Denizli tarımdaki gücünü fırsata çevirmeli

Osman Nuri BOYACI Denizli Notları

Denizli, 3.4 milyar dolar ihracatı ile ülkemizde bir sanayi kenti olarak bilinir ve kendi dinamikleriyle büyüdüğü için Anadolu Kaplanı olarak adlandırılan iller arasında yer alır. Güney Ege’nin dinamik şehri sanayisinin yanı sıra turizm ve tarımda da güçlü bir konumdadır. Turizm sektöründeki potansiyelini bir başka yazıya bırakarak Denizli’nin tarım sektöründeki gücüne değinmek istiyorum.

Büyük Menderes nehrinin geçtiği bereketli topraklarda tarım yapan Denizli, şaraplık üzümden tütüne, kekikten kiraza uzanan geniş bir ürün desenine sahip. TÜİK’in 2019 yılı bitkisel üretim verilerine göre Denizli, 2019 yılında Türkiye’nin toplam kekik üretiminin yüzde 87.6’sını gerçekleştirdi. Toplam ihracatın yüzde 75’ini de Denizli’de üretilen kekik oluşturuyor. 15 bin 729 ton kekik üretilen Denizli, TÜİK verilerine göre, tütün ve şaraplık üzüm üretiminde de ilk sırada yer alıyor. 376 bin hektar alanda tarım yapılan Denizli’de pazar değeri olan 128 ürün yetiştiriliyor.

Denizli, tütün ve şaraplık üzüm üretiminde de ilk sırada yer alıyor. Ülkemizdeki 70 bin ton tütünün 16 bin 423 tonla yüzde 23,5’i Denizli’de üretildi. Şaraplık üzüm üretiminin 90 bin 97 tonla yüzde 20’sini gerçekleştiren Denizli, kavun, adaçayı ve sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminde de ikinci sırada yer alıyor.

Denizli Ziraat Odaları Koordinatörü ve Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, alınan önlemlerle koronavirüs pandemisi nedeniyle tarım ürünlerinde ekim ve hasatta sorun yaşanmadığını, verimli bir yıl geçireceklerini söyledi.

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ise, “Yaptığımız değerlendirmelerde beklenen rekolteleri yakalayacağımızı öngörüyoruz. 2020 yılında ayçiçeği, nohut, haşhaş, buğday, mısır gibi ürünlerin ekiminde bir önceki yıllara göre hiçbir azalma olmadı. Yaşadığımız sıkıntılı süreçte gıda sorunu yaşayacağımızı düşünmüyorum” diye konuştu.

Dünya genelinde sosyal yaşamı ve ekonomiyi derinden etkileyen COVID-19 salgınından en az etkilenen sektörlerin başında gıda sektörü geliyor. Güney Ege Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu Başkanı Aysun Nalbant durumu, “Salgın gıdanın petrolden daha değerli olduğunu gösterdi” cümlesiyle özetliyor. Salgın sonrası yenidünya düzeninde gıdanın ve kendi kendine yetebilmenin büyük önem taşıyacağını birçok uzman dile getiriyor.

Sonuç olarak Denizli, tarımdaki gücünü salgın sonrası dönem için iyi bir fırsata dönüştürebilir. Ziraat Odası Başkanı Gemici’nin dikkat çektiği gibi, tarım sektöründe katma değer oluşturacak yatırımlar Denizli’yi gıda sektöründe de önemli bir oyuncu yapabilir.

Tüm yazılarını göster