Çukurovalıların 13. kitap buluşması

Ekim ayındaki Lezzet Festivali’nden sonra yeniden Adana’ya uçtum… 13 yıldır her Ocak ayında olduğu gibi bir kez daha Çukurova Kitap Fuarı’na geldim. TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ. tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çufaş Çukurova Fuarcılık AŞ. desteği ile düzenlenen etkinliğin açılışına Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Amerika Birleşik Devletleri Adana Konsolosu Alejandro “Hoot” Baez, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ile oda ve borsa başkanları katıldı. Tabii ki yazarlar, çizerler, şairler, yayınevi yöneticileri ve çok sayıda davetli de oradaydı.
Vali Demirtaş yaptığı konuşmada; 2020'nin ilk günlerinde, yeni yılın getirdiği yeni umutlarla ve yeni heyecanlarla bu yılın ilk fuarının kitap fuarı olmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Karanlık zihniyetlerin ve cehaletin en büyük düşmanı hiç kuşkusuz kitaplardır. Kitap Fuarları ise okuyan, okuduğunu iyi yorumlayan, olayları geniş açıdan gören, bilgisini insanımızın ve insanlığın hizmetine sunan kitlelerin buluştuğu müstesna ortamlardır.

Ülkemizin önemli kitap fuarlarından biri olan Çukurova Kitap Fuarı da onlarca yazar ve yayınevini, binlerce okuyucuyla bir araya getiren, bölgemizin en büyük kitap fuarıdır. Bu bağlamda düzenlenecek etkinlikler, söyleşiler ve imza günleriyle Adana kültür dünyasını aydınlatacak fuarın, bu yıl da büyük etki oluşturacağına ve ziyaretçi rekoru kıracağına yürekten inanıyorum.”

Dünden bugüne Çukurova’da yetişen pek çok şair, yazar ve sanatçının Türkiye’nin kültür ve sanat dünyasını aydınlattığını ifade eden Demirtaş; “bugün de ziyaretçi olarak bu kapıdan giren çocuklarımız, geleceğin güçlü kalemlerine dönüşecek; sanat ve edebiyat dünyamıza yön vereceklerdir” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise kitapların insanın kendisine olan güvenini artıracağını, kitap okumanın ve okutmanın önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, açılış konuşmasında ilk olarak, 2018’de 410 milyon 641 bin 305 olan bandrol adedinin 2019 sonu itibarıyla 423 milyon 602 bin 828’e çıkarak yüzde 3,16 oranında artış gösterdiği bilgisini paylaştı. Kocatürk, yıllık üretim tablosunun son birkaç yıldır durağan bir görüntü sergilemesine rağmen, yaşanan ekonomik zorluklara bakıldığında üretimdeki bu yüzde 3,16’lık küçük artışın bile, yayıncıların yaptıkları işten kolay kolay vazgeçmeyeceklerini, kitaba sahip çıktıklarını gösterdiğine dikkat çekti.

Kenan Kocatürk daha sonra, PISA 2018 sonuçlarını değerlendirdi. Türkiye’nin de kurucularından olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 15 yaşa uyguladığı ve 3 yılda bir yapılan PISA testinin 2018 yılı sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Buna göre okuma puanlarına göre sıralandığında Türkiye, 2015 yılında alanında 70 ülke ve ekonomi arasında 50. sıradayken, 2018’de 78 ülke ve ekonomi arasında 40. sırada yer aldı. Kocatürk, PISA testi puanlarında 2015’e göre artış olsa da, Türkiye’nin 2018’de her alanda yine de OECD ortalamalarının altında kaldığına dikkat çekti. Tüm gelişmiş ülkelerde çocukların kendi dilinde okuduğunu anlamasının en önemli yolunun okuma kültürü olduğunu bir kez daha vurgulayan Kenan Kocatürk, ailelerden başlayan okuma alışkanlığının, okullarda öğretmenlerin çocukları kitapla, kütüphaneyle yakınlaştırıp kitap okumalarını teşvik etmesiyle devam etmesi gerektiğini belirtti.

Kenan Kocatürk ayrıca, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgiler aktardı. Kocatürk, Türkiye’nin 4 bölgesinde okuma kültürünü yaygınlaştırmak adına pilot uygulamalar yapacak olan OKUYAY Platformu kapsamında belirlenen bölgelerden birinin de Adana olduğu müjdesini verdi.

Konuşmaların ardından Vali Mahmut Demirtaş, beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte fuarın açılışını gerçekleştirdi. 12 Ocak Pazar akşamına kadar açık kalacak fuarda 70 kültür etkinliği ile 300 yayınevi, 500 yazar ve çizer okurlarıyla buluşacak.

İlk birkaç günde izlenimlerim, bu sene de fuara ilginin yoğun olduğu şeklinde… Görüştüğüm yayınevleri de ziyaretçilerin yoğunluğundan memnun olduklarını söylediler… Ne yazık ki bu hafta sonuna kalamıyorum. Girişin ücretsiz olduğu fuar, bugün ve yarın 10.00-20.00 saatleri arasında sürüyor. Son gün kapanış saati 19.00.

Tüm yazılarını göster