İnsanlık tarihinin en eski felaketlerinden biri olan “pandemi”, tüm dünyayı eve kapatırken, dünyanın en büyük kirleticilerinin de sonunun geldiğini ortaya koydu.
COVID-19 sürecinde petrol kullanımında yaşanan düşüşün kısa vadeli etkisi havanın temizlenmesi olsa da, uzun vadeli etkisi bazıları için çok daha yıkıcı bir etkiye sahip olacak. Kim bu bazıları? Tabi ki petrol şirketleri.
Shell ve BP gibi petrol devleri, yerlerde sürünen petrol fiyatları karşısında, para kazanmak için ne yapacaklarını düşünmeye başladılar. BP, önümüzdeki 30 yıl için petrolün ortalama varil fiyatını 75 dolar olarak öngörmüşken, bunu 55 dolara çektiğini açıkladı. Şirketin geçen hafta aldığı bu karar, petrol sektöründe bir süredir devam etmekte olan endişelerin gerçek anlamda artmasına neden oldu. BP’nin öngörüsünü 75 dolardan 55 dolara çekmesi, 17 milyar dolarlık bir kayıp anlamına geliyor. Bu da, büyük miktarda petrol rezervinin toprak altında kalacağının bir göstergesi.
BP tarafından yapılan açıklamada en fazla dikkat çeken konu ise, yenilenebilir enerji dönüşümünün artık kaçınılmaz olduğu. BP CEO’su Bernard Looney, “Bu zor kararların temelinde, sıfır karbon hedefimiz var” derken, COVİD-19 sürecinin düşük karbon ekonomisine geçişi hızlandıracağını dile getirdi. BP, 2050 yılına kadar karbon ayak izini sıfırlama sözü verdi; fakat şirketin 12 milyar dolarlık yıllık yatırım bütçesinin sadece 500 milyon dolarının yeşil enerjilere ayrılmış olması, bu sözün gerçekliğini sorgular nitelikte.
BP gibi, Royal Dutch Shell de birkaç hafta önce, petrol sektöründe yaşanan çöküşün engellenemez olduğuna dair açıklamalarda bulundu. Shell CEO’su Ben van Beurden, önümüzdeki dönemde temiz enerji projelerini tercih edeceklerini, çünkü bu projelerin çok daha karlı olacağını söyledi.
Petrolde pik beklenenden çok daha erken
Her iki şirketin kabul ettiği gerçek ise şu: petrol talebi beklenenden çok daha önce pik yapacak. Her iki şirket de, küresel petrol talebindeki pik noktasının beklenenden çok daha önce gerçekleşeceğini kabul ediyorlar. Bu kabullenmenin iki temel nedeni var; birincisi COVID-19 sürecinde fosil yakıt kullanımındaki düşüş; ikincisi ise tüm dünyada hükümetlerin “yeşil iyileşme”ye odaklanmış olmaları.
280 milyar varil petrol toprak altında kalabilir
Araştırma şirketi Rystad Energy, petrolde 7 yıl içinde pik yaşanmasını öngörülüyor. Bu, 280 milyar varil petrolün toprak altında kalacağı anlamına geliyor. Bu arada, petrolün geçen sene pik yaptığını düşünenler de var! Fakat tüm bu gelişmelere rağmen, iklimle mücadelede zafer garanti değil. Bu mücadelede en büyük testi politikacılar verecek, çünkü zaferin kazanılması hükümetlerin yeşil ekonomi planlarını hızlandırmalarına bağlı.