hesaplanmasında daha gerçekçi bir hesaplama talep edeceklerdir. Zaten daha önceden de ücret zamlarının TÜİK fiyat artışına göre hesaplanmasına karşı çıkıyorlardı. Bu kez de doğalgazın enflasyonun gazını alıp TÜİK tarafından düşük gösterilerek temmuzda ücret zamlarının düşük tutulması olasılığına da şiddetle itiraz edeceklerdir.
Çalışma barışını olumsuz etkileyecek bu durumun çözüm için yeni hükümetin işçi-memur örgütleri ve sendikaları ile diyalog kurarak çözüm üretmeye ihtiyaçları vardır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, vakit kaybetmeden diyalog başlatmalı, aldığı bilgileri Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e aktararak soruna çözüm bulmanın yolunu aramalıdır.
Sağlıklı toplumun en önemli unsurları arasında “iş barışı“ yer almaktadır. Bunun için temmuz öncesi sorunun çözümü gerekir.
GÜNÜN SÖZÜ:
Galatasaray’ın 23. şampiyonluğunu bu kulübün eski bir aktif sporcusu olarak candan kutluyorum.