DİSKİ ve Sanat Sokağı

Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan

Diyarbakır ile ilgili iki hususu ele almak istiyorum. Birincisi Diyarbakır Su Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürlü’nün hayata geçirdiği bir uygulama. Diğeri ise benim Diyarbakır’a ilk geldiğim yıllarda kentin adeta göz bebeği konumunda olan Sanat Sokağı.

Diyarbakır Vali Yardımcısı ve DİSKİ Genel Müdür Vekili Dr. Ahmet Naci Helvacı, uygulamayı yazılı bir metin ile kamuoyunun bilgisine sundu. Diyarbakır Valisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu’nun başkanlığında alınan Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yeni su tarifesine göre, fakir ve muhtaç durumda olan vatandaşlar 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren içme suyunu yüzde 50 indirimli olarak kullanmaya başladı. Alınan bu karar, fakir ve muhtaç durumda olduğu tespit edilen eşi vefat eden kadınlar, öksüz ve yetimler, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşlar ile engelli ve muhtaç vatandaşları kapsıyor.

Ayrıca muhtaç asker ailesi, muhtaç asker çocuğu, şehit yakınları, gazi ve milli sporcular bu indirimden yararlanıyor. Aynı zamanda sosyal ve kültürel yaşantımızda önemli bir yeri olan taziye evleri de suyu yüzde 50 indirimli kullanabiliyor. Bu uygulama ile yaklaşık 80 bin civarında ihtiyaç sahibinin yüzünü güldürmek hedefleniyor…

2003’te Diyarbakır’a geldiğimde kentin sosyal ve kültürel faaliyetlerinin yoğun olarak yaşandığı, gelen misafirlerimizi göğsümüzü gere gere getirdiğimiz ve varlığı ile kent imajına ciddi katkılar sunan bir sokaktı Sanat Sokağı... Geçtiğimiz günlerde uzun zamandır bu sokakta faaliyet gösteren esnaf ve yatırımcı dostlarımla bir araya geldim. Sokağın hali ile ilgili onlara sitem etmeye yeltendim ki hemen karşı tepkiler geldi. “Çok girişimlerimiz var ama sonuç alma noktasında bir şeyler eksik gidiyor” dediler... Naçizane fikrim, Sanat Sokağı’na gereken değer ve önemin verilmesidir. Hem buradaki esnafın kalkınması hem de kentin imajına katkı sunulması açısından bu önemli bir konu. Hatta sokağın ismi sadece Sanat Sokağı olarak anılmamalı, yapılacak yatırımların ardından, Kültür ve Sanat Sokağı olarak ismi değiştirilmeli…

İnanıyorum ki Sanat Sokağı içinde adımlar atılacak ve atılacak adımlara vesile olacak her kuruma ve her kişiye biz yine buradan teşekkür etme şansı bulacağız.

Tüm yazılarını göster