TÜRKİYE Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), geçen yıl mayıs ayında Emine Erdem başkanlığında yeni yönetiminin oluşmasının ardından bazı önceliklerini belirledi.
Bunlar arasında şu “mottoyu” beyinlere kazımak vardı:
- Kadından almalı, memleket kazanmalı.
Önlerindeki bir başka proje de UPS’in dünyada desteklediği, Türkiye’de KAGİDER’in yürüttüğü “kadın ihracatçı sayısını artırma” planıydı:
-Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) kayıtlarına göre ülkemizde 5 bin 400 kadın ihracatçı var. Bu sayıyı 2020’de 10 bine çıkarmalıyız.
Bu projenin 7 Mart 2020’de New York’ta Birleşmiş Milletler’de (BM) sunumu söz konusuydu. Ancak, “koronavirüs” dünyada birçok toplantı-buluşmayı olumsuz etkilediği gibi, BM’nin söz konusu toplantısını da iptal ettirdi.
KAGİDER Genel Sekreteri Yeşim Seviğ, Emine Erdem ve KAGİDER Başkan Yardımcısı Tijen Mergen’le buluştuğumuzda UPS’in global hedefine işaret etti:
- Dünyada 3 milyon kadının dış ticarette rol alması hedefleniyor.
Seviğ, KAGİDER’in kadın girişimciliğine katkısına dikkat çekti:
- KAGİDER kurulduğunda ülkemizde kadın girişimci oranı yüzde 4 düzeyindeydi. Şimdi yüzde 11. Ancak, bunu da yeterli görmüyoruz.
Emine Erdem, Anadolu toplantıları, ardından iki arama konferansı yapıp, bir yasa teklifi hazırlamayı planladıklarını bildirdi:
- Kamu ihalelerinde kadın girişimci kotası uygulanmasını hedefliyoruz. Kotanın ilgili yasalara girmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu konuda dünya ortalaması üzerinde durdu:
-Dünyada kamu ihalelerini kadın girişimcilerin kazanma oranı yüzde 1. ABD’de bu oranın yüzde 5’e çıkarılması hedefi belirlenmiş.
Türkiye’de kamu ihalesi kazanan kadın girişimci oranının bilinmediğini kaydetti:
- Kamu ihalelerinde kota uygulamasının kadın girişimciliğine önemli destek olacağını düşünüyoruz.
Kadın girişimcilerin şu özelliğinin altını çizdi:
- Kadın girişimciler, personel alımlarında kadınlara öncelik tanıyor. Kadın girişimci sayısının artması, kadın istihdamına da aynı yönde katkı yapıyor.
Derneğin “4T” stratejini paylaştı:
- Kadınların ekonomideki rolünü artırmak için “4 T Stratejisi” oluşturduk. Bunlar, “Ticaret, toplum, teknoloji, tarım”dan oluşuyor. Bu alanlarda kadınların daha çok güçlenmesi gerekiyor.
Tarım sektöründeki kadın girişimci sayısına vurgu yaptı:
- Tarım sektöründe 2 bin kadın girişimci var. Migros’la tarımda kadın girişimcileri güçlendirme hedefiyle bir proje yürütüyoruz.
Yeşim Seviğ, verilen desteklerin, yürütülen projelerin yarattığı etkiye bir örnek verdi:
- Garanti Bankası’nın “Yılın Kadın Girişimcisi” yarışmasına ilk yıllarda başvuru 1200 dolayında idi. Bu sayı şimdilerde 40 bine ulaşmış durumda.
Tijen Mergen de kadın girişimcileri teknolojiye yöneltmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtip, YouTube kanalı projesini aktardı:
- YouTube kanalımızda “Cesaret Veren Kadınlar” dizisi planlıyoruz. Bu dizide sadece girişimci kadınlar değil, bulunduğu iş kollarında öne çıkan kadınlar da yer alacak.
Emine Erdem, sohbeti noktalarken kamu ihaleleri konusunun altını bir kez daha çizdi:
- Kamu ihalelerinde kadın girişimcilere yer açacak kota uygulanmasını istiyoruz.
KAGİDER, “Kadından almalı, memleket kazanmalı” söylemini kamu ihalelerine şöyle uyarlayacak gibi görünüyor:
- Devlet kadından alsın, memleket kazansın…
Ürüne değil ‘girdi’ye teşvik vermek gerek
TEMİZLİK kağıtları üreticisi Lila Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Öğücü, Başkan Yardımcısı Celal Öğücü ile birlikte DÜNYA Gazetesi’ni ziyaretleri sırasında, 10 yıllık iki veriyi paylaştı:
-10 yılda 1.6 milyar dolarlık üretim yaptık
-10 yıllık ihracatımız 900 milyon doları buldu.
Yaptıkları işi şöyle özetledi:
-Hammadde ithal ediyoruz. Üretiyoruz. Yüzde 75’ini ihraç ediyoruz.
Fabrikalarının Çorlu’da olduğunu belirtti:
- Liman konusunda şanslıyız. Tekirdağ Barbaros’taki Asyaport ile Marmara Ereğlisi’ndeki Martaş’ı kullanıyoruz.
İhracatta kilo başına gelirlerini sorduk, ürünün havaleli olduğunu belirtip, paylaştı:
-Bobin olarak kilosunu 1.1 dolara, bitmiş ürün olarak da 1.6 dolara ihraç ediyoruz.
Türkiye’nin geçmişten bugüne teşvik politikaları üzerinde durdu, önerisini ortaya koydu:
-Ben teşviklerin ürün yerine “girdi”ler üzerinden verilmesini doğru buluyorum. Tarımda bile bu yöntem daha doğru olur diye düşünüyorum. “Girdi”ye verilen destek, üretim maliyetini düşürür, rekabet şansını artırır.