Sayın DÜNYA okurları, müfettişlerin incelemeleri sonucunda Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamı eşyalardan ihracı yapılıp da tekrar yurda geri gelen eşyalarla ilgili çok çeşitli sorunların tespit edildiği anlaşılıyor. Sorunların oluşmaması için mükelleflerin nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda Gümrükler Genel Müdürlüğü açıklayıcı bir yazı yayımlamış bulunuyor.
Esasen, Dahilde İşleme Rejimi Tebliği uyarınca dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında ihraç edilen işlem görmüş ürünün, herhangi bir sebeple gerek belge/izin süresi içeri-sinde gerekse ihracat taahhüdü kapatıldıktan sonra geri getirilmesi halinde ilgili bölge müdürlüğüne/gümrük idaresine bildirimde bulunulması gerektiği daha önce de belirtilmiş idi.
Ayrıca, DİR Otomasyon Sistemi çerçevesinde elektronik ortamda düzenlenen Dahilde İşleme İzin Belgeleri kapsamında gümrük idarelerince gerçekleştirilecek işlemlerde dikkat edilmesi gereken hususlar da belirtilmişti.
Sorun şurada; Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ihraç edildikten sonra geri gelen eşyaya ilişkin gümrük beyannamesinin DİR Otomasyon Sistemine aktarılabilmesi için rejim kodu, muafiyet kodu ve satır kodunun doğru girilmesi gerekli olup söz konusu kodlardan herhangi birisinin beyannameye yanlış ya da eksik girilmesi halinde söz konusu beyanname anılan sisteme otoma-tik olarak aktarılamıyor ve ihracat taahhüt hesabının kapatılmasında sorunlar ortaya çıkıyor.
17 Ocak tarihli yeni yazıda sorunun çözümüne adres olarak genelge gösteriliyor.
Buna göre;
Yükümlü tarafından BİLGE Sistemi’nin dahil olduğu gümrük idarelerinden DİİB kapsamında 41 ve 51 ile başlayan rejim kodları ile 3141 ve 3151 rejim kodundan gerçekleştirilecek ithalat ve ihracat işlemleri için dahilde isleme rejimi ile ilgili muafiyet kodu seçilir. Bu durumda, BİLGE Sistemi’nin kalem ekranında yer alan “satır kodu” alanına elektronik ortamda düzenlenen Dahilde İşleme İzin Belgesi’nin ithalat ve ihracat listesinde yer alan ilgili satır kodu girilir.
Dahilde İşleme İzin Belgesi’nin elektronik ortamda düzenlenmemesi durumunda gümrük beyannamesine ilişkin işlemler eski usule göre yürütülür.
DİİB kapsamında geçici olarak ithal edilen ve mahrece iadesi gereken eşyaya ilişkin ihracat be-yannamesi düzenlenirken “3151” ve “3141” rejim kodlarından uygun olan seçilir, TCGB Kalem Ekranında “Mahrece İade” kutusu işaretlenerek ilgili satır kodunun girilmesi seklinde işlem tesis edilir.
Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında işlem görerek ihraç edilen eşyanın geri gelmesi durumun-da, yükümlü tarafından BİLGE Sistemi’nde “4010” rejim kodu ile, TCGB Kalem Ekranı’nda DİR kapsamında alınan belge ile ilgili muafiyet kodu seçilmek ve “satır kodu” alanına Dahilde İşleme İzin Belgesi’nin ihracat listesinde yer alan ilgili satır kodu girilmek suretiyle beyanname tescil edilir. Dahilde İşleme İzni kapsamında ise “4010” rejim kodu seçilir.
Dahilde İşleme İzin Belgesi/Dahilde İşleme İzni kapsamında ithal edilen eşyadan elde edilen ikincil işlem görmüş ürünün, belge/izin ihracat taahhüdünün kapatılma süresi içerisinde serbest dolaşıma giriş rejimi hükümlerine göre ithal edilmek istenmesi halinde 4051 rejim kodu kullanılarak Kalem Ekranındaki “İkincil İşlem Görmüş Ürün” kutucuğu işaretlenir.
Elektronik ortamda düzenlenen bir DİİB kapsamında BİLGE Sistemi’ne dahil bir gümrük idaresinden gerçekleştirilen ithalat ve ihracat işlemleri, belgenin orijinal nüshası aranmaksızın gerçekleştirildiğinden bu kapsamda DİİB üzerinde yer alan bilgilerin elektronik ortamda görüntülenmesi için Gümrük Müdürleri, Gümrük Müdür Yardımcıları, Muayene Memurları ve Kabul Memurları yet-kili kılınmıştır.